Barion Pixel

kismama Jóga

A Birthlight Kismama Jóga rendszer ötvözi a hatha jóga gyakorlatait az amazóniai természeti népek várandósság és vajúdás alatt végzett, ösztönösen a test folyamatait segítő mozdulataival. Az óra kerete követi a jóga tradícióját; az elcsendesedést (ahol a kismama a babára is figyel) bemelegítés követi, majd a légzőgyakorlatok és az ászanák (jógapozíciók) után gátizomtornát végzünk. Az óra mélyrelaxációval zárul, ami után még egy levezető légzőgyakorlat, vagy meditáció következik.

A kismama jóga egyfajta áramlás, minden mozdulata lágy, hullámzó. Minden jógagyakorlat megfelelően módosítva van, hogy nagy pocakkal is kényelmesen, biztonságosan lehessen végezni. Kevés pózt tartunk ki, a dinamikus gyakorlás a jellemző, hogy a kismama semmiképp se terhelje túl magát, és a lepényi keringés folyamatos maradhasson.

A légzőgyakorlatok segítik a helyes légzés kialakulását, mely nemcsak az anya, hanem a baba számára is elengedhetetlen. Ezenkívül olyan speciális légzéseket tanul meg a kismama, melyeket a vajúdás-szülés alkalmával hatékonyan tud majd alkalmazni.

Kiemelt figyelmet fordítunk a gátizmok erősítésére, mely terület fokozott igénybevételnek van kitéve a várandósság alatt. A belső szerveken túl a baba súlyát is tartják ezek az izmok ebben az időszakban. Ezért erősítjük a gát tájékot minden órán megfelelő légzés mellett, speciális módon. Az edzett, erős gátizomzat a vajúdás alatt jobban tágul, a szülést követően pedig gyorsabban regenerálódik, és a gátmetszés is elkerülhetővé válik.

Az óra végi relaxáció jóga nidrá technikán alapul. Ebben az alvás nélküli pihenésben a kismama amellett, hogy testét, elméjét tudatosan ellazítja, kapcsolatba lép babájával mentális síkon. Az áldott állapot különösen nyitottá teszi a nőket a relaxáció és a meditáció gyakorlatára, hiszen ebben a kilenc hónapban befelé – önmaguk és a baba felé fordulnak ösztönösen.

MIKORTÓL LEHET VÉGEZNI A KISMAMA JÓGÁT?

A kismama jóga foglalkozásokra minden 13. hetet betöltött kismamát várunk, ha nincs eltiltva orvosa által a mozgástól, akkor is, ha előtte semmilyen mozgásformát nem végzett. A gyakorlást a 40. hétig (szülésig) bátran lehet folytatni. A 34.-35. héttől szülésfelkészítésre is lehetőség van járni, akár a papával, vagy a szülésnél majd jelenlevő segítővel együtt.

MILYEN HATÁSAI VANNAK?

Fizikai síkon

  1. kellemesen átmozgatja, nyújtja a testrészeket
  2. ellazítja, megnyitja a csípőt (ami a szüléshez elengedhetetlen)
  3. energetizálja az egész testet.
  4. fokozza a vérkeringést, beindulnak tőle az energiaáramok, kiegyensúlyozza a vérnyomást
  5. javítja a kondíciót, ezáltal jobb lesz a közérzet
  6. elmúlnak a várandóssággal sokszor együttjáró panaszok: pl. hát- és derékfájás, nehézlégzés, vizesedés, ízületi fájdalmak, görcsök

A pozitív fizikai változásokon túl a jóga megtanítja a kismamát figyelni teste rezdüléseit, az úgynevezett érzeteket, így tudatosabban éli át egész valóját, és ez a tudás a szülésnél is segíti majd. A mélyrelaxáció és a többi lazító technika jótékonyan hatnak a lélekre. Feloldják az esetleges félelmeket, érzelmi blokkokat. A várandós nők így könnyebben áthaladnak a testi-lelki változásokon, amit új állapotukban élnek meg.

A tapasztalat azt bizonyítja, hogy aki a várandósság alatt rendszeresen jógázik, könnyen, gyorsan, legtöbbször természetes úton szül, életrevaló élményként átélve babája érkezését.

Azok a babák, akik pedig már a pocakban jógáztak, kutatások által bizonyítottan intelligensebbek, mozgásuk gyorsabban fejlődik az átlagosnál, és nincsenek tanulási nehézségeik. Idegrendszerük már édasanyjuk hasában gyorsabban, jobban fejlődik, mert az anya által átélt összes mentális és idegrendszert-harmonizáló gyakorlat pozitívan hat a magzatra is.

Közösség

Csatlakozz az AUM Kismama Jóga Facebook csoportunkhoz, ahol meg tudjuk beszélni a felmerülő kérdéseket, illetve tanácsokat kaphatsz a gyakorlással kapcsolatban!
Csatlakozáshoz kattints ide>>

Hospitlás

Más oktatóképzésekről érkező hospitálókat jelenleg nem tudjunk fogadni a kismama órákon. Megértéseteket köszönjük!

Ha nálunk jársz
kismama jógára vagy babás jógára, akkor 
40% KEDVEZMÉNYT kapsz a fotózás árából a
Panda Stúdiónál!
Részletek>>

Kismama Jóga oktatóink

Valter Éva

Prenatal and Baby yoga instructor

Kismama jóga órák a héten

 

Aktuális tanfolyamok és műhelyek kismamáknak