AUM Blog

Olvasnivalók a testi, lelki és szellemi fejlődésért...
Pilates, az élethosszabbító torna

Pilates, az élethosszabbító torna

Az óráimon mindenkit a saját szintjének megfelelően terhelek, minden gyakorlatot elmagyarázok, megmutatom a könnyítéseket is. De ha becsületesen csinálod, koncentrálsz, akkor rájössz, hogy a Pilates komoly hatással van az egész testre, nem egy tingli-tangli. Itt lehet fejlődni biztonságos keretek között. Nincs kényszer, mindenki a maga tempójában és lehetőségei szerint tud haladni.

Csendelvonulás

Csendelvonulás

Csendelvonulásra hívunk, szeretettel várunk, ha megpihennél, feltöltődnél, s ha szívesen engednéd, hogy az idei év csendben lekerekedjen. Időpont: 2021. január 29-től február 1-ig. Január 29-én, pénteken közös ebéddel kezdünk, február 1-jén, hétfőn ebéd után zárjuk az elvonulást.

Meditáció, amire szükséged van

Meditáció, amire szükséged van

Miért nem alkalmazzák az emberek ezt a kézenfekvő, bámulatos lehetőséget, a meditációt, amivel sokkal egyszerűbbé válik a megküzdés folyamata? A meditáció a legnyilvánvalóbb megoldások közé tartozik, ha szeretnéd lecsendesíteni a zakatolást a fejedben. A meditációt lehet tanulni. A meditációs technikák elsajátíthatóak, lépésről-lépésre. Segítünk!

Már a legkisebb dolog is előre visz

Már a legkisebb dolog is előre visz

A jóga olyan sokszínű és mindenkié, kezdőké, mereveké, újrakezdőké, haladóké, minden életkorban és egészségi helyzetben ajánlott. Fehérvári Ildikó gerincjóga oktatóval beszélgettünk.

A rendszeres gyakorlás nagyon rövid időn belül meghozza a gyümölcsét

A rendszeres gyakorlás nagyon rövid időn belül meghozza a gyümölcsét

Az a tapasztalat, hogy pár hét után már érezhető a pozitív változás. A rendszeres gyakorlás nagyon rövid időn belül meghozza a gyümölcsét. Látványos tartás- és kedvjavulás várható mellékhatásként, ezért a mostani időszakban különösen fontosnak érzem, hogy oktassam a pilatest.

Problémák megoldása sebészkés nélkül? Sokszor lehetséges!

Problémák megoldása sebészkés nélkül? Sokszor lehetséges!

Akár évek óta fennálló, súlyosbodó tehertől szabadulnak meg a tanfolyamokon résztvevők, akiknél a félelem és az esetleges szégyenérzet feloldódik, helyét a ’képes vagyok rá’ érzése veszi át. Mert erre mindenki képes. A Kriston Intim Torna módszerének kidolgozottsága, alapossága, az oktatásmódszertani eszköztárnak és a trénerek szaktudásának hála MINDENKI megtanulja, hogyan is kell ezt csinálni.

Hogyan maradj egészséges?

Hogyan maradj egészséges?

Aki elindul, az már ebben a mozzanatban is érzi a sikert, mert valljuk be, kevés felszabadítóbb érzés van, mint azt mondani: végre elkezdtem! Onnan már magától mennek a dolgok, ha van egy felkészült oktatód, aki tudja, hogyan érdemes a mozaikdarabokat egymás után illeszteni ahhoz, hogy összeálljon a kép. Az ayurvédikus tanfolyamban ez a jó, emészthető, befogadható ütemben tudod megtanulni az egészségmegőrzés apró fortélyait.

A hangfürdő átmossa a lelkedet, a dallamok és hangok rezgése megtisztít

A hangfürdő átmossa a lelkedet, a dallamok és hangok rezgése megtisztít

Ez a szelíd módszer olyan, mint egy lelki fürdőzés. A hangfürdőben megtisztulunk vagy legalábbis elindul ez a folyamat. A visszajelzések és tapasztalatok is mutatják, hogy a változás megtörténik. Többen számolnak be arról, hogy megkönnyebbülnek, a felfrissülés mellett komoly feloldás-élményt is átélnek.

Nagy felelősség, de gyönyörű hivatás

Nagy felelősség, de gyönyörű hivatás

A Kismama és Babás Jóga az egyik legfelelősségteljesebb jógaoktatói feladat. Széles körű, alapos tudást igényel, emellett pedig kommunikációs készségeket és empátiát. A Jóga ne árts elve itt fokozottan jelen van, ezért is elengedhetetlen, hogy olyan oktatóképzést válassz magadnak, ahol tényleg felkészítenek arra, hogy várandós kismamákkal, anyákkal, babákkal és gyermekekkel foglalkozz. Ha szeretnéd megtudni, hogy mi mindent kell tudnia egy oktatónak, akkor olvasd el ezt a cikket!

Az ember csodákat képes tenni

Az ember csodákat képes tenni

Csodálatos élmény, amikor valaki meghaladja önmagát, elkezdi a félelmeit kezelni. Ez közhelyesnek is tűnhet, de a megélés egyáltalán nem az! A kapcsolat önmagunkkal sokszor nehéz, a jóga ászanáin keresztül azonban könnyebben jutunk közelebb önmagunkhoz. Lukács Dóri Urba Yogini jógaoktatóval beszélgettünk.

