Barion Pixel

Sokat beszélünk arról, hogy a jóga általában a jóga matracon kezdődik, de igazából az mutatja meg a gyakorlásod értékét, hogy mennyire tudod átültetni a hétköznapokba. Ez a karácsony előtti időszak nehezített terep, mert ugyan valóban szép ünnep, a körítés, az elvárások és a rohanás, amit az utóbbi évtizedekben hozzákanyarítottunk, kicsit vesz el a romantikus felhangjából. Az is jóga, hogy nem veszel el a rohanásban, hogy tudatosítod, miről is szól az ünnep és bátran levágod róla, ami nem oda való. Ez nem könnyű, de íme néhány tipp, ami segíthet:

Készíts egy listát az elintézendő dolgokról

Hajlamosak vagyunk mindent a fejünkben összezsúfolni és aztán végig stresszelni, hogy ennyi minden vajon belefér-e még. Néha hozzáadunk még pár dolgot, hogy hú még ez is és jajj, még neki is. Bár a tervek és listák általában a munkához és a bevásárláshoz tartoznak, sokat segít, ha ezekben a sűrűbb időszakokban leírjuk, hogy melyik napra mit tervezünk és az kb. mennyi időt vesz igénybe kényelmesen. Már az rengeteg energiát felszabadít, hogy nem kavarog a fejünkben minden egyszerre és néha még az is kiderül, hogy nem is olyan vészes a helyzet. Segít a nemet mondásban is. Ha látod magad előtt leírva, hogy milyen feladataid vannak, könnyebben mondasz nemet új kérésekre, feladatokra. Hiszen ha nem fér bele, nem fér bele.

Húzz ki feladatokat a listádról

Nézd meg a listád elemeit és gondold át, hogy ad-e neked vagy akárkinek annyit, amennyi energiát/áldozatot a beszerzése, létrehozása igényel. A jóga ászanáknál is az az egyik fő szabály, hogy pont annyi energiát tegyél bele, amennyit igényel. Se többet, se kevesebbet. Ha kevesebbet teszel bele, nem éred el a maximális hatást, ha pedig túl sokat, már ellenkező hatást érsz el, ártasz magadnak. A sokadik féle étel, a nagyon drága ajándék, az extra csomagolás, a 10. karácsonyi vacsora, a minden ponton csillogó lakás, a sokadik karácsonyi hangolódó programok – van-e még értelme? Emeli-e az ünnep fényét, jobb lesz-e neked és a körülötted lévőknek? Persze mindent kihúzni sem jó, mert megvonod magad azoktól a jó érzésektől, amik a „pont elég”erőfeszítés eredményeként jelenik meg.

Gondol át, miért csinálod – Legyél hálás!

Nagyon normális és mélyen emberi, hogy néha eltűnik az egész karácsonyi felhajtás értelme a látóhatárról. Ilyenkor állj meg és ne indulj el újra addig, amíg újra meg nem találod az értelmét. Gondold át, kik vannak közel hozzád és mik azok a dolgok, amikért hálás vagy velük kapcsolatban. Mit tesznek hozzá az életedhez? Mindjárt jobban esik gondolkodni a karácsonyi ajándékán, sorban állni érte, vagy elkészíteni. És hidd el, ez az energia érezhető lesz ajándékban. Akkor is, ha ez az ajándék az időd.

Iktasd be a jógát

Nem kell másfél órákat gyakorolni, de mozgasd át magad legalább egyszer napközben, lélegezz, tudatosítsd hogy vagy, mit érzel és pihenj, ha a tested azt jelzi, erre van szüksége.

Ha jönnél hozzánk gyakorolni az ünnepi időszakban, <<KATTINTS IDE >> az ünnepi órarendért!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!