Barion Pixel

Annak idején Indiában kevés embernek adták tovább a tudást a jóga guruk és azok is csak férfiak lehettek. „A régi, szép időkben” nem voltak jógás lányok feszülős, szexis jóganaciban,  csak kaporszakállas bácsik buggyos gatyóban.

Aztán a jóga világhódító útjára indult és manapság tagadhatatlanul több nő jógázik, mint férfi. Az arány stúdiónként változó, általában egy-két férfira tíz nő jut. Pedig a férfiak számára ugyanúgy előnyökkel jár a jógázás, nem is kicsit. Uraim, ez a cikk nektek szól: nézzük meg, mire jó is az, amire a csajotok hetente kétszer elmegy?

1. A jóga csillapítja a fájdalmat és segít a gyógyulásban

A legtöbb férfi hátfájás, derékfájás, vagy valamilyen sérülés miatt kezd el jógázni. A jóga olyan jól behatárolt mozgásrendszer, amely a jól beigazított pózokkal, biomechanikával, megfelelő légzéssel kombinálva a leghatékonyabban „nyitja ki” a testedet – azaz minden ízületet pont ott és pont annyira mozgat át, lazít el és erősít meg, amennyire annak szüksége van. Így a jógában – a megfelelő tanár keze alatt – a sérülésveszély minimális.

A biztonság és a beigazított pózok első helyen állnak a jógában. Az alapelvek szerint nem szabad a határaidon túl feszítened a testedet. Néha segédeszközökkel és általában a légzés segítségével  előzzük meg a sérüléseket; mindig lehet úgy módosítani a pózokon, hogy közben a jógázó fejlődjön és megfelelő kihívások elé állítsa saját magát, de mindezt veszélytelenül vigye véghez. Az első hónap jógázás után a fájdalom múlni kezd – utána pedig a tested és a lelked is egészen új szintre lép majd.

m66

2. A jóga fitté, rugalmassá és erőssé teszi a testedet

Sok férfi azt mondja: „Nem vagyok elég rugalmas, hogy jógázzak.” Pedig ez pont olyan, mintha azt mondanánk: „Nem vagyok elég erős, hogy súlyokat emelgessek.”

Pont azért járunk jógázni – hogy hajlékonyak és erősek legyünk – ahogy azért járunk futni, hogy gyorsak legyünk, vagy azért járunk súlyt emelni, hogy erősek legyünk!

A jógapózok segítik lenyújtani, ugyanakkor megerősíteni a testedet – van bennük erő és dinamika is! A jógától hajlékonyabb, könnyedebb és sokkal erősebb leszel, anélkül, hogy tönkretennéd a testedet.  Türelmes és nyugodt gyakorlással hajlékonyabb és egészségesebb leszel, mint valaha is gondoltad volna!

Az egészhez a megfelelő erő- és nyújtó gyakorlatok kombinációja a kulcs, amelyeket egyébként felhasználhatsz akkor is, ha profi sportoló vagy, esetleg, ha csak lassabban szeretnél öregedni. Az ülőmunkától elgyengült hátizmaid végre felébredhetnek a csipkerózsika-álmukból. Olyan izmokat fogsz megerősíteni, amikről nem is tudod, hogy léteznek.

3. Jóga kihívás és móka is

A jógaóra igazából egyáltalán nem a mormogással, vagy üldögéléssel telik, sokkal több annál. Egy korábban hivatásos birkózó szerint a jógaórák egyes esetekben sokkal nagyobb kihívást jelentettek neki, mint a versenyre készülés. Néha alul fogsz maradni magaddal szemben, de ebből is rengeteget tanul az ember. A legtöbb férfi úgy jön jógaórára, hogy korábban versenyszerűen sportolt, vagy stresszes állása van, ahol az állandó versenyzés és túlélés a természetes. A jógaórán olyan értelmes versenyezési lehetőséged kapsz, amelyben anélkül fejleszted a testedet és az elmédet, hogy agresszív lennél magadhoz, vagy másokhoz.

Az új pózok tanulása és a folyamatos előrehaladás igazán függővé teszi az embert! Úgy izzadhatsz ki magadból minden feszültséget, hogy a tested és a lelked is megkönnyebbül.

4. A jóga segíteni fog jól aludni, jókat enni és általában jót tesz az egészségednek

Ahogy a fizikai kondícióid javulnak, természetes módon változnak az evési és alvási szokásaid is; kevésbé kívánod meg a hatalmas zsíros húsokat és jókat fogsz aludni. A jóga során észreveszed majd, hogy a fejed egyszerűen egyfelé koncentrál – arra, amit csinálsz. Nem kalandoznak el a gondolataid a munkád, a számlák, meg a többi stresszforrás irányába. Pontosan és teljesen a pillanatban találod magad, ami megnyugtatja az elmédet. A jóga után kiegyensúlyozottnak és ellazultnak érzik magukat az emberek – az elméd és a tested fantasztikusan fogja érezni magát!

m13

5. A jóga segít abban is, hogy hatékonyabban foglalkozz saját magaddal

Az egésznek pont az a lényege, hogy a legteljesebb életet élhessük. Ha futni szeretsz, horgászni, utazni, vagy a gyerekekkel játszani – a jógázás segít abban is, hogy mindezt tovább, kitartóbban, jobban átélve tehesd meg. Vannak egy csomóan, akik számára a jógázás lényege, hogy egyszerűen jól érezzék magukat a bőrükben.

6. A jóga növeli a teljesítményedet és segít megküzdeni a stresszel

A munkahelyen, az edzésen, a családi összejöveteleken, vagy akár autóvezetés közben számos kihívás éri az embert. A jóga arra tanítja az elmédet, hogy mindig nyugodt és zavartalan maradjon, különösen stresszhelyzetben. Miért kellene magad egy kihívásokkal teli pózba helyezned, ott megtartani és közben nyugodtan mélyeket lélegezni? Csakis azért, mert az élet dzsungelében sokkal több kihívás ér majd, te pedig képes leszel akkor is nyugodtan lélegezni és hideg fejjel megoldani őket, nyugodtan és magabiztosan.  Pont akkor, amikor csak az számít, mennyire maradsz nyugodt.

7. A jóga a fiatalság forrása

Oké, nyilván most azt gondolod, ennél több jó hatása nem lehet egy jógaórának, pedig de. Az egész fizikai, mentális és egészségi előnyökön túl a jógától – a saját gyakorlásodtól – jobban fogod érezni magad és fiatalabbnak, mint bármikor. Ez persze csak úgy lehetséges, ha elkötelezed magad a rendszeres gyakorlás mellett, más nem tudja helyetted megtenni. (De mindezért érdemes türelmesen, időt és energiát nem kímélve gyakorolnod.) A jógastúdiókban és közösségekben fiatalok és idősek egyaránt gyakorolnak, mindegyikük rendkívül energikus és élettel teli. Ha olyan emberekkel veszed körbe magad, akik nyitottak, türelmesek és könnyű lelkűek, hamarosan te is nyitottabbá és fiatalabbá válasz.

Matracra fel!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!