Barion Pixel

A Kék Pont Alapítvány 2014-ben indította el a Száraz November programot. A résztvevők teljesen önkéntesen és önbevallásos alapon vállaljak, hogy 1 hónapig kerülik az alkoholfogyasztást. Ha belevágsz a kihívásba, 10% kedvezménnyel támogatjuk erőfeszítéseidet!*

A program célkeresztjében nem azok vannak, akiknek valóban komoly alkohol problémáik vannak és rendszeresen hetente többször lerészegednek, hanem akik sokszor isznak keveset. Ide számít a barátokkal étteremben, bárokban, koncerteken elfogyasztott 1-1 pohár bor/sör/koktél/különféle rövidek, de a nyugodt otthoni relaxálást, napi feszültségek oldását elősegítő alkoholt tartalmazó ital elszürcsölgetése is. Idén ráadásul a nők alkohol fogyasztása került fókuszba. Tudtátok például, hogy a nők egész más dolgok miatt fognak kecses kezükbe alkoholos poharat, és máshogy is hat rájuk a nedű? Egyszerűen máshogy vannak (vagyunk) összerakva. „Míg a férfiakra inkább a társas hatások, illetve a konformizmus hat, addig a nőknél gyakoribb a lelki problémák, átélt abúzusok okozta ivás.” Egy jó kis munkahelyi feszültség, párkapcsolati diszharmónia könnyen ülteti el a poharat a kezünkben.

AUM kedvezmények

Idén az AUM is csatlakozik partnerként a Száraz november programhoz. Ha elhatároztad, hogy te is belevágsz az alcohol free hónapba, mi 10%-kal kedvezménnyel támogatunk.

Csak mondd be a recepción, hogy „Száraz November”, és minden órajegyet vagy bérletet 10% kedvezménnyel vásárolhatsz meg. Olvass tovább, és kifejtjük, hogy miért.

Mire is jó ez az egész?

Ha bevállalod, ez remek önismereti túra lehet számodra. Megfigyelni, hogy milyen szituációk, események hangosan vagy csendesebben követelt kísérője az alkohol. Mennyire belső és mennyire külső sürgetőséből iszol. Mi történik, ha kivonod magad ebből a játékból? Hogy reagálsz te és hogy reagálnak a többiek? Ugyanannyira része vagy-e a társaságnak és ugyanolyan jól érzed-e magad. Milyen érzések, állapotok „inspirálnak” arra, hogy otthon is igyál egy pohár valamit. Mi történik, ha nem teszed meg? Helyettesíted valamivel vagy tátong egy űr az alkohol, a mozdulat, az íz, a hatás helyén. Ha azt gondolod, viszonylag sokszor iszol alkoholt, de bármikor nemet tudsz mondani, próbáld ki, valóban így van-e. Sokan vannak, akik tudják, hogy nehéz lenne nemet mondani, de nem gondolják igazán komolyan, hogy ennyi alkohol veszélyeztetne bármit is az életükben. Mi azt mondjuk, nézd meg, valóban tudsz-e nemet mondani bármikor, amikor úgy döntesz. Csak hogy lásd, valójóban milyen a viszonyod az alkoholhoz.

Ha az alkohol épp nem probléma neked, próbáld ki mással. Akármivel, amivel függő viszonyban vagy. Édesség, kávé stb. Van olyan is, aki emelte a tétet és Csak Víz Novembert hirdetett 🙂

De hogy jön ide a jóga?

A jóga egy önmegfigyelésen alapuló tapasztalati tudomány. Ezt azt jelenti, hogy nem kell elhinni semmit csak úgy, hanem csináld és figyeld meg milyen változásokat hoz testi, mentális és lelki szinten. Ez nem csak az ászanákra vonatkozik. Egy általános erkölcsi elv például a Brahmacsárja, ami önmegtartóztatást, mértékletességet jelent. Mértékletességet tartani, nem alkoholizálni és megfigyelni a hatásait például nagyon jól elhelyezethető egy jógikus kísérleti terepen. Szebb lesz-e a bőröd, egészségesebb a hajad, több vagy kevesebb energiád lesz, jobb vagy rosszabb hangulatod, esetleg folyamatosan ingadozik. Milyen érzéseid vannak. Ezek vajon pontosan honnan erednek? Ha jobb a hangulatod, már helyben is vagy. Ha rosszabb, érdemes elgondolkodni, hogy valóban egy-két pohár folyékony cuccra szeretnéd-e osztani a hangulatfelelős szerepét.

Ez az egyik oldal. A másik oldal pedig az, hogy ha már olyan elszánt vagy, hogy belevágsz ebbe a kísérletbe, jól jön, ha közben azt is megnézed, mi más vált még ki öröm/nyugalom/jó itt lenni stb. érzést. Szerintünk a jóga erre kiváló. Főleg, mert a fizikai szint mellett lelki, mentális és energetikai szinten is hat. Az érzékeidet pedig nem letompítod, hanem élesíted vele, ami egész biztosan jól jön az élet többi területén is.

Közösségben ez is könnyebb, ezért szeretnénk mi is támogatni azokat, akik elhatározták magukat a kísérlet mellett 🙂

Oszd meg velünk élményeid, felfedezéseid a Facebookon!

Az AUM Száraz November eseménye:
https://www.facebook.com/events/1181089992042471/

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!