Az apró különbségek elképesztő változások előfeltételei

Valter Éva kismama és babás jóga oktató

Beszélgetés Tolner Mária Iyengar jóga oktatóval

AUM – A jóga egy különleges ágát képviseled, az Iyengar jógát. Mi fogott meg benne?

Tolner Mária – Szerencsés vagyok, mert a legelső órám egy Iyengar óra volt. Azonnal beleszerettem a precizitásába, ami nagyon közel áll hozzám. Az, hogy van idő a pózokra, van idő bennük lenni, érezni, javítani, és néhány év gyakorlás után feloldódni a pózban, mikor csak az ászana van jelen időtlenül és semmi/senki más… Bekukkantottam más metódusokba is, de nekem az Iyengar a nyerő. Abszolút kompatibilisek vagyunk egymással.

AUM – Hogyan segítesz a kezdő gyakorlóknak, mivel motiválod őket?

TMA hátfókuszú tanfolyamon például nagyon sokan érzik már a második-harmadik alkalom után, hogy könnyebben tartják magukat, lesz tér a mellkasukban. A számítógép előtti lét egyik nagy hátránya, hogy bezárul a mellkas, a vállak előre esnek. Ezek a tartásbeli eltérések számtalan problémát okoznak, hatnak a légzésre, a közérzetre. A jógaóráimon ezek a nehézségek oldódnak. Természetesen a testi változásoknak a kiegyensúlyozottság, a nyugodtabb lét, a koncentráció erősödése is velejárója. Az Iyengar jóga precizitásával egy kicsit könnyebben tudod korrigálni a testi változásaidat. Az Óbudai Egyetemen is tanítok, egyértelműen láthatóak a tanítványokon ezek a pozitívumok.

AUM – Hogyan jelenik meg az oktatásban ez a precizitás?

TM– A gyakorlások közben mindenkire odafigyelek és korrigálok. Látom, ha kicsit még nyújthatsz a lábadon, ha kijjebb kell fordítanod a lábfejedet. Az igazítások fél centije hatalmas különbséget jelent. Csak egy icipicit léphetsz így túl a határaidon a jelen állapot felől az optimum felé, de ezek az apró különbségek elképesztő változások előfeltételei. A rendszeres gyakorlás eredményeként a gyakorló nem csak fizikai változásokat tapasztal, „kap” egy fókuszáltabb, kiegyensúlyozottabb, csendesebb elmét.

AUM – Ehhez viszont felkészült jógaoktató kell. Milyen képzésen esik át egy Iyengar jógaoktató?

TM- Amikor én elvégeztem a képzést, akkor a kritérium szerint három év gyakorlás után lehetett csak az oktatói képzésben gondolkodni. Volt felvételi ászana gyakorlással, elbeszélgetéssel. Felvettek, következett a hároméves oktatóképzés, aminek a végén egy nemzetközi vizsga következett, itt nem a saját tanárok, ismerősök vizsgáztattak, hanem   világ minden csücskéből érkeztek a vizsgáztató tanárok, akik már 10-20-…-40 éve gyarorolják és tanítják ezt a metódust, akik megadott kritériumrendszer alapján pontozták az ászana gyakorlatokat, a tanításodat, a pránajámát, az anatómiatudást. És egyáltalán nem volt biztos, hogy átmész. Nekem sikerült.

AUM – Mióta tanítasz?

TM- Az Iyengar vizsgámat 2014-ben tettem le, de már 2009-ben elvégeztem egy hatha jóga oktatóképzést is és azóta tanítok.

AUM – Mit érzel a legnagyobb sikerednek az oktatásodban?

TM- Nagyon boldog vagyok, hogy „régi” tanítványaim is vannak, az egyik gyakorló már kilenc éve jön az óráimra. Egy másik hölgy már húsz éve gyakorol, régebben, mint én, mégis egymásra találtunk. Ha külföldön van, akkor is rendszeresen becsatlakozik az online óráimra. Ez azt jelenti, hogy mindig tudok nekik valami pluszt adni, segíteni őket. Ez egy tanár életében talán a legfontosabb visszajelzés.

Tolner Mária

  • Iyengar jóga oktató

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!

TOLNER MÁRIA ÓRÁI