Barion Pixel

Hogyan kezdj el jógázni?

Hogyan kezdjek bele?

Ha komolyan szeretnéd venni a jógagyakorlást, akkor mindenképp érdemes egy kezdő vagy alapozó tanfolyammal kezdened.

Ezután úgy tudsz tovább fejlődni, ha heti kétszer eljársz órára oktatóval gyakorolni és fokozatosan kialakítod a saját, otthoni gyakorlásod.

Az alábbi kedvezménnyel szeretnénk támogatni elindulásodat.

Az otthoni gyakorlásra a leginkább megfelelő időpont reggel vagy este. Lehet, hogy kezdetben reggelente merevebbnek érzed az izmaid, ez a gyakorlással hamar el fog múlni, és rugalmas leszel. Esténként ugyanakkor kihasználhatod, hogy lazább már a tested, ilyenkor érdemes az idegrendszerre nyugtató hatású pózokat végezned, hogy lecsendesítsd a tested és az elméd.

Praktikus tudnivalók

Stúdiónk tiszta, rendezett környezete, nyugodt hangulata támogatja elmélyülésedet a jóga gyakorlásában. Szabadon válogathatsz a különböző stílusok és nehézségi fokozatok közt, megtalálva a számodra ideális irányzatot és szintet a test-lélek-szellem harmóniájának megteremtéséhez.

 • Kérünk, hogy legalább 10-15 perccel órakezdés előtt érkezz meg, hogy a szükséges rövid regisztrációt el tudjuk végezni, és rá tudj hangolódni az órára.

 • A gyakorláshoz szükséges eszközöket (jógamatrac, pléd, segédeszközök) biztosítjuk! Ha mégis szeretnél saját eszközeiddel gyakorolni, hozd magaddal bátran!

 • Kényelmes, szabad mozgást biztosító ruha a legjobb a jógához. A jóga mezítlábas műfaj, edzőcipőre nem lesz szükséged!

 • Mielőtt belépsz a stúdióba kérjük, kapcsold ki, vagy halkítsd le mobilod! Itt saját és társaid nyugalma a legfontosabb!

 • Gyakorolj üres gyomorral! De legalább 2-3 órával az órakezdés előtt már ne egyél! Az órák előtt 10-15 perccel már vizet se fogyassz!

 • A jóga mindenkinek szól, kortól, nemtől, testalkattól, stb. függetlenül! Kérünk azonban, hogy tájékoztasd az oktatót, ha bármilyen egészségügyi problémád, mozgásszervi panaszod van, ha menstruálsz, illetve ha várandós vagy!

 • Kezdőként javasoljuk, hogy az 1-es szintű órákhoz csatlakozz vagy egy kezdő tanfolyamra jelentkezz!

 • Gyakorolj rendszeresen! Heti 2-3 gyakorlás minimálisan javasolt. A pozitív változásokon magad is meg fogsz lepődni!

 • Személyes fejlődésed érdekében javasoljuk, hogy csatlakozz műhelyeinkhez, tanfolyamainkhoz vagy oktatóképzésünkhöz!

 

Mi a jóga?

A jóga (योग) a szankszrit „judzs” szótőből származik, ami annyit jelent: összekötni, egyesíteni, a figyelmünket valamire ráirányítani és összpontosítani, valamit használni és alkalmazni. A jóga tanításainak lényegét Patandzsali foglalta össze és rendszerezte klasszikus művében, a Jóga szútrákban.

Miért jógázz?

Testi-fizikai hatások:

 1. javítja a tartásod a gerincnyújtó és erősítő pózok révén
 2. serkenti a vér- és nyirokkeringést, a belső szervek oxigén- és tápanyagellátása javul
 3. a csontok tápanyagellátásának növelése révén erősödik a csontszerkezet
 4. erősíti az immunrendszert, növeli az ellenálló képességedet, az általános egészségi állapotod magasabb szintre kerül
 5. tested erős, és ugyanakkor rugalmas lesz

Lelki-mentális hatások:

 1. közérzeted kiegyensúlyozott lesz
 2. a stresszes helyzeteket nagyobb nyugalommal fogod kezelni, és megoldani
 3. nagyobb önismeretre teszel szert, ezáltal magabiztosabbá válsz az élet minden területén

A jóga célja

A jógát bölcs cselekvésként, vagy a tevékeny élet közepette is megvalósítható mértékletesség és harmónia művészeteként szokták jellemezni, máshol a szenvedéstől és bánattól való végleges megszabadulás útjaként. A jóga gyakorlásának célja a test, lélek és szellem harmóniájának megteremtése. A jóga több mint csupán testgyakorlatok összessége, olyan életmód, életszemlélet, amely segítségével könnyebben boldogulhatunk a hétköznapokban felmerülő problémák megoldásával, közérzetünk kiegyensúlyozottá válik, és közelebb kerülünk belső önvalónkhoz.

„Ha minden nap kitartóan gyakorlod a jógát, akkor képes leszel szilárdsággal és érettséggel fogadni az élet zűrzavarát.”

BKS Iyengar

Mit jelent a Hatha Jóga?

A „Ha” szótag a Napot jelenti, a „Tha” pedig a Holdat. Ezek jelképezik a világban és az életben jelenlévő egymással ellentétes, és egymást kiegészítő energiákat. Ez a kettősség a gyakorlásban is megjelenik, az ászanák végzése közben egyszerre kell erőfeszítést tennünk és elengednünk, így jön létre a harmonikus energia áramlás.

Hatha jógaként legtöbbször a 8 elem közül az Ászana (testtartások), a Pránájáma (légzőgyakorlatok), a Relaxáció és a Meditáció gyakorlatainak összességét értik. A jógastúdiókban általában a Hatha Jóga különböző irányzatait gyakorolhatod, mint pl. az Iyengar Jóga, a Himalájai Jóga, stb.