Az ayurvéda nagyon erős kapaszkodókat ad az élethez

Az ayurvéda nagyon erős kapaszkodókat ad az élethez

Az egészségmegőrzés, a megelőzés eddig is fontos volt, de az utóbbi időben igazán az érdeklődés középpontjába került! Ha a szándék benned van vagy elindultál az úton, de még nem vagy biztos az eszközökben és a módszerekben, akkor az ayurvédikus ismeretek megszerzése hatalmas támasz lesz neked! Bárki megtanulhatja, hol vannak a kapaszkodók, milyen lehetőségek rejlenek a kusza felszín alatt és hogyan erősödjünk meg testileg és lelkileg egyaránt az ayurvéda és a jóga módszereivel. 2020. október 3-án induló képzésünk ebbe a világba kalauzol el.

Az apró különbségek elképesztő változások előfeltételei

Az apró különbségek elképesztő változások előfeltételei

Mit keresel a jógában? Miért gyakorolsz? Ezek a kérdések segítenek fókuszálni, megérteni magadat, a céljaidat. Ha felteszed őket, előbb-utóbb választ is kapsz rájuk. Tolner Mária Iyengar jógaoktatóval arról beszélgettünk, hogyan segít a precizitás és a türelem a fejlődésben.

Időt kell adni mindenre

Időt kell adni mindenre

Hogyan tudsz a test által őszinte kapcsolatot létesíteni önmagaddal, aztán a külvilággal, örömtelibben és tudatosabban élni? Például a jóga útján.

Ugorj be hozzánk! Pop in to our class!

Ugorj be hozzánk! Pop in to our class!

Folytasd a gyakorlást, ne add fel! Számomra a jóga terápia. Remélem, hogy másoknak is. Ez nem csak meditáció, ez a középpontodba való hazatérés. És ott békét találsz. You just need to keep practicing. Do not give up! For me yoga is really a therapy. Hopefully it’ therapy for other people too. It’s not just meditation, it’s about getting back to your center. And there you can find peace.

Teljesen beleszerettem ebbe a világba

Teljesen beleszerettem ebbe a világba

Nemcsak a gyakorláshoz használom az olajokat, hanem az egész életembe beépítettem ezt a lehetőséget. Segít fizikálisan és mentálisan, abszolút támogató. Könnyebbé és mélyebbé válik nemcsak az ászanagyakorlás, hanem az elmélyülés, a meditáció is.

A jóga önmagam újrafelfedezése

A jóga önmagam újrafelfedezése

Mindennek megvan a maga ideje, ez ugyanúgy igaz a jógagyakorlásra is, mint a mindennapokra. Az Anaya női jóga engedi a nőt ebben a rohanó világban visszatérni a saját természetes ritmusába. Legyen szó a napi teendőkről, a havi ciklusunkról vagy akár a különböző életszakaszokról.

Én ezt ajándékba kaptam az élettől

Én ezt ajándékba kaptam az élettől

Ezt a gyönyörű és örömteli hivatást – melyet több, mint egy évtizede művelek, és amivel lányok és asszonyok ezreinek segíthettem ez idő alatt, hogy várandósságuk, szülésük és anyaságuk harmonikusabb legyen – nem én terveztem meg, ajándékba kaptam az élettől.

Amikor egy pillanatra nincs gondolat

Amikor egy pillanatra nincs gondolat

Képzeld el, hogy figyelsz, koncentrálsz, aztán jön egy érzet, egy hang, akármi, és elkószálsz vele. Ilyenkor már nem te irányítasz, hanem a kalandozó elméd. Minél többször vagy képes észrevenni ezt, minél többször tudsz visszatérni önmagadhoz, annál feszültségmentesebb, kiegyensúlyozottabb életet tudsz élni.

Titkok, amikről alig beszélünk

Titkok, amikről alig beszélünk

Prosztataproblémákon, vizelettartási gondokon, erekciós zavarokon, a korai magömlésen, hereproblémákon, tehát a teljes alhasi szervi állomány tünetein, fogantatási problémákon illetve a szexuális élet zavarain is segít a Kriston Módszer. Először azt gondolhatod, hogy a férfiakat nem érdekli az Intim Torna, de tévedsz, manapság előfordul, hogy egy-egy férfiaknak indított tanfolyamra többen jelentkeznek, mint a nőire. A módszer sikere nem a véletlen műve, 12 hét alatt átlagosan134 százalékos izomerő növekedést lehet elérni a Kriston Intim Tornával!

Jógázás és testedzés. Mi a különbség?

Jógázás és testedzés. Mi a különbség?

A jógaászanák gyakorlása több részletében különbözik egy „egyszerű” edzéstől. Az edzés nem jobb vagy rosszabb, mint a jógagyakorlás, csak más. Ha jógázol, akkor nem pusztán sportolsz, annál többet teszel magadért.

Iyengar jóga – a precizitás, figyelem és biztonság jógája

Iyengar jóga – a precizitás, figyelem és biztonság jógája

Bármilyen mozgásformát végzel, a helytelenül kivitelezett mozdulatok sérüléseket okoznak. Sokszor egy-egy milliméter jelenti a különbséget a húzódás, kopás, ficam és az egészség között! Ezért kiemelten fontos, hogy tudjuk, ismerjük a testünket, a mozdulatokat!

