Fordította: Seszták Ágota

Ezzel kapcsolatban először is felmerül jó pár al-kérdés. Hogy segíteni tudjak a válaszok megtalálásában,engedd meg, hogy egy kicsit elmélkedjek. Ha valaki ezt a kérdést tenné fel, a válaszom így hangzana:

Milyen jógáról beszélsz pontosan? A Jóga homonimmá vált: a szónak rengeteg féle jelentése van az emberek számára. Ez az első probléma.

Ha ’Jógát’ a testgyakorlás és fitnessz felől közelíted meg, akkor a válaszom rövid: Találj valakit, aki ismeri a fizikai test működését, az anatómiáját, és jelentőségét, valamint egy jó nevű szervezetnél képződött.

Tulajdonképpen számomra ez Nem Jóga, és NEM erről szól ez az egész! A Jóga önmagunk és a világ mélységének megértésének útja, mely során a kondicionált és behatárolt elménk kitágul, aminek hatására minden kondicionáltság fölé emelkedünk a Magasabbal (elme-tér / Abszolútum / Realitás / Isten vagy nevezd is bárhogyan személyes vagy kulturális háttered alapján) való egyesülésben. Az emberiséggel egyidős filozófia és pszichológia, ami olyan bölcs tanítási rendszerekben található meg, mint Patanjali Jóga szutrái. (de nem csak ezekre az ősi szövegekre korlátozódik).

Ha mindezt megértettük és a jóga művészetében és tudományában képzett tanárt keresünk, akkor valójában sokkal többet szeretnénk, mint egy fizikai edukációt. Tehát akkor hogyan találhatjuk meg? Kezdheted például azzal, hogy a környezetedben egyszerűen kiválasztasz valakit, aki ’beszél hozzád’; a valódi munka ekkor kezdődik: Előzetesen tudj meg annyit a tanárról amennyit csak lehetséges. Nem az ászanák fizikai hatásairól való tudása az, amitől Ő jó tanár lesz, hanem attól, hogy saját magán alkalmazta a Jóga bölcsességét, így a tanár és a tanítás közt megvan a hiteles kapcsolat.

Mit jelent ez… hát azt, ahogy a tanár a családjával, barátaival, tanítványaival viselkedik… ezekben egyértelmű jeleket találsz arra vonatkozólag, hogy alkalmazza-e a jógikus életet, a spirituális utat a saját életében. Máshogy fogalmazva: a Jóga csak egy pénzkereseti forrás…vagy a Jóga ön-átalakító, önformáló eszközzé, módszerré vált. Hiteles az, amit mond; ez nem jelenti azt, hogy bárki is tökéletes lenne, csupán azt láthatjuk meg, hogy a szerint élünk, amit hirdetünk.

Ezt nagyon egyszerűen felfedezhetjük. A testbeszéd sokat elárul…Attól, hogy valaki, hajlékony…(jól néz ki / fitt) és sokfajta kicsavart pozíciót tud tökéletesen kivitelezni, még nem feltétlenül jó Jóga tanár vagy gyakorló. Tekints a testre máshogy… ha a személyről az a benyomásod lesz, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott és fókuszált…akkor már jó eséllyel indul!

Én azt javaslom, hogy vegyél egy-két órát…csak, hogy ’kipróbáld’ .

Ezeken az órákon, ahelyett, hogy buzgón elkezdenéd saját magad fejlesztését, válj megfigyelővé: figyeld meg a tanár és tanítvány közti interakciót -, melyet a szeretet, tisztelet és az empátia összetevői kell, hogy áthassák. Empátia, azaz megvan a tanárnak az a képessége, hogy megérezze a tanítvány testi és pszichés képességeit. Csak így tudja a belső megértéshez vezetni Őt. E nélkül csakis a külső forma megvalósítására törekszik és a gyakorlás gyakorlatoztatássá alacsonyodik! Ez rendkívül fontos tényező a fejlődésed érdekében!

