Barion Pixel

Az elmúlt években-évtizedekben némileg összekeveredtek a fogalmak – Halloween, Mindenszentek, Halottak Napja – lassan senki sem tudja ki kivel van és mit miért csinál. Pedig nagyon érdekes ez az időszak, érdemes egy kicsit elmélyülni a kapcsolódó hagyományokban, hiedelmekben, szokásokban. A „jeles” napoknak úgy van értelme, ha valóban megérezzük a jelentőségét és szívből cselekszünk, a családi-társadalmi kötelesség körök fárasztó és lélektelen rovása helyett. Minden ehhez segít hozzá, ami a saját lelkedhez visz közelebb. Belülről kezdd.

Miről szól a Mindenszentek és a Halottak Napja eredetileg?

Mindenszentekkor (november 1.) az egyház összes szentjéről emlékezünk meg. Ez az elhunyt és élő lelkek találkozásának ideje, amikor az élőket jelentő „küzdő egyház” dicsőíti a mennybe jutott üdvözülteket jelentő „diadalmas egyházat”. A Halottak Napján a meghalt és tisztítótűzbe került lelkek csoportja kerül az élők figyelmének középpontjába, az ő útjukat segítjük.

Ősi népi hagyományok – A halottak lelkeinek átsegítése

Az emberiség népeinek szellemi hagyományai sok ponton kapcsolódnak egymáshoz. A halottak lelkeinek átsegítésére például valamennyi pogány kultúrának megvolt a maga szertartása. A Mindenszentek és a Halottak Napja keresztény ünnep, de gyökerei valószínűleg a kelta Samhain ünnepéhez nyúlnak vissza. A kereszténység terjesztésekor a keresztény ünnepeket a pogány szokásokhoz igazították, azok betiltása helyett. Ez a pogány mítoszok, szokások keresztény tartalommal való megtöltésével járt.

Az is lehetséges, hogy nem a kelta ünnepet, hanem annál is ősibb, a természeti és kozmikus folyamatokat figyelembe vevő egyetemes, de Európában valamilyen formában minden népnél őrzött szokást igyekeztek kereszténnyé tenni. Sok nép paraszti hagyományok között őrizte annak tudását, hogy ebben az időszakban az elhunyt ősök felé, az alvilágba megnyílik egy kapu, egy átjáró. Ezen a kapun aztán jó és rossz egyaránt áramlani tud. Az évkörben az állatövben ez a Skorpió időszaka, ami megint csak az alámerülésről, a halállal való ismerkedésről szól.

Kelta Samhain ünnep – Megnyílik a tér a két világ között

A kelták a jelenlegi naptár szerinti november 1-jén rendezték meg Samhain ünnepét. Hagyományuk szerint ez a nap volt az évzárás és az évkezdés napja, aminek tiszteletére nagy tüzeket raktak. Samhain előestéjén a természeti törvények érvényüket vesztik, az idő megszűnik. Ez a nap nem tartozik sem az óévhez, sem az újévhez. Ez az egyik legmágikusabb nap, ilyenkor megnyílik a két világ közötti fal, átjárás van a dimenziók között. A túlvilágon élő halottakkal ilyenkor sokkal könnyebb felvenni a kapcsolatot, de jövendölésre, szerelemvonzásra is kitűnő nap. A kelta mondás is úgy tartja, hogy Samhain szele megtisztítja  a beteg lelket és a mágiák, gyorsabban, nagy erőkkel hatnak.

Día de los Muertos – A halál az élet része

A halottak napjának Mexikóban köze nincs a nálunk megszokott visszafogott megemlékezéshez. Célja ugyanúgy a halottakra való emlékezés, csak az eszközök mások. A latin-amerikai hagyományok szerint a halál az élet része. Ennek megfelelően nem az elmúláson keseregnek, hanem ünneplik az életet, és az elhunytak életének vidám részleteire emlékeznek. Ezeket a napokat arra használják, hogy az elhunyt szeretteik lelkéhez ilyenkor egy kicsit közelebb kerüljenek. Ez a lelkes és vidám ünneplés nem egyetlen estéről szól, hanem három napig tart. Október 31-én indul és egészen november 2-ig tart a fiesta. Az ünneplés középpontjában a temetők, a halottak állnak. Az élők jelmezekbe öltöznek, cukorkákat, virágokat, papírmasé figurákat használnak minden méretben és minden mennyiségben.

Találjuk meg a saját igazságainkat és emlékezzünk, kapcsolódjunk úgy a szeretteinkhez, akik már nincsenek velünk, ahogy azzal leginkább rezonál a lelkünk.

Érezz, Emlékezz, Hangolódj jógával az AUM-ban!

Ha csendesednél, emlékeznél, befelelé fordítanád az energiáidat, élesítenéd érzékeidet, mindenképpen ajánljuk a yin jóga óráinkat. A yin órák lassabb órák. 3-5, vagy akár 10 percig is benne maradunk egyes pózokban. Ez lehetővé teszi, hogy mélyebben hatoljunk be fizikai és érzelmi világunkba. Megtapasztaljuk a bennünk rejlő csendet, a yin-t, és teret engedünk annak, ami az adott pillanatban képes megmutatkozni.  Várunk, ha szeretnél szembe nézni a felszínre törő érzésekkel, tested üzeneteive

 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!