Néhány gondolat a jógáról India magyarországi nagykövetétől

Néhány gondolat a jógáról India magyarországi nagykövetétől

Néhány gondolat a jógáról Kumar Tuhin, India magyarországi nagykövetének tollábólPár nap múlva, június 21-én, közösen ünnepeljük majd a Nemzetközi Jóganapot. Az idei Jóganap nagyon különböző lesz az eddig megszokottaktól, hiszen az egész világ a koronavírus-járvánnyal...

Stabil és kényelmes vagy tökéletes legyen az ászana?

Stabil és kényelmes vagy tökéletes legyen az ászana?

Az ászana megfelelő kivitelezését az jelzi, hogy stabillá és kényelmessé válik. Idáig azonban hosszú, de hasznos út vezet, melyen a gyakorlót gyakran kétely gyötri: Mi van, ha azért kényelmes, mert nem is a megfelelő erőfeszítést teszem bele? Vagy nem is azt az ászanát gyakorlom, ami számomra a fejlődést hozza? A stabil és kényelmes érzés szabadságát az az elköteleződés adja, hogy megismered és gyakorlod az ászanákat. Olvass tovább!

Guru Purnima: Köszönet az előttünk járóknak

Guru Purnima: Köszönet az előttünk járóknak

A Guru Purnima napján köszönetet mondunk lelki vezetőinknek, mestereinknek, tanárainknak akik inspirálnak, formálnak minket és tudásukkal segítenek elmozdulni egy jobb és teljesebb élet felé. Ez a nap jó lehetőség arra is ,hogy megerősítsd az elköteleződésed a gyakorlásod és folyamatos fejlődésed felé.

Forrest Jóga – szakrális gyógyító utazás

Forrest Jóga – szakrális gyógyító utazás

Minden ember más, ezért különböző módszerek, eszközök fognak hatékonyan működni életünk előremozdításában. Ami egyikünkben hatalmas változásokat idéz elő, az maradhat szinte hatástalan valaki másnál. Ha még nem találtad meg a módszert, ami hatékonyan kísér, érdemes olyan dolgokkal kísérletezni, amik hívnak, felkeltik az érdeklődésedet. A Forrest Jógáról, mint szakrális gyógyító utazásról ír Campbell-Bakos Szilvi, Forrest Jóga oktató. Olvass tovább!

A Flow Jóga szerelmese vagy? – Interjú egy formabontó képzésről

A Flow Jóga szerelmese vagy? – Interjú egy formabontó képzésről

Az ayurvéda szerinti születési alkat felöleli a szervezet testi, energetikai, intellektuális és lelki jegyeit. Ennek következménye a testalkat is, ezen adottságokon belül lehet gazdálkodni a lehetőségekkel. A szervezet kibillenésének egyik első jele gyakran az anyagcserén, ennek következtében a testalkaton mutatkozik. Hogy változtathatsz ezen? Olvass tovább!

Fogyni és hízni is lehet jógával?

Fogyni és hízni is lehet jógával?

Az ayurvéda szerinti születési alkat felöleli a szervezet testi, energetikai, intellektuális és lelki jegyeit. Ennek következménye a testalkat is, ezen adottságokon belül lehet gazdálkodni a lehetőségekkel. A szervezet kibillenésének egyik első jele gyakran az anyagcserén, ennek következtében a testalkaton mutatkozik. Hogy változtathatsz ezen? Olvass tovább!

Resztoratív jóga pózok – hol és mikor van helye a gyakorlásodban?

Resztoratív jóga pózok – hol és mikor van helye a gyakorlásodban?

Mit jelentenek a resztoratív pózok? Mindenki profitálhat belőle vagy csak a kezdők/gyengébb fizikai állapotúak? Vagy pont ellenkezőleg, csak a haladók? Hol a resztoratív pózok helye az Iyengar gyakorlásban? Ezekre a kérdésekre kaphatsz választ Zágoni-Prell Noémi Iyengar jógaoktatónk cikkében.

Nem alszol rendesen éjszaka? – Megmondjuk miért!

Nem alszol rendesen éjszaka? – Megmondjuk miért!

Emberek milliárdjai sikeresen rontják saját sorsukat a rossz alvás, helytelen táplálkozás, fegyelmezetlen életmód hármasával, így ezek jogosan maradtak fenn az idő rostáján. Szerencsére egyik a másikra is hat, így bárhol beléphetsz az ördögi körbe, ha te is rombolnád kicsit az életed. Nézzünk is néhány jól bevált tippet a rossz alváshoz!

3 életlecke, amit B.K.S Iyengar mestertől tanultam

3 életlecke, amit B.K.S Iyengar mestertől tanultam

Judith Hanson Lasater 25 évig tanult Iyengar mesterrel. Rendszerezte és elterjesztette a Resztoratív jógát, a Yoga Journal társalapítója. Ebben az interjúban a 3 legfontosabb leckét osztja meg, amit B.K.S. Iyengar mestertől tanult.

