Nyilvánvaló, hogy azok az ételek és anyagok, amiket beviszünk a testünkbe, befolyásolják az egészségünket és így komoly hatással vannak az életünkre. Az étel lehet méreg és gyógyszer is – csak attól függ, hogy mit, hogyan és mikor eszünk.
Öt hétköznapi étkezési hiábára szeretném felhívni a figyelmedet, amelyek az ajurvéda szerint mindenképpen rosszat tesznek az immunrendszerünknek:
1) Ne egyél melegített mézet!
A mézet mindig nyers formában fogyaszd! A mézet megsütni, vagy felforrósítani az ajurvéda szerint azt jelenti, hogy a méz ragasztó-állagúvá változik, amely eldugítja a test járatait és mérgeket termel. Hő hatására a mézben méreganyagok termelődnek.
A másik érdekesség, hogy a méz származhat olyan virágokból, amelyek megevése egyébként mérgező. Az ájurvéda szerint például a mézet nem szabad forró és fűszeres dolgokkal keverni, mert ezek felerősítik a mérgező tulajdonságait és a doshák egyensúlya felborul. Vagyis: a főtlen méz gyógyszer, a melegített, megfőzött méz méreg.
2) Kerüld a desszerted az ebéd végén!
Az ajurvéda szerint az édes ételeket előételként érdemes fogyasztani. (Biztos szeretitek a gyümölcslevest…) Komolyra fordítva a szót: az édes gyorsan hat az ízlelőbimbókra és a nyálképződésre, ezzel elindítva az emésztést. Az ebéd után megevett desszert viszont megnehezíti az emésztést, lassítja az emésztési folyamatot, lehetővé téve az emésztetlen ételnek, hogy sokáig álljon a hasadban. Keserű, sós, csípős, vagy savanyú ételek fogyasztása ajánlott az ebéd közepén és savanykás italok az ebéd után.
Ha te is furcsának találod, hogy pont a desszertet edd meg legelőször (az asztalnál is furán fognak rád nézni Európa-szerte), akkor csak egyél vagy igyál valami édeskéset, ami segíteni fogja a vitaminok és a tápanyagok megemésztését.
3) Kerüld a tej és gyümölcs, illetve a tej és sós ételek kombinációját!
Az ajurvéda szerint a tejet és a gyümölcsöt nem szabad együtt enni. A gyümölcsöt ugyanis nagyon gyorsan meg fogod emészteni, a tejnek több időre van szüksége. Ez alatt az idő alatt a tej megalvad és valószínűsíthetően jó sok sav képződik a gyomrodban – emiatt ajánlott elkerülni a tej és citrus-jellegű gyümölcsök fogyasztását, mint például a narancs vagy a citrom. Ugyanezen okból kerüld a só és a tej egyidejű fogyasztását is! Az ájurvéda szerint például a tej hűtő hatású, míg a só melegít.
4) Ne egyél este (éjjel) joghurtot, vagy vajasat!
A joghurt az ajurvéda szerint nehezen emészthető és a kaphát erősíti. A vajat ugyan könnyebben emésztjük meg, de hűtő hatása van és ugyancsak a kaphát erősíti. Az éjszaka a testben amúgy is a kapha dosa túlsúlyával telik, így azt nem szabad még jobban erősíteni, mert betegségekhez vezethet.
5) Nyers ételt se egyél!
A nyers vegánokban most megáll az ütő: az ajurdéva szerint ugyanis a nyers étel megemésztése rengeteg energiába kerül a testednek; a hideg és nehezen emészthető nyers dolgok kioltják az emésztés tüzét a testben. A gyenge emésztőrendszer puffadást és gázokat okoz, ráadásul lassabban és nehezebben szívódnak fel a tápanyagok a testedben. Mivel sok energiába kerül az emésztés, így a szervezetednek kevesebb energiája marad a többi szervrendszer számára és legyengül.