Barion Pixel

Kriszta Vinyasza Flow Jóga oktató az AUM Jógaközpontban – vibráló, élénk lány, aki egy basset hound szerető gazdija. Amikor a jógáról kérdeztük, azt mondta: nehéz lenne kiemelni bármit is abból az egységből, amit a jóga tartogat magában. Azt javasolta mindenkinek:  induljon el ezen az úton és legyen bátor, kitartó!

„Nem kell sok minden a boldogsághoz: egy tégla, heveder, jógamatrac, napfény, madárcsicsergés és egy kis elszántság”

DSCN8562

– Hogy kezdted el?

– 8-9 éve jógázom, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Nem volt különösebb célom a jógával, egyszerűen csak jólesett… Iyengar jógával kezdtem és a mai napig emlékszem rá, amikor percekig, fatéglákkal a kezeimben kellett állni virabhadra 2-ben, maradandó élmény 🙂

 

– Milyen jógát, milyen sűrűn, hol, mikor gyakorolsz általában?

– Ha tehetem, heti 5-6x gyakorlok, és reggel. Leginkább a szabadban szeretek gyakorolni, természetesen flow-t… nem tudom kikerülni. A fejlődésemhez sokszor a statikus gyakorlásra van szükségem, de kihagyhatatlan a vinyásza, az összekötések, átfordulások, a végére csak mindig flow lesz belőle 🙂

Szeretek kísérletezni, elindulni valahonnan és csak figyelni aznap éppen mi esik jól, figyelni, hogy mozdul a testem, mi történik belül. Persze, határozott, előre kitűzött céljaim vannak a gyakorlásomban, amiket igyekszem is mindig beépíteni.

 

– Miért határoztad el azt, hogy jógát szeretnél tanítani?

– Nem határoztam el, így alakult. Beleszerettem. Nem gondolom azt, hogy ha valaki elvégez egy oktatóképzést és arról kap egy papírt, akkor ő már oktató… ez sokkal összetettebb ennél. Őszinte leszek: kihívás volt – és még most is az -. Féltem tőle, és szembe akartam nézni vele. Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy ugyanazt tapasztalom meg az óra tartása közben, mint amit a gyakorlásom közben. Önátadást. Lehet ez egy picit önző dolog, de őszintén hiszek abban, hogy a jóga az egyik legtermészetesebb dolog, amivel csak foglalkozhatunk. Ott van bennünk, csak néha egy kis segítség kell hozzá, hogy ezt megtanuljuk felismerni.

Czeizler Kriszta

 

– Miért pont ezt a fajta jógát szereted, gyakorolni vagy tanítani?

– Mert teljesen kiforgat önmagamból 🙂 jó értelemben. A flow gyakorlásban találtam igazán önmagamra. Nagyon sokat segített abban, hogy feloldjak vele fizikai és mentális gátlásokat. Mondhatnám a ciklikusságot, és az állandó változás párhuzamát a mindennapokkal, de egyszerűen, kevésnek, behatároltnak éreztem egy idő után a statikus gyakorlást.

Tökéletes összhangban mozogni (létezni) saját magammal egy gyönyörű belső utazás.

Tanítani pedig azt hiszem, nem is tudnék mást, mint azt ami őszintén jön. Csak azt tudom tanítani, amit magam is megtapasztaltam.

 

– Mondj három olyan dolgot, ami a te órádra jellemző!

– Erő, dinamika és könnyedség… vagy fogalmazhatnék úgy is, hogy: önelfogadás, kitartás, szeretet.

De inkább a résztvevőket kellene megkérdezni 🙂

 

– Mondj három dolgot, amit minden reggel/este megteszel!

– Reggel:

  1. kávé az ágyban – ez van 🙂
  2. kutyasétáltatás
  3. reggeli 🙂

Este:  nincsenek kialakult esti szokásaim – ez azért nem olyan rossz 🙂

 

– Jelenleg mit tartasz fontosnak a tanításban, és mit a saját gyakorlásodban?

– Sokat gondolkozom ezen. Azt hiszem egy picit, minden ember más – vagy máshol tart az életében – és ezért minden embert máshonnan lehet megközelíteni a jógán keresztül. Ettől függetlenül, fontos számomra, hogy a jógára ne csak, mint fizikai gyakorlásra tekintsünk, hiszen ennél lényegesen több… szeretném átadni, vagy inkább „megtapasztaltatni” azt a belső gazdagságot, tartalmat, amit számomra ad a jóga. Mindez felbecsülhetetlen ajándék egy ember életében.

A legfontosabb, és állandó célkitűzés a saját gyakorlásomban, hogy fejlődjek. Szembenézzek a határaimmal és elfogadjam, vagy túllépjem azokat… a jóga gyakorlása tökéletes tükröt tart elénk!

– A jóga mellett bizonyára sok minden kitölti az idődet. Mivel foglalkozol? Mit csinálsz a szabadidődben? Mesélj egy kicsit magadról!

Sokáig a reklámszakmában dolgoztam és végül is most is ott vagyok még egy kicsit, mint szabadúszó grafikus. Szeretem a virágokat, az erdőket, nézni a felhőket, feküdni a fűben… talán kicsit álmodozó is vagyok 🙂 De szeretem megtalálni a középutat az álmodozás és a valóság között.

 

– Mik a terveid a jövőben a jógával kapcsolatban?

Nincs határozott tervem, jelenleg elképzelhetetlennek tartom az életemet jóga nélkül… de nem tudhatom előre, hogy éppen 5 vagy 15 év múlva is ezt fogom e érezni, hogy milyen benyomások, tapasztalások fognak érni és merre visz az életem. A jóga számomra egy látásmód, tapasztalás, egy hozzáállás, ahogy élem az életem.. részemmé vált. Természetesen szeretnék sokat tanulni, fejlődni. Nagyon érdekel és izgalmasnak tartom a jóga terápiás részét, önmagam (és mások) megismerését. Erre a jóga tökéletes eszköz.

 

Kriszta oktatói oldalát és információt az óráiról itt találsz>>

 

 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!