Jógával a túlsúly és az emésztési problémák ellen

Jógával a túlsúly és az emésztési problémák ellen

A jóga gyakorlatok között számos olyan ászana található, amely a paraszimpatikus idegrendszert stimulálja, amely a vegetatív idegrendszer része. Fontos szerepe van az emésztés és a kiválasztás szabályozásában. A jóga tehát nem elsősorban az elégetett kalóriákkal segíti elő a fogyást, hanem az idegrendszeri aktivitások kiegyensúlyozásával és a hasi szervek „masszírozásával”. Ellensúlyozd jógával az ünnepi túlevést és túlizgatottságot!

Gondolatok egy Női Jóga Oktatóképzésről – Interjú Csuday Dórival

Gondolatok egy Női Jóga Oktatóképzésről – Interjú Csuday Dórival

Dóri tanítványai kitartó kérésére kezdte el összerakni Női Jóga Oktatóképzését. Sokan szerettek volna mélyebbre menni a női témákban önmagukért és másokért. Szerették volna tovább adni azt az információt, élményt, erőt, gyógyulást, amit magukban megtapasztaltak az órák, workshopok során. Így született meg a képzés.

Jógamatracról a karácsonyfa alá

Jógamatracról a karácsonyfa alá

A jóga a matracon kezdődik, de az mutatja gyakorlásod valódi értékét, hogy mennyire tudod átültetni a hétköznapokba. Ez a karácsony előtti időszak nehezített terep, mert ugyan valóban szép ünnep, de a körítés, az elvárások és a rohanás, amit az utóbbi évtizedekben hozzákanyarítottunk, kicsit vesz el a romantikus felhangjából. Az is jóga, hogy nem veszel el a rohanásban, hogy tudatosítod, miről is szól az ünnep és bátran levágod róla, ami nem oda való.

Mi kell a Nőnek? – Jóga!

Mi kell a Nőnek? – Jóga!

Képes vagy kapcsolódni a belső női erőforrásaidhoz? Ismered a tested, kapcsolatban vagy vele? Tudod, hogy mit üzen? Tudod, hogyan válaszolj neki?

Mi kell a Nőnek? – Jóga!

Mi kell a Nőnek? – Jóga!

Az elmúlt évtizedekben jól megdolgoztunk azért, hogy minden egy kicsit uniszex legyen. Mi nők szerettünk volna nadrágot viselni konkrét és átvitt értelemben is. Csodálatos, hogy megtehetjük, tényleg az. Kérdés, hogy tudsz-e még szoknyát is viselni? Képes vagy kapcsolódni a belső női erőforrásaidhoz? Ismered a tested, kapcsolatban vagy vele? Tudod, hogy mit üzen? Tudod, hogyan válaszolj neki?

Hogyan jöttem ki az alkoholizmusból jógával?

Hogyan jöttem ki az alkoholizmusból jógával?

Bors Krisztián gyógytornász, jógaterapeuta, az AUM Jógaközpont oktatója. Másfél éve vegetáriánus, egy éve pedig teljes absztinens. Mindkét fogadalmat saját elhatározásból tette le, és a jóga segítette a megvalósításban. Saját történetének megosztásával szeretné inspirálni a Száraz November kihívásban résztvevőket.

Száraz November az AUM-ban is!

Száraz November az AUM-ban is!

A Száraz November program lényege, hogy a résztvevők teljesen önkéntesen és önbevallásos alapon vállaljak, hogy 1 hónapig kerülik az alkoholfogyasztást. Ha belevágsz a kihívásba, 10% kedvezménnyel támogatjuk erőfeszítéseidet!*

Halottak napján összeér két világ

Halottak napján összeér két világ

Az elmúlt években-évtizedekben némileg összekeveredtek a fogalmak – Halloween, Mindenszentek, Halottak Napja – lassan senki sem tudja ki kivel van és mit miért csinál. Pedig nagyon érdekes ez az időszak, érdemes egy kicsit elmélyülni a kapcsolódó hagyományokban, hiedelmekben, szokásokban. A „jeles” napoknak úgy van értelme, ha valóban megérezzük a jelentőségét és szívből cselekszünk, a családi-társadalmi kötelesség körök fárasztó és lélektelen rovása helyett.

Engedd a légzést szabadon áramlani!

Engedd a légzést szabadon áramlani!

Lélegzetünk áramlása megmutatja miként vagyunk jelen életünkben, tükrözi belső folyamatainkat és hogy hogyan éljük meg a történéseket, miként viszonyulunk saját magunkhoz és a körülöttünk lévő világhoz. Mit jelent a lélegzés a fiziológiás szerepén túl? Mi a különbség a légzőgyakorlatok és a pránajáma között ? – ilyen kérdéskre keressük a válaszokat a cikkben.

10 + 1 különbség a Jóga és a gyógytorna között

10 + 1 különbség a Jóga és a gyógytorna között

Egyre növekvő tempóban hódít teret a nyugati megközelítés a jóga világában. Gerincközpontú jóga, helyes testtartás jóga, gerincterápiás jóga, core-és törzsizom erősítő jóga … Akkor mi is a különbség a modern nyugati fizioterápia és az ősi keleti jóga között? Bors Krisztián oktatónk írása.

