Teljesen beleszerettem ebbe a világba

Valter Éva kismama és babás jóga oktató

Beszélgetés Horváth Flóra hatha, vinyasza jóga flow, kismama jóga oktatóval, az illatjóga órák és relaxációs foglalkozások vezetőjével

AUM – Hogyan indult a kapcsolatod az illóolajokkal és a jógával?

Horváth Flóra – Kismamaként kezdtem el jógázni 12 éve. Teljesen beleszerettem ebbe a világba. A fiam születése után visszatértem a jógaterembe. Elég rövid időn belül megfogalmazódott bennem, hogy oktató szeretnék lenni. Először kismama jóga oktató lettem, nyilván a hatha jóga útja hosszabb időt vett igénybe. Az illóolajokkal való összekapcsolódás két évvel ezelőtt kezdődött. Teljesen véletlen volt, nem kerestem. Kerestem viszont természetes megoldásokat, amik az életemet segíthetik.

A környezettudatosság, energiánk emelése és a jóga kapcsolatába az illóolajok tökéletesen beleillenek. Az olajok is első látásra szerelem lettek, aromaterápiás képzésekre jártam, belevetettem magam ennek a területnek a megismerésébe. Lassanként a saját gyakorlásomból kialakítottam azokat az alkalmakat, ahol már másokat is kalauzolok ebbe a világba.

AUM – Hogyan építed fel az illatjóga óráidat?

HF- A jógagyakorlást építem fel először. Mivel ebben a témában péntek esti workshopokat tartok, inkább a „leeresztés”, az egész heti munkahét lezárása a cél ezeken a foglalkozásokon. A végén egy átlagosnál hosszabb relaxációt tartok, ahol aztán tényleg ki lehet heverni a heti fáradalmakat, és energiával telve lehet nekiindulni a hétvégének.

Persze egy stresszoldó órát is többféle ászanasorral lehet felépíteni, ezt a sokszínűséget alkalmazom a pénteki óráimon. A fizikai részhez aztán elkezdem társítani az olajokat is. Már ez is izgalmas, mert több úton is haladhatok. Dönthetek úgy, hogy a fizikaiságra helyezem a fókuszt, a résztvevőket kifárasztom, így biztosan nagyon hatékony lesz az ellazulás az óra végén. Ilyenkor melegítő, pezsdítő hatású esszenciákat használok a foglalkozás elején, ami a testet felkészíti a munkára, a légzést pedig mélyíti. Ha egy kifejezetten resztoratív órához érzek indíttatást, akkor a hosszan kitartandó pózok kerülnek előtérbe, az energiaáramlás így is elképesztő, csak másként működik. Így inkább földelő olajokat, fás illatokat használok. Szantál, mirha, tömjén. Ezek a belepihenést segítik az ászanákba.

A gyakorlás elcsendesedéssel indul, ehhez is többféle olajat tudok társítani, megálmodni. Télen és nyáron is máshoz lehet kedvünk. Esőben és napsütésben is. Az olajok a relaxációban tudnak a leginkább kibontakozni. A lehetőségek tárháza végtelen. Minden óra más, minden óra egy különleges utazás, minden óra ajándék és meglepetés.

AUM – Mit adott neked, hogy az olajok is beépültek a gyakorlásodba?

HF – Nemcsak a gyakorláshoz használom az olajokat, hanem az egész életembe beépítettem ezt a lehetőséget. Segít fizikálisan és mentálisan, abszolút támogató. Könnyebbé és mélyebbé válik nemcsak az ászanagyakorlás, hanem az elmélyülés, a meditáció is. Az aromaterápia egy életmód. Benne van a napi rutinomban. Használom az illóolajokat megelőzésre, helyreállításra, érzelmi állapotaim hangolására, munkám és a jógázás segítésére, de akár ételeim ízesítésére is.

Ha minden szinten felveszed azokat a magasabb rezgéseket, amiket az olajok hordoznak, akkor egész egyszerűen szólva olajozottabbá válik az életed és nem fogsz kibillenni.

Ha az embernek valami beépül az életébe, akkor azt nem tudod nem beépíteni a tanításodba. Ami nekem jó és hasznos, azt szeretném továbbadni. Látom, hogy az embereknek mekkora szükségük van segítségre ahhoz, hogy a mentális gyakorlataikat elmélyítsék. Ha azzal is tudok segíteni, hogy nemcsak kísérem őket mondjuk a relaxációban, hanem plusz eszközt is adok a kezükbe az elmélyüléshez, akkor azt megteszem. Nem is tehetnék másként.

Horváth Flóra

  • Hatha Jóga és Vinyasa jóga flow oktató
  • Kismama jóga oktató
  • a Jóga illóolajokkal órák oktatója

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!

HORVÁTH FLÓRA ÓRÁI