Amikor egy pillanatra nincs gondolat

Szerző: 2020. 07 15.

Beszélgetés Erdők Gábor Hatha Jóga és Yin Jóga oktatóval.

AUM – Miért tanítasz jógát?

E.G. – Hogy tanuljak (nevet). Ugyanis amit megtanulsz, az egy dolog, de ezt az életedbe is belehelyezni, az gyakorlat kérdése. Ha nem gyakorlod a tanultakat, akkor nem tudsz róla semmit. A tanítás még nagyobb fókuszt ad. Ha én tanítok másokat, az még koncentráltabbá tesz. És ez visszatükröződik a másikon, a tanítványon. Ahogy ő figyel. Ez egy utazás, amiből mindketten tanulunk.

AUM – A gyakorlók miért járnak hozzád?

E.G. – Én a figyelemről tanítok elsősorban. Hogyan figyelj magadra. Azt tanítom, hogyan tudsz kapcsolatot teremteni a saját testi érzeteiddel. És hogy a testi érzeteknek milyen kihatásuk van a gondolkodásodra.

A figyelmünket nagyon könnyen elterelik a gondolatok, az érzetek. A szőnyegen elkezdheted a figyelmedet irányítani. A látás, a tapintás, a szaglás, a hallás ezerfelé elterelhet. Azonban, ha egy bizonyos pontba képes vagy odaterelni a figyelmedet, akkor ez a rengeteg zavaró tényező lassan eltűnhet, és megérzed a teljességedet.

AUM – Akkor te a jógaszőnyegről segíted megtanulni az összpontosítást a mindennapi életben is?

E.G. – Ez a célom. A tanításom középpontjába a testtudatosságot helyezem. Ez elég. Ha ez megvan a gyakorlatok alatt, ha csak megfigyeled közbeavatkozás nélkül, hogy mi történik veled, akkor az segít. „Mindful” – ez a törekvésem. Törődés? Figyelem? Valahogy így lehetne megfogni ezt a szót..

AUM – Az AUMban YIN jógát tartasz.

E.G. – Igen és nem. Mert a tradicionális Yin jóga kereteiből kilépek. A Yin jóga nagyon hasznos a fókuszáltság megteremtésében, de nem mindenkinek ugyanolyan hatékony. Vannak, akik annyira „zizegnek”, hogy másra is szükségük van. Ezért hatha elemeket is beleviszek az órákba, ami lefárasztja annyira a tested, hogy tudjon figyelni az elme. Ha pontos szeretnék lenni, akkor 80 százalékban van jelen az óráimon a tradicionális Yin jóga.

AUM – Akkor ez az óra a te saját tapasztalásodból eredő végeredmény?

E.G. – Csak az. A mestereim azt tanítják (Yogi Amrit Desai Jóga mester, Jeff and Sonya Thomlinson jóga tanárok), hogy a test a legnagyobb mestered és a test a lélek tükörképe. Ezért fontos a kapcsolat megteremtése a kettő között. A tudatos kapcsolat megteremtése.

AUM – Miért fontos, hogy kikapcsoljuk az elmét?

E.G. – Erről talán hiába beszélek, ezért szükséges jógára járni és tapasztalni (nevet). Az elmét arra lenne jó használni, amit tennünk kell, és nem engedni, hogy az elme használjon minket. A nyúl és a vadászpuska.

Képzeld el, hogy figyelsz, koncentrálsz, aztán jön egy érzet, egy hang, akármi, és elkószálsz vele. Ilyenkor már nem te irányítasz, hanem a kalandozó elméd. Minél többször vagy képes észrevenni ezt, minél többször tudsz visszatérni önmagadhoz, annál feszültségmentesebb, kiegyensúlyozottabb életet tudsz élni. Egy pillanatra, aztán kettőre észreveszed, hogy ott a tér, ami egyszerűen van, létezik, és te nem az vagy, amire gondolsz, ha ezt először megérzed, ezt a kondíció nélküli létet, akkor megérted, hogy miről beszélek. De ezt hívják tapasztalatnak, amit csak te vagy képes megalkotni önmagadnak. Ennek az élménynek a születését és nevelgetését szeretném átadni az óráimon.

Erdők Gábor Vasudev,

Regisztrált jóga tanár (RYT500), az Amerikai Yoga Szövetség tagja. A Bindu Yoga alapítója.

2020. augusztus 1-én

Lépés a bőség és a tudatos élet felé címmel workshopot tart az AUM Astoria Jógastúdióban.

Bővebb információért és jelentkezéshez:

<KATTINTS IDE>>

Óráira itt tudsz jelentkezni:

<KATTINTS IDE>>

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!