A fegyelem jelenléte a gyakorlásban

A fegyelem jelenléte a gyakorlásban

“A hatha jóga uralom a test felett” és az uralom nem jöhet létre koncentrált fegyelem nélkül. Mit eredményez a fegyelem hiánya? Hogyan egyeztethető össze a könnyedség a fegyelemmel? Egyáltalán összeegyeztethető-e. Czeizler Kriszta oktatónk elmélkedett a témán.

Koncentráció – a meditáció kapuja

Koncentráció – a meditáció kapuja

A koncentráció olyan tudatállapotot, amelyben a figyelmünket egyetlen dologra irányítjuk. Minél inkább képes vagy egyetlen dologra koncentrálni a figyelmedet, annál jobban részesévé tudsz válni az adott cselekvésnek vagy a jelen pillanatnak. A koncentráció tanulható.

Harcművészet egy jógastúdióban? Igen!

Harcművészet egy jógastúdióban? Igen!

A jógáról viszont legtöbbünknek ezek a szavak jutnak eszünkbe: harmónia, egység, egészség, béke, tudatosság, stabilitás – hosszan lehetne sorolni a pozitív példákat, a jóga áldásos hatásait. Mit keres tehát egy olyan mozgásforma, ami a harcot célozza meg, egy olyan helyen, ahol pedig a békét és a harmóniát keresik?

Hol van a határ kezdő és haladó között avagy “jöhetek én már erre”?

Hol van a határ kezdő és haladó között avagy “jöhetek én már erre”?

Sokakban látom a kétséget, vagy éppen a túl elhamarkodott bizakodást a haladó gyakorlással kapcsolatban. Nem gondolom, hogy valaki attól válik igazán haladóvá, hogy sokkal bonyolultabb vagy fizikailag nehezebb ászanákat képes kivitelezni. Szerintem lehet egy ászana erős és felépített, nyakatekert, filterezhetünk-fotózhatunk-postolhatunk, számomra mégis a gyakorlás haladó minősége sokkal inkább belül található.

A menstruációs ciklus fontossága – Hogyan gyakorolj menstruáció alatt?

A menstruációs ciklus fontossága – Hogyan gyakorolj menstruáció alatt?

Nőként a menstruációs ciklusunk sok tekintetben iránytűként működik. Mégis többnyire, ahelyett, hogy megtanulnánk ráhangolódni erre a belső iránytűre, igyekszünk a lehető legnagyobb mértékben figyelmen kívül hagyni. Arról nemigen szól a fáma, hogy a nőknek pihenniük kellene a periódusuk alatt és időt hagyni a befelé fordulásra. Ebben a cikkben most a menstruáció alatti jóga gyakorlást helyezzük fókuszba.

Hova menj, ha komolyan gondolod a jógázást? – Oktatóképzésre!

Hova menj, ha komolyan gondolod a jógázást? – Oktatóképzésre!

A mainstream média és saját „józan”eszünk is sokszor azt sugallja, hogy a jógaoktató képzés majd megszabadít a borzasztó irodai munkától, és azzal szerzel jövedelmet, amit valóban szeretsz csinálni. Simán lehet ez a vége egy jógaoktató képzésnek, de most inkább azt taglalnánk, hogy jó ötlet-e a jógaoktató képzés akkor is, ha „csak” mélyebb megértést szeretnél a jógáról.

Miért vedd komolyan a mellkasnyitó gyakorlatokat?

Miért vedd komolyan a mellkasnyitó gyakorlatokat?

A mellkasnyitó gyakorlatok fizikai szinten lazítják az izmokat és megszűntetik a mellkas összeszorulását, de ez nem minden. A jóga lényege, hogy revitalizálja a test és az elme kapcsolatát. Ha mellkasod beesik, valószínűleg a szíved és az elméd is követi. Felsorolunk párat a mellkasnyitók pozitív hatásaiból, fuss végig rajta és egész biztosan nyersz egy kis inspirációt a szíved és az elméd tágítására.

Ezekre figyelj, ha a szabadban jógázol!

Ezekre figyelj, ha a szabadban jógázol!

Ahogy jön a jó idő, sokszor megrohan minket a szabadban való gyakorlás romantikus vágya. Semmiképp ne fogd vissza magad, de készülj fel, hogy a padlóhoz szokott ízületek jelezni fognak, mert a puha és egyenetlen talajon nagyobb terhelésnek teszed ki őket. Érdemes egy-két praktikus tanácsot megfogadnod, hogy megelőzd a sérüléseket.

Ha túl sok a stressz, válaszd a yin jógát!

Ha túl sok a stressz, válaszd a yin jógát!

Észrevetted, hogy a lélegzeted lelassítása azonnal megnyugtatja az elméd? A yin jóga olyan a testednek, mintha vennél egy hosszú, mély lélegzetet. Főleg a kötőszöveteknek, azaz a szalagoknak, inaknak, izompólyáknak. Ha stresszesnek, kissé leharcoltnak érzed magad, ez az egyszerű és mégis hatékony yin jóga gyakorlatsor segíteni fog.

Hogyan szakíts időt a jógára elfoglalt anyukaként?

Hogyan szakíts időt a jógára elfoglalt anyukaként?

Anyukaként sokszor nehéz elcsípni az időt a jógázásra, valahogy mindig estére tolódik, aztán majd inkább reggel, végül holnap, na majd a jövő héten. Egyszer csak azon veszed észre magad, hogy beálltál azoknak a táborába, akik szent meggyőződésük, hogy család mellett luxus a jóga. Íme néhány tanács, hogy hozd vissza az életedbe a jógát.

