A mainstream média és saját „józan”eszünk is sokszor azt sugallja, hogy a jógaoktató képzés majd megszabadít a borzasztó irodai munkától, és azzal szerzel jövedelmet, amit valóban szeretsz csinálni. Simán lehet ez a vége egy jógaoktató képzésnek, de most inkább azt taglalnánk, hogy jó ötlet-e a jógaoktató képzés akkor is, ha „csak” mélyebb megértést szeretnél a jógáról.

60 évvel ezelőtt nem voltak csoportos jóga órák

A mai jógások nagy többsége egy sima „bármikor beugorhatsz” jóga órával kezdett. Ez azonban a jóga gyakorlás egy nagyon modern formája. A nem is annyira távoli múltban nem így működött. Ha jógát szerettél volna tanulni, keresned kellett egy jóga oktatót (mestert) és meg kellett győzni, hogy komolyan gondolod, és érdemes vagy arra, hogy a tanítványa legyél. Nem mindenki ugrotta meg ezt a mércét.

Ahogy a jóga betört a piacra, a tanítvány-mester viszony dinamikája megváltozott. A tanítványok nem feltétlenül tekintik a jóga órára járást egy tanulási folyamatnak. Egyszerűen el akarnak kezdeni jógázni, valahogy úgy, mint ahogy el akarnak kezdeni edzeni vagy táncolni. Azt leszámítva, hogy néha bedobnak valami meditációt is, de ha ez nem a te fogadra való, simán találsz órát ilyesmi extrák nélkül is.

Nem csak azok mennek jógaoktató képzésre, akik valóban oktatni szeretnének

A 90-es évek elején, azokból lett jógaoktató, akik a többször jártak órára, mint bárki más a csoportban. Kb. 2 év múlva az oktató hozzád fordult és azt mondta: „Kész vagy a tanításra. Jövő héten te helyettesíted az órámat.” … és valóban kész voltál, mert következetesen időt és energiát fektettél a gyakorlásba és bebizonyítottad, hogy van valami fogalmad arról, amit gyakorolsz. Ez megváltozott. A csoportok nagyobbak, a zene hangosabb és az órák alkalmazkodnak a piaci igényekhez.

Ma már nem csak azok mennek jógaoktató képzésre, akik valóban oktatni szeretnének, hanem azok is, akik a jóga mélyebb megértésére vágynak. Mélyebb tudásra, mint amit a „beugrós” csoportokban, heti 1-2 alkalommal megszerezhetsz. Többnyire a jógaokató képzés az, ahol elkezded tényleg komolyan venni. Előre megvan az anyagi befektetés, ehhez már ha törik, ha szakad alapon, idődet és energiádat is adod. Akkor is, amikor fáradt vagy, akkor is, ha csábítanak a barátnős, haveros programok, akkor is, amikor valakinek vigyázni kell a gyerekre, stb. Megoldod.

Olyan tempót produkálunk, amiben nehéz tartani a gyakorlásra szánt időt. Ezért könnyebb tanfolyamokra és képzésekre járnunk, mert sokszor szükségünk van a „kényszerítő erőre”. Aztán, ahogy rendszeresen jársz a képzési alkalmakra, csendben megváltozik valami, és a külső kényszerítő erő átalakul egy belső ösztönző erővé.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!