Jógázás és testedzés. Mi a különbség?

“Az ászanák mélyre hatolnak a test minden rétegébe, és végül magát a tudatot is átjárják.

B. K. S. Iyengar

A jógaászanák gyakorlása több részletében különbözik egy „egyszerű” edzéstől.
Az edzés nem jobb vagy rosszabb, mint a jógagyakorlás, csak más. Ha jógázol, akkor nem pusztán sportolsz, annál többet teszel magadért.

Az első és talán legfontosabb különbség, hogy az edzés célja kizárólag a test fejlesztése. Eközben a jógaászanák gyakorlásának fő szándéka az elme kontrollja, amivel elválaszthatatlanul együtt jár a test fejlődése, ajándékként. Amikor jógaászanákat gyakorlunk az előírások szerint (ezt a tudást egy tanár tudja a leghatékonyabban átadni), az elme lecsendesedik. Ha hosszú ideig gyakorolsz, az elméd megtanulja, hogyan maradjon kiegyensúlyozott (vagy közelítsen efelé) minden szituációban. Ezen az utazáson – természetesen – a test is egyre hajlékonyabbá és erősebbé válik.

Egy másik különbség a sportolás és a jógázás között a mozdulatok kivitelezésének módja. A sportban legtöbbször minél gyorsabb a mozgás, annál jobb is. Az ászanagyakorlásban ellentétes a törekvés (még a dinamikusabb jógagyakorlásban is megvan az állandó, nyugodt ritmus). Az ászanák hatása pedig a kitartásban mutatkozik meg leginkább. Egy jó példa erre a Sarvangasana (gyertyaállás), amit a tornaórákról is jól ismerünk. A mozdulat kivitelezése, a felvétel, a pozíció megtartása: jógázás és tornaóra között zongorázni lehet a különbséget. (Ászanázás közben a légzés koordinálása és a mozdulattal való összehangolása ugyancsak központi szerepet kap).

És a harmadik fontos különbség sport és jóga között: a tudatosság szintje. Ászanázás közben az egyik legfontosabb cél, hogy tudatában legyél a tested éppen munkálkodó részeinek. Mire és hogyan hat ez az ászana? Az adott pillanat a teljes koncentrációdat, figyelmedet igényli, így kerülsz közelebb a testeden keresztül a tudatodhoz, az elmédhez.

Jobb, rosszabb az egyszerű testedzés, mint a jóga? Egyszerűen csak más a céljuk! Ha rátaláltál a jógára, akkor tudod, hogy ez a mozgásforma sokkal többet ad, mint egy edzés. Jógázni természetesen lehet egyszerűen csak a sportolás szándékával, aminek eredményeképpen egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, hajlékonyabb és erősebb is leszel.

Mindenki más úton jár, másképpen közelít a célja felé. És ez rendben van! Előbb-utóbb azonban megérzed, hogy a jógagyakorlás bizony az elmélyültebb létezés felé fordít. A test, az elme és a lélek akkor is egységet alkot, ha még nem érzed ezt az egységet.

Építsd be a mindennapjaidba az ászanagyakorlást, használd fel ezt a tudást, élj vele és haladj az utadon. Ez a legtöbb, amit megtehetsz magadért és a környezetedért. Jó gyakorlást!

Namaste!

Aktuális programjaink

Stresszoldó Hangfürdő

Stresszoldó Hangfürdő

A program 1 órás, havonta 1-2 alkalommal tartjuk, pénteki napokon, 19:45 órától. Időpontok: 2022. január 14, 2022. január 28.

bővebben