Hódít a köteles jóga

Hódít a köteles jóga

A köteles jóga a fizikai test mélyebb és hatékonyabb nyújtásának, nyitásának egyre inkább elismert módszere. A Iyengar metódus követői évtizedek óta használják ezt az eszközt, de most már egyre több, más irányzatot követő stúdióban is megjelennek a „köteles falak” és órák.

Részt veszünk a Száraz November kampányban!

Részt veszünk a Száraz November kampányban!

A Száraz November program lényege, hogy a résztvevők teljesen önkéntesen és önbevallásos alapon vállaljak, hogy 1 hónapig kerülik az alkoholfogyasztást. Ha belevágsz a kihívásba, 10% kedvezménnyel támogatjuk erőfeszítéseidet!

Vallás-e a jóga?

Vallás-e a jóga?

A Spiritualitásnak nincs rendszere, nincsenek szilárd elvárások vagy koncepciók vele kapcsolatban, egyszerűen csak a mi saját élményünk, amely örökké üde, örökké új. A Spiritualitás tehát szubjektív, élmény alapú, s folyamatosan előremozdít minket. Minden tapasztalással változom, minden tapasztalással egy új ’tapasztaló’ jön létre, így egy állandó mozgás van anélkül, hogy egy merev struktúra kialakulna!

A jelen kor Jógijához…

A jelen kor Jógijához…

A Jógik elsősorban mindig is tudósok voltak, akik a testük laboratóriumában végezték kísérleteiket felhasználva a légzést, az 5 érzékelő, 5 cselekvő szervet és a testtartásokat. Megfigyelve az egyes gyakorlatok eredményeit újra és újra gyakorolták azokat, majd a szutrákban, mantrákban és shasztrákban összesítették tapasztalataikat

Interjú Illés Flórával: Befelé hallgatok

Interjú Illés Flórával: Befelé hallgatok

Érzékeny lány. Figyeli a gyerekek és az anyukák rezdüléseit. Lecsendesít, megnyugtat és felemel. Illés Flóra az AUM Jógaközpont Yin-jóga és kismama-jóga oktatója.

7 félreértés a meditációval kapcsolatban

7 félreértés a meditációval kapcsolatban

Kíváncsi vagy a meditáció és tudatosság gyakorlására, de nem tudod, hogy kezdj hozzá? A jó hír az, hogy mindkettő olyan dolog, amit bárki gyakorolhat, korra, nemre és bármi másra való tekintet nélkül.

Betéptél a jógán? Itt a tudományos magyarázat

Betéptél a jógán? Itt a tudományos magyarázat

Érdekes élmény egy-egy jógaóra végén a gyakorlók arckifejezéseit megfigyelni, ahogy révetegen pakolják vissza az eszközöket, kitágult pupillákkal bambulva maguk elé a szőnyegen, a külvilág történéseit, a többieket észre sem veszik, úgy belefeledkeztek saját belső világukba.

10 étel, ami segít méregteleníteni

10 étel, ami segít méregteleníteni

Ha előfordult már veled, hogy úgy érezted: túl sokat ettél össze, vagy éppen túl nagy volt a buli és felöntöttél a garatra – bárkivel megesik egyébként – és a szervezetednek egy kis tisztulásra lenne szüksége, szeretnél valami “tisztítót” enni, akkor ez a poszt pont neked való.

5 hiba, amit inkább kerülj el jógázás közben

5 hiba, amit inkább kerülj el jógázás közben

Sokan vannak úgy vele, hogy már jó pár éve jógáznak, de igazából nem tudják, hogy tényleg elérik-e vele a kívánt hatást. Sokan már rutinból, robotpilóta-vezetéssel jógáznak, mindig beleesve ugyanabba a hibába, vagy egyszerűen túl lassan fejlődnek. Rosszabb esetben pedig akár saját maguknak okoznak sérülést.

Hogyan érezd magad kényelmesen minden jógapózban?

Hogyan érezd magad kényelmesen minden jógapózban?

Lehetséges ez, látva azokat a kifacsart jógapózokat, amelyekre néha még ránézni is fáj? A válasz, meglepő módon: igen. Persze, nem csak úgy az ún. “hopp, beleugrunk a pózba, aztán hopp, megyünk a balesetire” módszerrel, de igen, lehetséges!

9 jóga póz és mantra a boldogsághoz

9 jóga póz és mantra a boldogsághoz

Mi az élet végső célja?

Talán nagy filozófusainknak jobb válaszaik vannak erre a kérdésre, de az én szerény véleményem szerint egyszerűen az, hogy boldogok legyünk.

Milyen az ideális jógás test?

Milyen az ideális jógás test?

Ahány ember, annyi test. Különbözőek vagyunk (hál’ istennek), mégis, amikor egy nagyon súlyos, vagy nagyon sovány emberrel találkozunk, azonnal negatív véleményt fogalmazunk meg vele kapcsolatban. Pedig lehet úgy is boldog valaki, élhet teljes életet úgy is, ha kövér.

