Időt kell adni mindenre

Valter Éva kismama és babás jóga oktató

Beszélgetés Czeizler Kriszti Hatha és Vinyasa Flow Jóga, meditáció és relaxáció oktatóval

AUM – Nemrég született meg a kisfiad. Hogy érzed magad??

Czeizler Kriszti – Nagy kíváncsiság van bennem, hogy az a változás, ami belül és körülöttem történik, hogyan fog hatni az oktatásomra. Az életem más területein érzem már a formálódást.

AUM – Mi a te védjegyed, milyen vagy te, mint jógaoktató?

CKElfogadást, türelmet és tudatosságot igyekszem nyújtani. A védjegy a saját tapasztalatom. Amit én élek meg a gyakorlás közben, és amit a gyakorlóimon látok. Időt kell adni mindenre. Türelmesnek kell lenni, közben pedig határozottnak és céltudatosnak. Ez a két pont az óráimon is megjelenik.

Persze a jógára nem kizárólag testmozgásként tekintek, ez is határozottan megjelenik az óráimon: az egyes testhelyzetek, maga a gyakorlás, hogyan hatnak a mentális folyamatokra, érzelmeinkre, miként változtatnak meg minket? Ez nagyon fontos és izgalmas terület számomra, és ez a jógaoktatásomban is jelen van.

AUM – Milyen visszajelzéseket kapsz?

CK– Egy ideig tudatosan nem kértem visszajelzéseket. Egyrészt nem akartam a saját egómat erősíteni, és egyfajta gátlás is volt bennem eziránt. A mestereim is azt tanították, hogy a tanár szolgál. Ezért ami az órákon történik, az nem az én sikerem elsősorban, hanem a gyakorlóé. Aztán ahogy egyre inkább kinyíltam én is a gyakorlók felé rájöttem, hogy a visszajelzések nagyon fontosak. Egyrészről a saját oktatói és személyiségfejlődésem szempontjából, másrészről a gyakorlók fejlődése szempontjából. Hiszen a nekem elmondott visszajelzések egyfajta tükör önmaguk számára is. Ezért ma már kérem a hozzám járókat, osszák meg velem a benyomásaikat.

Az általános visszajelzések szerint a gyakorlók nyugodtabbak, tudatosabbak, a mindennapjaik szerves részévé válik a jóga. Ennek azért is örülök, mert rendkívül fontos, hogy a matracon kívülre is elvigyük azt, amit gyakorlás közben átélünk! Egy visszajelzés különösen megmaradt bennem, egy lány mondta: soha senki nem tudta elmagyarázni nekem, hogy mi az elengedés, nálad végre megértettem.

AUM – Kik hatottak rád a jógaoktatóvá válás útján?

CK- Iyengar jógával kezdtem, aztán a Kundalinit következett, és ez akkora hatással volt rám, hogy számos jógastílust kipróbáltam utána. Felfedeztem. Minden tanárom adott valamit, de Bálint János volt rám a legnagyobb hatással. A nála végzett oktatóképzés, és jelenleg is történő állandó tanulás az életemet változtatta meg a saját gyakorlásom által.

AUM – Milyen oktatóképzést végeztél el?

CK- RYT-500, Hatha és Vinyasa Flow Jóga, meditáció és relaxáció oktató vagyok.  az E-RYT 1000 is megvan már, de még nincs regisztrálva.

AUM – Mi az a kedvenc gondolatod, amit képviselsz az oktatásodban?

CK- Az elmúlt hetekben azt mondogatom magamnak, hogy a tiszta elménél nincs fontosabb, vétek beszennyezni. A gyakorlóknak azonban direktben nem szoktam filozófiáról beszélni, csak ha külön kérik. Hiszen a legtöbben azért érkeznek hozzánk, mert fáj valahol, lazítani szeretnének vagy csak kimozogni magukat. Szívesen beszélek a jógafilozófiáról annak, aki nyitott erre, de tudom, hogy maga a gyakorlás vezeti el az embereket bizonyos gondolatok megértéséhez, vagy csak ahhoz a nyitottsághoz, amivel aztán befogadják a gondolatiságot is. Ehhez idő szükséges. Hogyan tudsz a test által őszinte kapcsolatot létesíteni önmagaddal, aztán a külvilággal, örömtelibben és tudatosabban élni? Például a jóga útján.

Czeizler Kriszti

  • Hatha Jóga és Vinyasza Flow oktató
  • meditáció és relaxáció oktató

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!

CZEIZLER KRISZTI ÓRÁI