Barion Pixel

Nagy felelősség, de gyönyörű hivatás

Valter Éva kismama és babás jóga oktató

Beszélgetés Valter Éva oktatóval arról, hogy miért hatalmas felelősség a kismama és babás jóga oktatás

A Kismama és Babás Jóga az egyik legfelelősségteljesebb oktatói feladat. Széles körű, alapos tudást igényel, emellett pedig kommunikációs készségeket és empátiát. A Jóga ne árts elve itt fokozottan jelen van, ezért is elengedhetetlen, hogy olyan oktatóképzést válassz magadnak, ahol tényleg felkészítenek arra, hogy várandós kismamákkal, anyákkal, babákkal és gyermekekkel foglalkozz.

AUMMiért nagy felelősség egy kismamás és babás jógaóra?

Valter Éva – A kérdésre két szempont érintésével érdemes válaszolni.

Vegyük először a testet, a fizikai síkot. A női test hatalmas változáson megy keresztül a várandósság alatt. Itt van például a relaxin, egy hormon, amit a méhlepény termel a várandósság alatt. Többféle szerepe van, az egyik legérdekesebb, hogy hatására az izmok, szalagok sokkal lazábbak lesznek, így a test jobban képes igazodni a magzat növekedéséhez és a szülésre is felkészít.

A kismama jógán ezért nagyon fontos odafigyelni arra, hogy a gyakorlók az órákon ne rántsák meg magukat, kerüljék a hirtelen mozdulatokat. A XXI. század népbetegsége a mozgáshiány, nagyon sokan a napjuk javarészét ülve töltik. A várandósság a testet amúgy is megterheli, elkezd nőni a pocak, plusz a relaxin kilazítja a gerinc melletti szalagokat, izmokat, és megváltozik a test statikája. Ha volt bármilyen apró nehézség is a tartással, a gerinccel, akkor a tünetek, problémák ilyenkor fokozottabban jelentkeznek. Ezért az oktatónak még jobban oda kell figyelnie, és tudnia kell, hogy milyen gyakorlatokat adhat az óráján.

AUM – Említetted a test statikáját, az egyensúly is változik.

– Igen, ezekre az „apróságokra” is külön figyelni kell. De változik a vérnyomás is, alacsonyabb lesz, így sokan könnyebben megszédülnek a várandósok. Sokkal kevésbé lehet megerőltetni a kismamákat. Tekintettel kell lenni az úgynevezett anyagcsere plafonra is, ha ezt túllépi valaki, az beindíthatja a szülést. Így a harmadik trimeszterben kiemelten fontos, hogy a kismamákat ne terheljük túl.

AUM – Mi az, amire nagyon nagy hangsúlyt fektetsz a képzés során?

– A kismamák ebben az időszakban sokkal finomabb kommunikációt igényelnek. Elképesztően fontos, hogy az önbizalmat mindig erősíteni kell, az elbizonytalanítás nagy hiba lenne. Persze a jóga alapelvei közé tartozik az erőszakmentesség, a ne árts elve, de ez a kismamáknál egészen különleges kommunikációs technikák jelenlétét is igényelheti.

Fontos kiemelnem, hogy a legtöbb jógairányzat férfiaktól indult. A gyakorlók sokszor érkeznek olyan órákról, ahol a határok feszegetése, átlépése a cél. Ez a kismama jógában teljesen másként működik. Arról nem is beszélve, hogy a munkahelyünkön is pörgünk, teljesítünk. A nők sokszor próbálják felvenni a versenyt. Aztán kismamaként belecsöppennek egy másik világba, ahol a belső hangra figyelés, a lelassulás a lényeg. A jó kismama jóga oktató segít kikerülni a teljesítménykényszer szorításából. A cél a testre való figyelés, a bizalom önmagunk iránt, a kisbaba jelzéseire való ráhangolódás. Ezt építjük a kismama jógaórákon, hogy mire a kismamák elérkeznek a szüléshez, meglegyen a bensőséges kapcsolat a babájukkal, a testükkel. Megtanulják megérezni, hogy mire van szüksége a testüknek, mert ezt senki más nem tudja, nem érzi náluk jobban. Mindig azt mondom, kerülhetsz bármilyen tapasztalt szülészhez, szülésznőhöz, Te magad egyedi vagy, és a várandósságod, a szülésed is egyedi. Ilyen több nincs. Megbízni önmagadban, ez a feladat, ebben is segít a kismama jógaoktató.

AUM – Praktikákat is kapnak?

– Természetesen. Szülőpozíciókat, légzőgyakorlatokat, praktikákat tanulunk a Kismama jóga órákon és Komplex Szülésfelészítőkön. De ezek pusztán eszközök, amiket azután fontos „személyre szabni”. Ha táncoktatásra mész, megtanulod a figurákat, aztán azt mondja az oktató: táncolj! És az már a te táncod, a te mozdulataid. Lehet, hogy szülés közben olyan légzőtechnikát éreznek majd megfelelőnek, olyan pózt érzenek hatásosnak és kényelmesnek, amiről én nem is beszéltem. De ez jó! Fontos, hogy merjen mindenki bízni a testében.

AUM – A szülésfelkészítőkön az apák, társak is szerepet kapnak?

