Barion Pixel
Az elmúlt évtizedekben jól megdolgoztunk azért, hogy minden egy kicsit uniszex legyen. Mi nők szerettünk volna nadrágot viselni konkrét és átvitt értelemben is. Csodálatos, hogy megtehetjük, tényleg az. Kérdés, hogy tudsz-e még szoknyát is viselni? Képes vagy kapcsolódni a belső női erőforrásaidhoz? Ismered a tested, kapcsolatban vagy vele? Tudod, hogy mit üzen? Tudod, hogyan válaszolj neki?

Az igazság az, hogy a jóga is uniszex. Férfiaknak épp annyira való, mint nőknek. Nade akkor mi ez a nagy felhajtás a női jóga körül? A jóga igazából akkor és ott kezdődik, amikor a figyelmedet elkezded befelé fordítani. Nem kell ezt túlmisztifikálni, rögtön harmadik szemet rendelni a meglévő kettőhöz, füstölő ködbe burkolózva OM mantrázni. Legyinteni sem kell, hogy ez mind hülyeség és felesleges külsőség. Amíg kívülről jön, addig külsőség, ha egy belső igény nyilvánul meg így, akkor az„belsőség” ?

A figyelmed befelé irányítása először többnyire annyit tesz, hogy elkezded észrevenni, hogyan lélegzel. Mélyen, egyenletesen, vagy felületesen, kapkodva. Unalmasnak is tűnik elsőre, mert egyébként kit érdekel ki és hogy lélegzik, amíg nem kap asztmás rohamot? Magadra erőlteted ezt jógás kis „előjátékot”, aztán várod, hogy történjen már valami lényegi is. Mozduljunk már!

Aztán azt mondja az oktató, hogy kösd össze a légzésed a mozgásoddal. Igyekszel követni az instrukciót, hol sikerül, hol nem, de igazából nem érzed még, mi értelme is van ennek. Csinálod, mert mondják és mert állítólag így lesz majd jó neked. Később derül csak ki, hogy minden a légzéstől ered és oda kötődik vissza. A napokban olvastam egy interjút Répássy Erikával, ő mondta, hogy „15 év tapasztalathoz pontosan 15 év tapasztalat kell.” Ez mennyire igaz. Nem lehet siettetni a dolgokat, bizonyos megértésekhez, megérzésekhez idő kell.

Tehát miért is van külön Női Jóga?

Azért, mert nagyon máshogy vagyunk összerakva, mint a férfiak. Ha rászánnád az időt, és évtizedeken keresztül csak a jógával kísérletezgetnél, megfigyelnéd milyen gyakorlat milyen hatással van a testedre, a lelkedre, az elmédre, valószínűleg te is rájönnél, melyek azok a gyakorlatok, amik kifejezetten jót tesznek a nőknek. Valószínűleg nincs erre időd, így bátran bízd meg azokra, használd az eredményeit azoknak, akik ezt megtették. Egyébként pedig amint kialakul a kapcsolatod a testeddel, érezni és tudni fogod, hogy épp melyik típusú jóga (vagy egyéb mozgás, terápia, stb.) fog a leginkább segíteni neked egy adott állapotban, élethelyzetben.

Szó sincs arról, hogy innentől akkor csak Női Jógára kell járnod, de érdemes megtapasztalni, hogy miben más egy Női jóga, egy “uniszex” jóga órához képest.  Milyen érzés egy támogató női közegben gyakorolni, ahol olyan kérdések merülnek fel, ami más jóga órán nem. Egészen más a tempó, az energiák, és a cél. Itt megpihenhetsz a nőiségedben, amiről sokan azt sem tudjuk mi fán terem, és hogy ad ez nyugalmat.

Miben segít a Női Jóga?

  • A  Női jóga a Hatha jóga és a modern intimtorna találkozása, melynek célja a női egészség helyreállítása. A Női jóga hozzásegít önmagunk megismeréséhez, elfogadásához, női mivoltunk teljesebb megéléséhez.
  • A gyakorlatok az altest energetikai rendszerét állítják helyre, megerősítik a gát területét, a medence és a has izmait, mobilizálják és erősítik a csípőízületet, kiegyensúlyozzák a hormonális- és az idegrendszer működését, csillapítják az érzelmek hullámzását.
  • Pozitívan hatnak a női altesti problémákra és a változó kori tünetekre

Ha úgy érzed, szívesen belekóstolnál, nálunk többféle módon is megteheted:

NŐI EGYENSÚLY – NŐI JÓGA TANFOLYAM (Harmóniában a nőiségeddel)
November 22-től csütörtökönként 19:30-tól

RENDSZERES ÓRÁK

KRISTON INTIM TORNA TANFOLYAMOK

NŐI JÓGA OKTATÓKÉPZÉS

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!