Barion Pixel

Hogyan teremts időt a jógagyakorlásSAL?

Valter Éva kismama és babás jóga oktató

Szeresd az életedet!

Csak egyszerűen…

Ha te is azok közé tartozol, akik úgy érzik, hogy állandóan rohannak és semmi idejük, akkor most megtudhatod, hogyan „csinálj” időt magadnak!

Ha időzavarral küzdesz, akkor az állandó stressz, a fáradtság, az elnyomott érzelmek, a figyelemhiány és a koncentráció fenntartásának nehézségei biztosan ismerősek számodra. Még nevet is adtak a jelenségnek, az ún. A-típusú személyiségek szinte mindig időzavarban vannak, jellemző rájuk a szinte állandó versengés és érzékenyek a stresszre. Ez pedig veszélyes, mert például a szívbetegségek kockázatát jelentősen megnöveli ez az állapot. Ha úgy érzed, hogy állandóan késésben vagy, a mereven szervezett élet és munka kikészít, miközben aktív vagy de türelmetlen önmagaddal és másokkal, akkor most nagyon figyelj! Van segítség!

PRO TIPP, amibe érdemes belevágnod!

A jóga nem gyógyír mindenre, de fontos mankó, hogy az életedet harmonikusan éld!

Hiszed vagy nem, de a rendszeres, legalább heti 2 jógagyakorlás segíthet megszüntetni az időzavart. Miért? Mert a gyakorlatok, minden gyakorlat – legyen szó akár egy testhelyzet felvételéről, egy légző- vagy relaxációs feladatról -, segít az összpontosítás megtanulásában és fenntartásában. A fókuszáltság állapotában pedig a kergetőző gondolatok eltűnnek, helyükre egy egészen különleges nyugalom kerül. Minél többet gyakorlod ennek az állapotnak az előidézését, annál könnyebben és gyorsabban megteremtheted. A végén különösebb energiabefektetés nélkül, reflexszerűen tudod majd megidézni.

Már a relaxáció is fergetegesen gyógyító

Ha semmi mást nem sajátítasz el a jógaórákon, csak az izmaid ellazításának módszerét, már sokat tettél az időzavar leküzdéséért. Ugyanis egyik dolog hozza a másikat. Oldd a feszültséget a fasciális rendszeredben, vagyis fizikai szinten, ami ellazítja az agyadat is. Vagyis egy nyugodtabb állapotba kerülsz, mivel a relaxáció a paraszimpatikus idegrendszert kapcsolja be, ami a „pihenés és emésztés” rendszere.

Lépj egy szintet a testgyakorlásban

A jóga ászanái is segíthetnek megszüntetni az időzavart. Ha erősebb és rugalmasabb a tested, akkor az állóképességed is javul. Itt sem csoda történik, csupán annyi, hogy ha jobb az állóképességed, akkor egyre inkább kompetensnek érzed majd magad az élet minden területén, hiszen megtapasztalod, hogy bírod szusszal a kihívásokat.

TIPP: Kihívás!

Felgyorsult a világ, te pedig rohansz utána?

Ha jógázol, meglepődve tapasztalod majd, hogy az idő „lassabbnak” tűnhet, és könnyebben tudsz koncentrálni a jelen pillanatra, amely segít az időmenedzsmentben és a hatékonyabb munkavégzésben. Mivel egy jógaóra hatása általában 2 napig is kitarthat, ezért számold ki, ha hetente háromszor jógázol, egész hétre tartó muníciót nyersz.

Összefoglalva: Nem a jóga oldja meg az időmenedzsmenttel kapcsolatos gondjaidat, viszont olyan képességekkel vértez fel, amelyekkel te magad tudod kezelni ezt a nehézséget az életedben. Ne hidd el, tapasztald meg, hogy a heti legalább 2 jógaóra látogatása – amiben lehet aktívabb és meditatívabb irányzatú óra egyaránt, hangfürdő vagy relaxáció -, javítja az időérzékelést, csökkenti a rohanásérzést, így hatékonyabb leszel a munkádban és a magánéletedben is.

TIPP: Önmagadért tedd meg!