7 ok, amiért a férfiaknak is érdemes jógázni

7 ok, amiért a férfiaknak is érdemes jógázni

A jóga világhódító útjára indult és manapság tagadhatatlanul több nő jógázik, mint férfi. Pedig a férfiak számára ugyanúgy előnyökkel jár a jógázás, nem is kicsit. Uraim, ez a cikk nektek szól: nézzük meg, mire jó is az, amire a csajotok hetente kétszer elmegy?

A jó jógaoktató 9 tulajdonsága, avagy hogyan találj magadnak megfelelő oktatót?

A jó jógaoktató 9 tulajdonsága, avagy hogyan találj magadnak megfelelő oktatót?

Ahogy a jóga egyre népszerűbb lesz, egyre több fajta jön létre, rengeteg stílus, rengeteg stúdió – ember legyen a talpán, aki ki tudja magának válogatni a megfelelőt. Azoknak, akik még sosem jógáztak, nehéz eldönteni, hol is kezdjék: milyen egy jó jógaoktató? Létezik-e olyan, hogy valamelyik jóga passzol valakinek a személyiségéhez, vagy testfelépítéséhez?

Stressz nyugati és keleti optikából

Stressz nyugati és keleti optikából

Mindig is valami egészen különleges, talán teljesebb megértés születik azokban az esetekben, amikor egy a világon mindenhol jelenlévő problémát többféle megközelítésből elemzünk, többféle fényszögből világítunk rá ugyanarra a felvetésre. Jelen esetben a stressz, és annak nyugati elméletét egészítjük ki az indiai ősi egészségmegőrző és gyógyító eljárással, az ajurvéda megközelítésével.

Jógával az immunrendszer erősítéséért

Jógával az immunrendszer erősítéséért

A jóga reneszánszát éli, amit elsősorban a test erősítése és hajlékonyságának fokozása terén elért látványos eredményeinek köszönhet, de kevesen tudjuk, hogy amikor rendszeresen gyakoroljuk a jógát akkor nem csak az izmokra és az ízületekre, a koncentrációra és a fizikai erőnlétünkre vagyunk jó hatással, hanem megacélozzuk immunrendszerünket is.

Silence – Csend

A spirituális út bizonyos pontján a csendre való váratlan késztetés jelenik meg; egy belső hullám, ami az elmét az Atman-tudat megőrzésére készteti. Minden spirituális hagyományban kijelölnek a tanítvány számára egy „csend” időszakot, nem is beszélve azokról a mesterekről, akik az egész életük alatt teljes csendben maradnak.

Hogyan találjunk képzett jógatanárt?

Hogyan találjunk képzett jógatanárt?

Kezdheted például azzal, hogy a környezetedben egyszerűen kiválasztasz valakit, aki ’beszél hozzád’; a valódi munka ekkor kezdődik: Előzetesen tudj meg annyit a tanárról amennyit csak lehetséges. Nem az ászanák fizikai hatásairól való tudása az, amitől Ő jó tanár lesz, hanem attól, hogy saját magán alkalmazta a Jóga bölcsességét, így a tanár és a tanítás közt megvan a hiteles kapcsolat.

Diwali – A Fény Ünnepe

Diwali – A Fény Ünnepe

Diwali vagy más néven Deepawali, a Fény Ünnepeként is ismert. A szanszkrit Deepa szó fényt, Avali sort, füzért jelent. Az Ünnepkor a házakban, háza előtt olajlámpásokat gyújtanak, melyek egész nap és éjjel égnek, ezzel kifejezvén a sötétség és gonosz feletti győzelmet. Amellett, hogy India szerte ez a legnagyobb Ünnep, egyben a legszínesebb is.

Helyes Cselekedet?

Helyes Cselekedet?

Szvámi Ráma szerint a helyes cselekedet „az, amikor szabadon és szeretettel cselekszel!” Ha ugyanis szeretet nélkül cselekszel, akkor saját magadnak ártasz, és karmát hozol létre; ez korlátokat szab, korlátozza a szabadságot.

5 dolog, amire a jóga tanított, és a nehéz időkben is hasznomra válik

5 dolog, amire a jóga tanított, és a nehéz időkben is hasznomra válik

Jól rá tud minket szedni az Univerzum! Azt hisszük, hogy minden rendben van, hogy átlátunk a trükkjein, és akkor az élet ismét előáll valamivel, ami bizony tanító értékű. Az elmúlt két évben megtanította nekem, hogy minden egy szempillantás alatt megváltozhat. Nagyapám meghalt, miután amputálták a lábát; édesapámnál rákot diagnosztizáltak, és én végigkövettem betegsége és későbbi halála hullámvölgyeit-hegyeit.

Egy túlingerlő világ…

Egy túlingerlő világ…

Zajos, túlzsúfolt közegben élünk, nagyvárosban, kisvárosban vagy kistelepülésen, Teljesen mindegy, hogy hol, ingerek halmazába vagy kis csomagjába burkolva töltjük mindennapjainkat. Ebben a sokszor túlingerelt helyzetben szinte nem is vagyunk képesek figyelni saját belső jelzéseinkre. Hogyan is lennénk erre képesek, mikor kultúránk, környezetünk kérve- kéretlenül bombáz az ingerek áradatával? Csoda, ha így minden némileg stresszkeltő? Nem! Ez a legtermészetesebb, ami történhet…

Stressz, stresszoldás

Stressz, stresszoldás

Mivel egy egész organikusan szerveződött társadalmi közösség megváltoztatása lehetetlen vállalkozásnak tűnik az egyén szintjéről, ezért könnyedén belátható, hogy a stresszel terhelt életből az egyetlen kiutat, tehermentesítést az hozza meg, ha alapattitűdünkben, az élethelyzetekhez való viszonyulásunkban változtatunk.

