A hangfürdő átmossa a lelkedet, a dallamok és hangok rezgése megtisztít

Valter Éva kismama és babás jóga oktató

Tudod, mi az a hangfürdő? Milyen hatással van Rád? Kőrösi Gábor hangterapeuta-zenésszel, a Sirius hangfürdő megálmodójával beszélgettünk.

AUMA hangfürdő egy zenés relaxáció?

Kőrösi GáborA hangfürdő számomra tisztító, oldást segítő csoportos meditációs „utazás” melynek során tibeti hangtálak, kristálytálak, gongok és különleges hangszerek (pl. handpan, cső xilofon, kalimba, koshi) hallhatók. Külön érdekesség, hogy ezúttal a hangtálak sem a megszokott módon, hanem hangszerként, vagyis harmóniák és ritmusképletek segítségével szólalnak meg. A résztvevők kényelmesen elhelyezkednek – általában fekve – és így fogadják be az általam adott dallamokat, hangokat, rezgéseket. Ez nem csupán egy wellness tevékenység, mindenképpen van egy olyan tisztító jellege, amely túlmutat egy egyszerű pihenésen.

AUM – Hogyan működik a hangfürdő?

KG – Egyrészt van egy fizikai szintje. A hangrezgések terjednek a levegőben, és ezek a rezgések – ahogy a vízbe dobott kavics hatására is megindul a fodrozódás – hatnak a sejteken belüli és a sejteken kívüli folyadékterekre. Ez a hatás aztán a lelki szintekre is tovább terjed.

Sejtmemóriánk, illetve a testünket körülvevő energiamező emlékek lenyomatait őrzi, tárolja az összes minket ért hatást. A hangrezgések segítenek letisztítani, feloldani a korábbi traumatikus élmények lenyomatát, amelyek a jelenben tudattalan feszültségeket és fájdalmakat okozhatnak. Ez a szelíd módszer olyan, mint egy lelki fürdőzés. A hangfürdőben megtisztulunk vagy legalábbis elindul ez a folyamat. A visszajelzések és tapasztalatok is mutatják, hogy a változás megtörténik. Többen számolnak be arról, hogy megkönnyebbülnek, a felfrissülés mellett komoly feloldás-élményt is átélnek.

AUM – Érdemes ettől az élménytől tartani? Felbukkanhat olyan, amivel nem birkózik meg a résztvevő?

KG Csak olyan érzések, emlékek bukkannak fel, amiket a hangfürdőző az adott pillanatban képes feldolgozni, feloldani. Előfordulhatnak fizikai tünetek, pl.tüsszögés, köhögés, vagy átmeneti feszült, szorongó érzés, pl. egy erősebb gongütésnél vagy valamilyen speciális hangeffektusnál, amelyek egy fájó tudattalan emléket hoznak felszínre. Ezek a tünetek, feszültségek a hangfürdő végére oldódnak, megszűnnek, a béke és nyugalom érzése tölti el a résztvevőket. Így csak annyit tudok mondani, mint minden alkalommal, ha dolgozol magadon, előfordul, hogy nem könnyű a folyamat, mégis megéri kitartani.

AUM – Van ellenjavallata a hangfürdőnek?

KG – Alig. Egy súlyos epilepsziás állapotban például nem ajánlom. De akár kismamáknak, akár idősebbeknek, mindenkinek csak jót tesz.

AUM – Te miért hangfürdőzöl?

KG –  Azt érzem, hogy életfeladatom segíteni, támogatni a körülöttem élőket. Ez a késztetés már régen kialakult, 15 éve foglalkozom alternatív segítői módszerekkel. Masszázs, hangterápia, zenélés. Azóta már egy teljes hangszerparkkal vágok neki a hangfürdőimnek. Az eltelt években aztán nem csak egészséges felnőtteknek, hanem betegeknek és sérült gyerekeknek is adok hangfürdőket, sőt, a legutóbbi időkben már állatoknak, lovaknak és kutyáknak is zenélek.

AUM –  Volt emlékezetes élményed az elmúlt időben?

KG – Szép élmény például, amikor olyan emberek jönnek együtt – szülő-gyermek, testvérek, párok, akiknek a hangfürdő alatt személyre szabottan is tudok zenélni és látom rajtuk abban a helyzetben az összekapcsolódásukat. Másrészt nagyon jó érzés olyan visszajelzéseket kapni, hogy a hangfürdőt követően valakinek megszűnt vagy enyhült egy fizikai fájdalma, enyhültek az alvászavarai vagy depressziós tünetei, megjavult egy megromlott emberi kapcsolata és még sorolhatnám Ez segít, hogy továbbra is megmaradjon a hitem ebben a tevékenységben, mert az embereket egy harmonikusabb létezésbe kísérni, számomra kevés ennél fontosabb feladat létezik.

Kőrösi Gábor

  • zenész
  • hangterapeuta

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.