Hogyan jöttem ki az alkoholizmusból jógával?

Bors Krisztián vagyok, gyógytornász, jógaterapeuta, az AUM Jógaközpont oktatója. Nagy örömömre szolgál, hogy idén először részt veszünk a Kék Pont Alapítvány által szervezett Száraz November kihívásban. Nem kis vállalás ez azoktól, akik részt vesznek benne. A saját történetem megosztásával inspirálni szeretném őket.

Másfél éve vagyok vegetáriánus, egy éve pedig teljes absztinens. Mindkét fogadalmat saját elhatározásból tettem le. Nem külső kényszerek, hanem belső indíttatások késztettek és csak remélni tudom, hogy egy életen át meg fogom tudom tartani mindkét fogadalmat. Azt szeretném, ha Te is megtapasztalnád – legalább erre a hónapra – hogy mit jelent fogadalmat tenni és hogy milyen pozitív hozadékai vannak egy ilyen “eskütételnek”.

Első berúgástól az “életvitelszerű” alkoholfogyasztásig

16 éves koromban váltam rendszeres ivóvá, miután először berúgtam. Jó érzés volt, hogy leomlottak a gátak és hogy kellemesen eltompultam, ködössé váltam. A középiskola alatt még tartottam magam ahhoz, hogy “csak társaságban” iszom és részegedem le. A főiskola évei alatt (nekem hat évig tartott a négy éves képzés) már kerestem az alkalmat az ivásra. Barátaimmal minden péntek esti program a Flórián téri aluljárós kocsma volt: öten voltunk, ami öt kör sört és felest jelentett. Aztán ott voltak a bulik, az összejövetelek, az összefutások.

Volt olyan buli, amikor még be sem értünk a koncertre, de már megittam hat sört, egy üveg bort és négy felest.

Hétvégente az ebédhez mindig meg kellett inni egy pohár bort, szigorúan gasztronómiai céllal (ami persze 2 vagy 3 pohár volt). Nem kellett sok idő és eljött a “csak egy sör este”, ami lehetett kettő, illetve a két előadás között menjünk és igyunk egy sört tökössége. Lediplomáztam, elhelyezkedtem. Első munkahely gyógytornászként, sok stressz. Ezen a ponton vált életvitelszerűvé az alkoholfogyasztásom. Apám és nagyapám is alkoholista, szóval volt honnan meríteni.

És akkor jött a Jóga …

Ekkor lépett az életembe a Jóga. Ugyan már évek óta gyakoroltam az Aikido-t, de a Jóga adta meg azt az extrát, hogy beépíthettem a hétköznapjaimba. A változás nagyon lassan jött el, sok túlkapásom volt, de a rendszeres gyakorlás általi tisztulásnak és gyógyulásnak köszönhetően egyre kevésbé igényeltem az alkoholt, ugyanis elkezdtem egyre nehezebben bírni. A rosszullétek hamarabb jöttek el és tovább tartottak. A másnapok egyre hosszabbra nyúltak. A Jóga szelíden programozott át. Ahogy egyre inkább kiélesedtek az érzékeim és váltam érzékenyebbé a bennem létrejövő folyamatokra úgy vált számomra egyre tisztább felismeréssé, hogy az ivás nem szolgálja az érdekeimet. Hogy a “jótékony” homály helyett jobban tetszik az éleslátás. Jó érzéssel töltött el, hogy nem a traumáim irányítják az életemet, hanem én magam. Ez azonban hosszú évek kemény munkájába került. Azért támogatom a Száraz november kihívást, mert azt gondolom, hogy valahol el kell kezdeni. Hátha neked ez lesz az első lépés az Úton.

A jóga egy aszketikus Út. A fejlődés, az előrelépés a lemondáson keresztül valósítható meg. Saját belső erőforrásainkat a lemondásainkon keresztül tudjuk megtapasztalni. Ilyenkor értjük meg, hogy micsoda akaraterővel, fegyelememmel és kitartással is rendelkezünk valójában. Olyan képességekkel és tulajdonságokkal, amiket talán sosem feltételeztünk magunkról. A jógában az érzéki élmények moderálását Brahmacsarjának hívják, amibe az alkoholfogyasztás ugyanúgy beletartozik, mint a szexuális élet gyakorisága, vagy az éjszakánként elfogyasztott sorozat epizódok (netán évadok) száma. A Brahmacsarja a tudatunk megvédésének és kivirágoztatásának érdekében történik. A jóga a tudatot tekinti az ember legértékesebb kincsének, mert az ember az Ő speciális tudatával az egyetlen olyan faj a Földön, amelyik képes a megvilágosodásra. Ez pedig csak a tudattal lehetséges. Éppen ezért érdemes mérlegre tenni minden olyan cselekedetünket és ezen cselekedetek következményeit, ami ezt a tudatot ilyen, vagy olyan módon befolyásolja.

Fontos tisztázni, hogy a jóga semmit sem tilt. Filozófiájának központjában a mértékletesség áll. A probléma nem önmagában az alkohollal van, hanem azzal, ha nem vagyunk tisztában fogyasztásunk indítékaival és nem tudunk megálljt parancsolni vágyainknak. Ebben segít a rendszeres jóga gyakorlás. Nekem segített.

Bors Krisztián

 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!