VÉ –  De még mennyire! Ezt a tudást is döntőnek tartom átadni. Az apák, társak támogatása fantasztikus ajándék. Megtanítjuk őket például masszírozni, ami a szülés minőségét nagyságrendekkel emelheti. A megtartás, a ringatás hihetetlenül sokat segít. A kapcsolatot is segít új szintre emelni, a bizalom mértéke, az elfogadás, a megértés is nő. De az olyan alapok, mint például hogyan itassuk, etessük a párunkat, hogy legyen ereje-energiája végig az egész szülés alatt – ezek is az oktatóképzés anyagát színesítik.

AUM –  És a babás oktatóképzés?

– Az édesanyák szülés után nagyon gyakran visszatérnek az oktatójukhoz, aki a várandósságukat végigkísérte. Lehet, hogy császárral szült valaki, lehet, hogy hüvelyi úton, vagy volt gátmetszése vagy nem – a test mindenképpen végig ment egy megterhelő folyamaton. Már a kismama jóga órákon és Komplex Szülésfelkészítőkön javasolni szoktam, hogy még az első babás jóga óra előtt az anyukák menjenek el gyógytornász-manuál terapeutához, aki alaposan felméri az állapotukat, és ad egyénre szabott otthoni gyakorlatokat. Amikor egy anyuka először jön Babás jógára, fontos, hogy rákérdezzünk, látta-e már gyógytornász-manuálteraputa a szülés óta, és ha igen, mit állapított meg (milyen a has, a derék, a hasi fasciák, az esetleges hegek állapota, a csípő állása), milyen otthoni gyakorlatokat kapott, azokat milyen mértékben sikerült elvégeznie, és hol tart a regenerációja – beleértve a gát regenerációját is. Amennyiben ez a gyógytornász-manuálteraputa általi felmérés még nem történt meg, akkor ennek fontosságáról és tudnivalóiról érdemes tájékoztatni az anyukát.

AUM – Mikor jönnek az édesanyák babás jógára?

VÉ – Eredetileg, mikor még nem léteztek online órák, akkor tudtak jönni az anyukák a Kisbabás Jóga órákra, amikor a babák megkapták azokat a kötelező védőoltásokat, amikkel már közösségbe jöhettek. Ezt mindig a gyermekorvostól kellett megtudakolniuk. Most, hogy már online is tudnak csatlakozni az anyukák, tulajdonképpen onnatól tudnak csatlakozni, amikor a babák éber periódusa a foglalkozás idejére esik, éppen nem éhes, nem álmos, jókedvű, és az anyuka is már végig tudja ülni-mozogni a foglalkozást, tehát a gát regenerációja is megtörtént. Ez minden anyukánál és babánál egyedi. Azt szoktam mondani az anyukáknak ebben az esetben is, hogy érezni fogják, mikor állnak készen mindketten. Szóval papírforma szerint 6-8 hetes kortól lehet kezdeni, a legtöbb baba három hónaposan érik meg erre.

AUM – Mi a helyzet az anyukák lelkivilágával?

VÉ –  Érzékenyek és sérülékenyek. Ilyenkor a felkészült jógaoktató tudja, hogyan szóljon, milyen megerősítést adjon. A kommunikációnak nagyon óvatosnak kell lennie a babák felvételéről, tartásáról, a hogyanoknak és a javításoknak szelídnek és előremutatóaknak kell lenniük. Fontos, hogy az anyuka megbízzon az oktatóban, érezze, hogy segítik, és nem kritizálják. Ez a képzés fontos pillére. Ezért is ideális, ha a bizalmi kapcsolat már a kismama jógaóra során erős alapot kap.

AUM – A baba mozgásfejlődését is szemmel tudja tartani az oktató?

VÉ – Természetesen! Mélységes szeretettel és elfogadással tekintünk minden anyukára és babára, aki a foglalkozásokra érkezik, de ha bármilyen aszimmetriát, elmaradást, eltérést látunk a baba fejlődésében, akkor ezt kötelességünk nagyon finoman kommunikálni az édesanya felé, hiszen ő nem szakember, és nem biztos, hogy észreveszi a problémát. A kisbabás jóga is komplex fejlesztés a babának, de ha szükségét látjuk, akkor szakemberhez is elküldjük az érintetteket. És ehhez vannak kapcsolataink is.

AUM – Nagybabás jóga. Ez miben más, itt milyen anyagot adsz az oktatóképzésen?

– Az állapotfelmérés itt ugyanúgy az első lépés. Ha még sosem találkoztunk az anyukával, akkor muszáj ismernünk a szülése történetét, a teste változásait, a jelenlegi állapotát. Ez után kezdődhet a közös munka, ami játékos, szeretetteli, és már sokkal erőteljesebb átmozgatást nyújt az anyukáknak, mint a Kisbabás Jóga esetében, ahol még inkább a babákon van a hangsúly. Az együtt töltött, minőségi idő olyan kapocs anya és gyermeke között, amiből a jógamatracon kívül is erőt meríthetnek. Kiegyensúlyozottabb, örömtelibb, magabiztosabb anyaság, babázás és gyermeknevelés. Így lesz a kismama jóga, a kisbabás és aztán a nagybabás jógaóra kincs, nemcsak az anyáknak és gyermekeiknek, hanem a környezetüknek is.

Valter Éva

  • Kismama-, Babás- és Gyermek Jóga oktató
  • Gyógymasszőr és Kismama masszőr
  • Holisztikus természetgyógyász.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!

VALTER ÉVA ÓRÁI