Barion Pixel

A köteles jóga a fizikai test mélyebb és hatékonyabb nyújtásának, nyitásának egyre inkább elismert módszere. A Iyengar metódus követői évtizedek óta használják ezt az eszközt, de most már egyre több, más irányzatot követő stúdióban is megjelennek a „köteles falak” és órák. Egyelőre még csak külföldön.

A köteles jóga alapjai

A köteles falat B.K.S. Iyengar tervezte, hogy csökkentese a sérülések lehetőségét, megkönnyítse egy-egy ászana elmélyítését és a pontos igazítást. A köteleket egy falba fúrt nagy gyűrűbe fűzik, a fal pedig támaszt és az ellenállást is biztosítja, ami így együtt leveszi a terhet az ízületekről.

A köteles jóga előnyei

A köteles fal kifejezetten jó azoknak, akik kötött izmokkal rendelkeznek vagy sérültek vagy nem elég stabilak ahhoz, hogy egy pózt támogatás nélkül megtartsanak. A kötélfal elősegíti, hogy a gyakorlók megérezzék a testüket, tudatosabbá váljanak a testükre a térben. Így a köteles jóga haladóbb jóginak is előnyös. Számos variációt ad mély hátrahajlásokhoz és fordított pózokhoz, amelyek normál körülmények között nagyfokú flexibilitást igényelnének.

A köteles jóga legnagyobb előnye, hogy sokkal mélyebb nyújtást hoz létre, mint amit a gyakorlók általában képesek elérni egy pózban, mégis erősíti, tónusba hozza a testet. A kötél húzása biztonságos támaszt nyújt, amitől aztán mélyebbre tudunk menni egy-egy mellkas nyitásban, gerincnyújtásban, sőt 1-2 álló pózhoz is kiváló. A

A kötél segítségével képesek vagyunk hosszabban kitartani a pózokat. Olyan teret teremt, amiben a gyakorlónak csak a légzésre, a jógagyakorlat egyik legfontosabb elemére kell figyelnie, így könnyebben elérhetővé válik egy meditatív állapot. Ez az izmok sokkal mélyebb ellazítását, az idegek hatékonyabb nyugtatását teheti lehetővé, mint bármelyik másik jógaforma/gyakorlatforma.

Egyes fordított pózok, mint pl. a fejenállások variáció is gyakorolhatók kötéllel. Ennek nagyon erős a gerincre gyakorolt jótékony hatása, amelyet azok is élvezhetnek, akik a földön nem lennének képesek a póz kivitelezésére. A fejre mindeközben nem helyeződik súly.

Egy ilyen gyakorlás után úgy sétálsz ki a stúdióból, hogy magasabbnak, egyenesebbnek, könnyebnek érzed magad. Persze mint minden ászanagyakorlás, ez is türelmet  és rendszerességet igényel. Ha kedvet kaptál, hogy kipróbáld, Magyarországon egyelőre Iyengar órákon tudod megtenni. Figyelj rá, hogy tapasztalt oktatóval kezd el a gyakorlást.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!