A Jógik elsősorban mindig is tudósok voltak, akik a testük laboratóriumában végezték kísérleteiket felhasználva a légzést, az 5 érzékelő, 5 cselekvő szervet és a testtartásokat. Megfigyelve az egyes gyakorlatok eredményeit újra és újra gyakorolták azokat, majd a szutrákban, mantrákban és shasztrákban összesítették tapasztalataikat.

Jelenkori jógi…tudós vagy? Intenzív a megfigyelésed…. tudatában vagy a légzésednek, a szívverésednek, a testhőnek (a testen belül és felszínén) és az íznek (a szádban), hogyan változik az egyes ászanákban, pránajámában és kríjában?

Mit teszel azért, hogy megszűrd az energiát, ha az nem tiszta; vagy csak úgy gyakorlod a jógát, hogy egyik pózból a másikba mész, lélegzel, mantrázol, mintha csak robotszerűen egy divatot követnél? Kapcsolatban vagy a valódi gyakorlással?

Minden jóga pozíció terápia…nincs semmi különleges a jóga terápiában, mivel minden pozíció egészségessé és fitté teszi a testet annak érdekében, hogy a finomabb energiák a központi csatornában áramolhassanak, elérve a madhya pathát (központi csatorna ~ szusumna)

Miről szól a gyakorlásod? Figyelsz arra minden ászana, pránajáma vagy kríja után, hogy az hogyan változtatta meg a gondolati folyamatokat, milyen hatással volt az érzelmekre? Hogyan érintette vagy milyen hatással volt a mozdulat, a légzés a panch koshákra?

Az a rezgés, amit a gyakorlásoddal előidéztél, milyen hullámokat kelt és hova érnek a hullámok…hogyan növelte az energiamezőt, hogyan növelte a tudatosságod? Milyen mélyen érintett meg?

A jóga nem csupán arról szól, hogy megtanuljuk a szanszkrit neveket, fejen álljunk, mantrákat énekeljünk vagy szutrákat ismételgessünk… ez egy belső átalakulás…ami csakis a tudatosság segítségével tud megtörténni…pillanatról pillanatra jelen lévő tudatossággal! Türelemre van ahhoz szükség, hogy megfigyeljük, elfogadjuk és megemésszük ezeket a változásokat, és növekedjünk általuk. Bátorságra is szükség van ahhoz, hogy elfogadd azt az új embert, aki azáltal lettél, vagy leszel, hogy befelé figyelsz!

Hol vagy a gyakorlásodban?