Meditáció, amire szükséged van

Valter Éva kismama és babás jóga oktató

Élj azzal a lehetőséggel, ami a tiéd

Nem tudom, te mit tapasztalsz, de azok az emberek, akikkel én beszélgetek, többnyire nincsenek jól. Az a belső állapot, amiben úgy érzik, a körülményeken legalább részben úrrá tudnak lenni, eltűnt. Ezen az érzésen nem segít a média, a hírekből ömlik ránk a feszültség.

Mit tehetek? – kérdezgetjük egymástól, önmaguktól, de sokan ennél a kérdésfelvetésnél nem jutnak tovább. Félelemből, energiahiányból, megszokásból talán, de a kérdés után nem jön a cselekvés.

A változás az egyedüli állandó. Ezt elfogadni legalábbis érdemes. De amikor a külső körülmények úgy hozzák, hogy a létbizonytalanság az úr, amikor egyáltalán nem látod a dolgok végét, amikor tartósan megfoghatatlan, hogy mi lesz holnap, akkor a változáshoz rettenetesen nehéz alkalmazkodni.

Ez az érzés körülöleli a mindennapokat, bekúszik este a takaró alá, elrontja az álmokat. Felriadsz, gondolkozol, idegeskedsz. Szorongsz. És ez az állapot tartósan velünk van a mindennapjaikban, egy kellemetlen hátsó gondolat, ami folyamatosan feszít.

Szorongás.

A körvonalazatlan fenyegetés balsejtemét szorongásnak hívjuk.  Ez az érzés akaraterővel ritkán küzdhető le. Ilyenkor segítségre van szükségünk.

A segítségkérés nehéz dolog. De képzeld el, hogy lerobban az autód. Hacsak nem vagy szerelő, rögtön a telefonodért nyúlsz, és segítőt keresel. Mert egyedül nem fog menni.

Te kihez fordulsz segítségért?

A múltkor beszélgettem Budinszky Gabival, aki meditációs és légzőgyakorlatos órákat tart online nálunk. Azt mondta, kevesen érdeklődnek. És azt is mondta, hogy ezt igazán sajnálja, mert ebben az időszakban az elcsendesedés hatalmas segítség a léleknek, a testnek és a szellemnek. Nehéz megértenie, hogy miért nem alkalmazzák az emberek ezt a kézenfekvő, bámulatos lehetőséget, a meditációt, amivel sokkal egyszerűbbé válik a megküzdés folyamata. A meditáció a legnyilvánvalóbb megoldások közé tartozik, ha szeretnéd lecsendesíteni a zakatolást a fejedben.

A meditációt lehet tanulni. A meditációs technikák elsajátíthatóak, lépésről-lépésre.

Tudod, mire van először szükséged? Tudatosságra. Ebben az időszakban sem az a cél, hogy felhőtlenül jól érzed magad (ez sosem cél), hanem az, hogy tudd, jöhetnek sikerek és kudarcok, képes vagy őket megoldani. A felelősségvállalás önmagunkért, a tetteinkért, a közérzetünkért a stabilitás alapja. Tudod, hogyan kerülhetsz ehhez közelebb?

Amikor légzőgyakorlatokat végzel, amikor elkezdesz meditálni, legyen az a legalapvetőbb technikával megvalósított folyamat, elindulsz ezen az úton. Lehet, hogy csak egy percre. Aztán majd kettőre is. Építkezhetsz, fejlődhetsz. Nem egyedül, hanem vezetett órán, segítséggel.

A finomtesti gyakorlatok a legbensőbb erőink forrásával kapcsolnak össze. A létezésünkben ez az egyetlen – vagyis a lényünk valódi esszenciája  -, ami változatlan és a jelenlegihez hasonló helyzetekben, amikor a káosz, a létbizonytalanság, tragédiák és veszteségek sorozata jellemzi a mindennapjainkat, a legnagyobb támasz, amit önmagunkért tehetünk, ha ehhez a változatlan, tiszta minőséghez kapcsolódunk: vagyis az egyetlen változatlanhoz a minden egyéb múló és változó tényező között. Olyan ez, akár egy horgony, s az ide vezető út a szemlélődő jelenlét. 

A meditáció, légzés mellett a relaxáció említése is fontos, sokak számára ez ismerősebb ‘fogalom’ és egyébként is ezzel kezdődnek a finomtesti gyakorlások, amikor az ellazult összepontosításon keresztül közelítünk az egyhegyű figyelem állapotához, amely elvezet lényünk, személyiségünk finomabb ‘rétegeibe’, aspektusaiba. 

Miért nem használod fel azt az erőt, energiát, ami benned nyugszik? Miért nem nyúlsz a legkézenfekvőbb megoldáshoz, ha a nyugalmad a tét? Jó, ha tudod, hogy már egy pár perces légzőgyakorlat, relaxáció vagy meditációs gyakorlat is olyan változásokat hoz létre a testedben fizikai szinten, ami kincset ér!

Csökken a stressz, a szorongás, a fájdalmak, javul az alvásminőség, a kognitív képességek, erősödik az immunrendszer. Csökken a vérnyomás, a szívritmus, összességében a szimpatikus hatások (a szimpatikus idegrendszer elsősorban a stresszhelyzetben kialakuló stresszválaszért felel, vészhelyzetben az egész rendszer egységes egészként aktiválódik) a szervezetben.

A meditáció során tudatosan kerülsz egy ellazult, de mégis mentálisan fókuszált állapotba, ahol a mindennapi gondolkodási módtól eltérően kezded használni az elmédet.

Ha azt kérdezed, hogy mi az, ami most segíthet, akkor a válaszom: például a meditáció, a légzőgyakorlatok.

Élj vele, mi segítünk!

 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!