Az ayurvéda nagyon erős kapaszkodókat ad az élethez

Valter Éva kismama és babás jóga oktató

Beszélgetés Bors Krisztián jógaoktatóval az Ayurvéda és ayurvédikus jóga alapképzésről

Az egészségmegőrzés, a megelőzés eddig is fontos volt, de az utóbbi időben igazán az érdeklődés középpontjába került! Ha a szándék benned van vagy elindultál az úton, de még nem vagy biztos az eszközökben és a módszerekben, akkor az ayurvédikus ismeretek megszerzése hatalmas támasz lesz neked!

Bárki megtanulhatja, hol vannak a kapaszkodók, milyen lehetőségek rejlenek a kusza felszín alatt és hogyan erősödjünk meg testileg és lelkileg egyaránt az ayurvéda és a jóga módszereivel.

AUM – Hogyan kerültél kapcsolatba az ayurvédával?

Bors Krisztián – Az ayurvéda a képzésünk része volt, dr. Indu Aroránál végeztem el az 500 órás jógaoktatói képzést. Indu alapfilozófiája, hogy a jóga és az ayurvéda nem létezhetnek egymás nélkül. Ezért a teljes programot úgy adta le, hogy a jógával párhuzamosan az ayurvéda ismereteket is oktatta.

AUM – Hogyan változott a képzés után a szemléletmódod?

BK – Nehéz volt a képzés, Indu sokat követelt és várta a fejlődést, nemcsak tudásban, hanem a jobb emberré válás útján is. Az ayurvédikus szemlélet erősen arra fókuszál, hogy hogyan tudod átültetni a mindennapjaidba a jógádat és mint egyén hogyan változz meg a pozitív irányba.

AUM – Mit gondolsz, az aktuális mai helyzetben hogyan tud segíteni ez a szemléletmód?

BKAz ayurvéda nagyon erős kapaszkodókat ad az élethez. Ami sokszor hiányzik a nyugati kultúrából és a hétköznapi életből, az az eszközök használata. Ilyenkor nagyon egyszerű dolgokra gondolj, amelyek beilleszthetők, alkalmazhatóak a mindennapokban. Amikor ezeket megtanulod használni, akkor az pozitív irányban hat az egészségedre, az életmódodra. Sokkal inkább érezed magad biztonságban, kevésbé leszel kiszolgáltatva a külső körülményeknek. Nem is lehet másként, hiszen felfedezzük, mekkora potenciál, erőforrás rejlik bennünk! És ezekhez mennyire könnyen hozzá lehet férni!

AUM – Van konkrét példád?

BK- A mindennapjaimba beépítettem különféle pár perces tisztító gyakorlatokat, például légzéstechnikákat. Használom a nyelvkaparót, ami a tisztálkodásom egyik alapvető eszköze lett, a neti csészét (orrmosó edény) is. Ezek tényleg rövid időt vesznek el például a reggelből, de annál erőteljesebb a hatásuk, egész napra kitartanak. Ezek a rutinok olyan természetesek már nekem, mint a fogmosás vagy a fürdés. Te is sokkal jobban fogod magad érezni, ha használod őket. De ugyanígy a napi meditációt is beépítettem a rutinomba. Megfigyelem hogyan vagyok, milyen érzéseim vannak. És az aktuális állapotomnak megfelelően kalibrálom a testemet, az energetikai rendszeremet, így sokkal kiegyensúlyozottabb leszek. Vagy ha eleve jól ébredtem, hogyan tudom ezt még jobban kiaknázni.

AUM – A folyton változó világban rengeteget jelentenek ezek a gyakorlatok…

BK- Természetesen. Minél inkább azt érzed, hogy tudod, hogyan működik a világ és benne te magad, a mikor és a makrokozmosz – amire az ayurvédának rendkívül pontos válaszai vannak-, akkor nem vagy elveszve a világban. Ha érted a működést és vannak eszközeid, akkor jobban tudsz alkalmazkodni is.

AUM – Az Ayurvéda és ayurvédikus jóga alapképzés akkor egy olyan komplex képzés lesz, ami nemcsak elméleti, de gyakorlati fogódzókat is ad majd?

BK – Ez áll a középpontban. Hogy a megértés mentén mik a lehetőségeid. Mert eszközökből sok van, csak ismerni kell őket. Ebben ad segítséget majd a tanfolyam.

Bors Krisztián

  • gyógytornász-fizioterapeuta (Bsc)
  • jógaoktató és jógaterapeuta (RYT 500)
  • Aikido oktató (1. dan Aikikai)

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!