Jóga – ’-izmus’ vagy Egység?

A kevéssel, amit a jógáról tudok, számomra a jóga az egységet jelenti. Mindenkinek megvan a saját útja, amin eléri a célt, de egyáltalán nem értek egyet azzal a tendenciával, amit manapság látok: a jóga ’jógaizmussá’ válik.

Az öt Kosha – Fókuszban az első kosha

Az öt Kosha – Fókuszban az első kosha

Amikor új helyre utazol, jó ha van egy térképed vagy útvonalad. A koshák vagy létezésünk rétegei ilyen térképül szolgálnak, melyek segítenek abban, hogy megértsük belső utazásunkat, és irányt mutassanak benne. A fizikai test külső perifériáján keresztül érezhetjük, megérinthetjük a középpontot, Szelfünket.

Az öt kosha – Fókuszban a második kosha

Az öt kosha – Fókuszban a második kosha

A Pránának, ahogy azt tudjuk, két jelentése van: Levegő és…Prána. Mit jelent ez utóbbi? Pra- (egység), na (energia); a prána a végtelen térből jövő energia első egysége, egy kozmikus energia, ami öt formában jelenik meg (udána, prána, szamána, apána és vjána) – tehát prána, mint LEVEGŐ csak egy ezek közül.

Az öt kosha – Fókuszban a harmadik kosha

Az öt kosha – Fókuszban a harmadik kosha

A harmadik burok bizonyos tekintetben az idegrendszeren keresztül működik és a tudatosság vagy gondolatok hullámaiban fejezi ki magát. Lassacskán szubtilisebb energia terekbe lépünk be, ahol már nem vagyunk képesek látni vagy megérinteni mindazt, ami történik ebben a mezőben, de tudjuk, hogy van egy fizikai, valós létezése bennünk; tudjuk, hogy amikor az elménk működik, képesek vagyunk gondolkodni. De azért ennyire nem egyszerű a dolog…

A reciprok gátlás

A reciprok gátlás

A Jin és Jang egyensúlyának elve a fizikai testre is érvényes. Jelen van az anatómiában is, ahol például megfigyelhetjük, ahogy az ízületek alakja igazodik funkciójukhoz. Azok az ízületek, amelyek stabilitást igényelnek kevésbé mozgékonyak, a mozgékonyságot igénylő ízületek pedig kevésbé stabilak. Figyeld meg a csípő- és vállízületek alakját mozgás közben, hogy megértsd az elvet.

Test és lélek kölcsönhatásai – a fonográf-elv

Test és lélek kölcsönhatásai – a fonográf-elv

A tételt röviden így fogalmazhatjuk meg: minden lelki történésnek megfelel valami testi folyamat és viszont. Képletesen kifejezve: szervezetünk mintegy viaszlemeze,felvevője a lélek minden hangjának, azaz minden belső rezdülés, moccanás nyomot hagy a szervezetben. Ebből viszont az is következik, hogy nemcsak a lélek hat ki a testre, hanem megfordítva is: a szervezet kísérőjelenségeit előhívva, visszakapjuk azt a lelki állapotot, amely azokat létesítette! Tökéletesen úgy, mint a fonográfnál! Ha ezt a csodálatos törvényszerűséget igazában felismerjük, szinte beláthatatlan élettani, kórtani és terápiai távlat nyílik meg előttünk! De lássuk előbb, mennyire felel meg tételünk a valóságnak?

Relaxáció 1×1

Relaxáció 1×1

Kapcsold ki a tévét, húzd ki a telefont, csavard le a fényeket – halkítsd le az élet zaját, hiszen a külső béke elősegíti a belső nyugalmat. A lecsendesítő ászanákban használj szempárnát szemizmaid és agyad megnyugtatására. Negatív helyett pozitív gondolatok Patanjali tanácsa alapján, ha negatív gondolatok gyötörnek, töltsük el elménket békés képzetekkel, így visszaállíthatjuk lelki egyensúlyunkat. Legközelebb tehát, ha észreveszed, hogy félelem vagy lehangoltság vesz erőt rajtad, észleld ezt, majd seperd félre, és dolgozd ki a saját módszered, hogy pozitívabban tudj tekinteni a világra.

Egyvonalúság – a prána szabad áramlása

Egyvonalúság – a prána szabad áramlása

Az egyvonalúság az Iyengar Jóga egyik sarkköve. Amikor egyvonalúságról beszélünk, akkor a testrészek egymáshoz képest történő elhelyezkedésére gondolunk az ászanagyakorlás során. Még a kezdő Iyengar jóga gyakorlók számára is az egyvonalúságnak elsőrendű célja: kiegyensúlyozza és védi a test különböző ízületeit, izmait, szerveit és szöveteit. Kevésbé ismert azonban az egyvonalúságnak a test energiaáramlásában játszott fontos szerepe.