Figyeld azt is, hogy mi a tanítás lényege; egyszerűen csak ászanázás, mégha komoly és tudásra alapozott ászanázás is…vagy van az órának mélyebb összetevője is, mely által a tanítvány a fizikai szinten túl is iránymutatást kap? azaz:

  • elősegíti a gyakorlás, hogy az ászanák gyakorlásával (Hatha jóga) a létezésed mélyebb szintjeivel is energetikai és pszichológiai kapcsolatba lépj?
  • Gyakoroltok pránajámát? (Légzőgyakorlat)
  • Foglalkoztok az órán mantrázással, közös zengetéssel vagy az iratokból származó sorokkal, versekkel?
  • Esik szó az órán alapvető etikai iránymutatásokról, melyek segítségével az életed sokkal békésebbé válhat?
  • Része az órának a mélyrelaxáció gyakorlása, mely egyben a Meditációra / Jóga Nídrára való felkészülés is?

Ezen említett elemek rendszeresen bele vannak illesztve a gyakorlásba?

A kérdés lényege tehát: Segít téged abban az óra, hogy saját magadat jobban felfedezd? harmóniát és békét teremts kapcsolataidban, a világban való létezésedben? segít abban, hogy magaddal legyél és az EGO-don túlit megmutassa? Csak az lehet képzett tanár, aki ezeket a saját életében alkalmazza!

Most jön a következő szint: Ha mindezek a minőségek megvannak egy tanárban, akkor a papírja már másodlagos szerepű! De mivel az elménk időnként becsap minket, érdemes, ha ez a biztosítékunk is megvan. Láthatod, hogy arra szeretnélek megtanítani, hogyan válassz magadnak egy jó tanárt; és ebben a folyamatban a képesítések, papírok meglehetősen lényegtelenek, mert rendkívül könnyen megszerezhetőek (Mindannyian tudjuk, hogy pár hétvége alatt ’képesített jóga tanár’ lehetsz…de ez nem az!!!) A jóga nem egy divatirányzat, hanem egy eszköz, mely segít az emberi lehetőségek tökéletesítésében, fejlesztésében.

Majd jön még egy szint, vizsgálat: számos különböző iskola, tradíció létezik. A spirituális ösvényen (mint a Jóga) haladva azonban az egyéni fejlődésben nincsenek lerövidítések. Ha egy jó hírű iskolát, tradíciót keresel, egyrészt megnézheted a történetüket…milyen régre nyúlik vissza…Létrehozhatok és könnyedén eladhatok egy új jógairányzatot, bármikor…vagy megbízhatok az olyan tradíciók bölcsességében, melyek történelme az idők kezdetéig visszavezethető. Végül is ez a saját választásunk. A modern materiális kor gyermekekeként azt gondoljuk, hogy a legújabb a legjobb…de gondolj a gyógyszerekre, kutatásra, vagy akár a gazdaságra…ami nincs tesztelve, az veszélyes lehet. Tehát légy óvatos! És mi a jóga, a jóga típusának, vagy akár a jóga tanárnak a tesztje? Az, ha az embereket abba az irányba viszi, hogy békésebbek, egységesebb személyek legyenek, akik békében és szeretetben tudnak létezni ezen a földön.

Ha egyszer rátalálsz egy tradícióra / hagyományra, ami illik hozzád, természetedhez és léted értelméhez, akkor kérd meg őket, hogy adjanak egy listát a közeledben fellelhető tanáraikról. Például mi (Én a Himalájai Jóga Tradícióhoz tartozom, melyet Szvámi Ráma tanított és Szvámi Véda Bharati vezet) a világ minden részén képeztünk jóga tanárokat… így tudunk a Te környékeden is tanárt javasolni Neked, ha szeretnéd, hogy javasoljunk. De még ilyenkor is… használd a saját tudatosságodat…mérd fel a tanárt, mielőtt rábízod magad és mielőtt utadra indulsz a jóga kínálta izgalmas életben.

Sok szerencsét az utadon!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!