Ha stresszesek a hétköznapjaid, jó hírünk van: a relaxáció tanulható. A következő tippek segítségével visszatalálhatsz belső egyensúlyodhoz, akár jógagyakorlás közben, akár a hétköznapokban.

Ha lelki nyugalmunk megteremtése csak annyiból állna, hogy eszünkbe jusson relaxálni, ha valami felkavar bennünket, többségünk már rég megvilágosodva élné napjait. De mint minden készség elsajátításához, a relaxáció megtanulásához is sok gyakorlás kell.

Szerencsére a jóga gyakorlása pont megfelelő lehetőséget kínál a relaxáció művészetének kifejlesztéséhez. A jógázás közben elsajátított készségeinknek életünk más területein is hasznát vehetjük, hogy általuk a stresszhelyzeteket is kiegyensúlyozottabban kezelhessük.

Hogyan mélyíthetjük el azt a képességünket, melynek segítségével könnyedén relaxált állapotba kerülhetünk? Hogyan juthatunk el belső békénkig, miközben életünket látszólag teljesen összekuszálja a stressz?

mental-relaxation[1]Kilégzés

A kilégzések megnyújtása az egyik legjobb módszer, hogy visszatérjünk középpontunkba. A légzés ezen formája – ahogy a Jóga Szútrák is írják – megnyugtatja az idegrendszert, és lecsendesíti a testet.

Összpontosítás

Általában amikor minden kavarog körülöttünk, másra sem vágyunk, minthogy belehuppanjunk egy karosszékbe és a végtelenbe bámuljunk. Ezzel a hozzáállással azonban szabad utat adunk agyunknak, hogy továbbra is össze-vissza csapongjon. Ehelyett próbáld összpontosítani az elmédet. Gyakorolj egy olyan ászanát, amely kihívást jelent számodra, vagy végezz egy teljes elmélyülést igénylő légzőgyakorlatot.

A külső tényezők minimalizálása

Kapcsold ki a tévét, húzd ki a telefont, csavard le a fényeket – halkítsd le az élet zaját, hiszen a külső béke elősegíti a belső nyugalmat. A lecsendesítő ászanákban használj szempárnát szemizmaid és agyad megnyugtatására.

Negatív helyett pozitív gondolatok

Patanjali tanácsa alapján, ha negatív gondolatok gyötörnek, töltsük el elménket békés képzetekkel, így visszaállíthatjuk lelki egyensúlyunkat. Legközelebb tehát, ha észreveszed, hogy félelem vagy lehangoltság vesz erőt rajtad, észleld ezt, majd seperd félre, és dolgozd ki a saját módszered, hogy pozitívabban tudj tekinteni a világra.

A nevetés keresése

Semmi sem töri le akkora erővel a stresszt, mint egy jó, zsigerből jövő kacagás. Hívd fel a legviccesebb barátod, vegyél ki egy vígjátékot a tékából, vagy próbálj ki egy bonyolult egyensúlyozó ászanát. Némelyik karon egyensúlyozó ászanát olyan nehéz megvalósítani, hogy az már vicces (és hát mi tagadás megvalósítva is viccesen néz ki), hogy is állhatnád meg nevetés nélkül?

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

Ahogy a jó bor, a relaxáció is beérik idővel. Még ha ma nem is érzed, hogy tökéletesen elmélyültél Savászanában, a testedet mégis nyugalommal töltöd fel holnapra. A pihentető pózok rendszeres gyakorlásával még olajozottabbá válik számodra a relaxáció, és eljön az idő, amikor egyik pillanatról a másikra tudsz majd átkapcsolni a gondtalanság állapotába.