Barion Pixel

Be…., meg…, át… és el… De hogyan?

Valter Éva kismama és babás jóga oktató

Itt van az ősz és ennek az időszaknak az egyik legkézelfoghatóbb jellegzetessége az elengedés. Ahogyan a falevelek az ágakról hullnak, úgy van szükségünk nekünk is arra, hogy időnként elengedjünk olyan dolgokat és érzéseket az életünkben, amelyek már nem szolgálnak minket.

Ebben a rövid írásban arról fogunk beszélni, hogyan lehet az elengedés folyamatát megérteni és felhasználni arra, hogy mélyebb önismeretre tegyünk szert és ezáltal készen álljunk az élet új kihívásaira.

Ahogy a születés úgy a feloldódás is annak a körfolyamat része, amit életnek nevezünk. Ehhez a folyamathoz legtöbb esetben egy olyan érzelmi hullámvasút kapcsolódik, amelynek során fokozatosan megismerkedünk érzések széles skálájával és amely folyamat alatt új megértéssel, életbölcsességgel gazdagodhatunk.

Ez egyben sokszor fájdalmas, de rendkívül fontos pszichológiai és önismereti utazás is, amit mindannyian átélünk. Ebben a rövid írásban megpróbálunk segíteni neked megérteni ezt a négy lépésből álló folyamatot.

1. Beengedés: A veszteség elfogadása

Amikor elveszítünk valakit vagy valamit, a gyász folyamat első lépése a beengedés. Ez azt jelenti, hogy elismerjük az elvesztést és az érzéseinket. Ne próbáljuk elnyomni vagy elfojtani őket, mert ez csak további fájdalmat okozhat. Engedjük meg magunknak a sírást, a haragot, a szomorúságot és a fájdalmat.

Fontos tudni, hogy a gyász mindenki számára egyedi, és nincs jó vagy rossz módja annak, hogy érzed magad. Engedd be az érzéseidet, és ne ítélkezz magad felett.

2. Megengedés: Az érzések elfogadása

Amikor beengedtük az érzéseinket, következik a megengedés. Ez azt jelenti, hogy elfogadjuk az érzéseinket, és nem próbáljuk meg elítélni vagy megváltoztatni őket. Amikor valakit elveszítünk, gyakran érzünk szomorúságot, haragot, bűntudatot vagy akár megkönnyebbülést. Mindezek elfogadása fontos lépés a gyász folyamatában.

Ne ítélkezz magad felett azért, mert úgy érzel, ahogy érzel. Minden érzelemnek helye van a gyászban, és segíthetnek neked megérteni és feldolgozni az elvesztést.

3. Átengedés: A változás elfogadása

A gyász során számos változás történik az életedben. Az átengedés azt jelenti, hogy hagyjuk, hogy ezek a változások megtörténjenek. Lehet, hogy elveszítettünk valakit vagy valamit, és most újra kell szervezni az életünket nélküle. Lehet, hogy elveszítettünk egy állást, és most új lehetőségeket kell keresnünk. Az átengedés az újraépítés folyamata.

Nem könnyű elfogadni a változást, de az átengedés segíthet abban, hogy rugalmasabbak legyünk és jobban alkalmazkodjunk az élet változásaihoz. Ne ragaszkodjunk a múlthoz vagy a régi állapotokhoz, hanem nyissunk az új lehetőségek felé.

4. Elengedés: Az új élet befogadása

Az utolsó lépés a gyász folyamatában az elengedés. Ez azt jelenti, hogy készek vagyunk továbblépni az életünkben. Az elengedés nem azt jelenti, hogy elfelejtjük az elvesztett dolgokat vagy embereket, hanem hogy hagyjuk, hogy az élet tovább folyjon.

Az elengedés után új élet kezdődik, és az intemzív érzések helyét átveszi az elfogadás. Ez nem azt jelenti, hogy soha többé nem fogsz emlékezni vagy érezni, de azt igen, hogy képes leszel boldogan élni, miközben emlékezel az elveszített dolgokra vagy emberekre.

A gyász egy hosszú és komplex folyamat, és mindenkinek szüksége van rá, hogy feldolgozza a történéseket és az ehhez kapcsolódó érzéseket. Ami fontos! Ne felejtsd el, hogy nem vagy egyedül ebben az utazásban és érdemes segítséget kérni, ha úgy érzed, hogy nem boldogulsz egyedül.

Amint azt olvashattad a gyász folyamata lehetőséget ad arra is, hogy jobban megértsd önmagadat és az érzéseidet valamint, hogy felkészülhess az élet következő fejezetére.

Az élet tele van változásokkal és sajnos időnként veszteségekkel, de a gyász folyamatában egyúttal megtalálhatod a belső erődet és a békét is.

Engedd meg, hogy személyes utazásod része legyen ez a folyamat és hagyd, hogy segítsen neked abban, hogy jobban megismerd önmagadat és a világot.

Az alábbiakban figyelmedbe ajánlunk két, ezen folyamat támogatását célzó, közeljövőben induló programot.

MBCT – MEGengedés természetesen

A praktikus meditációs technikákat megismertető MBCT önismereti csoport indul október 27-től. Csatlakozz a kurzushoz és pont december közepére, vagyis még ebben az évben, karácsony előtt megszerezheted az a létfontosságú eszközt, amivel az ünnepi forgatagban is megtalálhatod és megtarthatod a belső csendet és a kiegyensúlyozottságodat.

Persze, csak ha szeretnél egy módszert, amivel hosszabb-rövidebb időre kicsekkolhatsz a létforgatagból, majd ahova feltöltődve újra visszatérhetsz.

Érdekel a kurzus! Mutasd mi is ez pontosan >>

Mese és jóga műhely – ELengedés természetesen

Szeretettel várunk a november 4-i Meseterápiás jóga műhelyre, amely a természet körforgásával és az elengedés művészetével kapcsolódik össze, ahol megismerheted a valódi elengedés erejét és az újrakezdés természetes folyamatát.

Ezen a műhelyen körbejárjuk, hogy mi az, ami megérett az elengedésre, mi gátol minket ebben, és mi lehet az az új minőség vagy élethelyzet, ami beléphetne a régi helyére.

Kattints ide és nézd meg a részleteket >>