Barion Pixel

Mesés Jóga Nidra

Joga Nidra - Mélyrelaxáció

Jóga nidra – az elvonulás megteremtése a mindennapokban

A mélyrelaxáció sokkal több, mint pihenés. Akár az egész életedet, sőt személyiségedet megváltoztathatja, ha megtanulsz rendszeresen ellazulni. Amikor lefekszünk aludni, magától végighaladunk különböző tudatállapotokon, agyhullámok váltanak bennünk (alfa, béta, théta, delta). A jóga nidra (jóga-egység, nidra-alvás) alkalmával úgy megyünk bele az alvás sötétjébe, hogy valahol mégis tudatosak maradunk. Az alfa hullám túlsúlya mellett az ébrenléti béta állapot és a mély alvás lassú, delta ritmusa között létrejön egy közbülső rész, ami mentális, érzelmi és az izomfeszültségek teljes ellazulását eredményezi a nidra során.

Hagyd, hogy elolvadjon a világ, belemerülj a gondolatnélküli csendességbe, majd felébredve másként lásd az életed!

A jóga nidra hatásai

  • mentális, érzelmi és az izomfeszültségek teljes ellazulása

  • a személyiség átformálása: rendszeres gyakorlással szokásokat, érzelmi blokkokat, hajlamokat égetünk el. Ez az átváltozás a feszültség kioldásából ered.

  • kreativitás, fogékonyság, memória fejlesztése, agyféltekék egysége

  • stresszoldás, a helyreállító-öngyógyító lazító válasz aktiválás

  • fájdalomcsillapítás (pl menstruációs rendellenességek)

  • mély, több órányi alvással felérő pihenés

Mélyrelaxáció - Jóga nidra
A másfélórás alkalom során egy 30-40 perces jógagyakorlással kezdünk, ezt követően egy hosszabb „mesés” mélyrelaxációs gyakorlásra kerül sor.

A Jóga Nidra eredete

A jóga nidra (dinamikus alvás) ősidőkben gyökerező, mégis viszonylag új irányzat, amit Swami Satyananda Saraswati fejlesztett ki a 70-es évek elején. Amikor nidrázunk, a külső tapasztalásoktól fokozatosan visszavonjuk figyelmünket, és miközben kívülről úgy tűnik, alszunk, éberségünk a tudatosság egy mélyebb szintjén működik, hasonlóan ahhoz, amikor álom és ébrenlét között időzünk, így a tudattalan dimenzióinkkal spontán módon teremtünk kapcsolatot. Mit jelent ez a gyakorlatban? Elhelyezkedünk hanyatt fekvésben, behunyjuk a szemeinket, majd átadjuk magunkat egy képzett vezető, jógatanár utasításainak. Tudatosságunkat körbevisszük a testrészeinken, megfigyeljük a légzésünket, majd figyelmünket az érzéseinkre, észleletünkre visszük, megtapasztaljuk, majd eltávolítjuk magunktól őket. Mentálisan is ellazítjuk magunkat, vizualizáljuk a vezetőnk által mondott képeket, majd pihenünk, végül elménket fokozatosan kihozzuk az ellazulás állapotából.

Mélyrelaxáció a mesék erejével

Mindehhez hozzáadjuk a népmesék öngyógyító hatását, és azok szimbólumaival dolgozunk a jóga nidra során. A nidra különös alkalmas arra, hogy a mese képei megérintsék lelkünket, és pozitív folyamatokat indítsanak el bennünk, hiszen az  agytevékenység nidrázás közben megváltozik, az aktív és éber állapotoknál domináns, feladatok végrehajtásáért, érzékszervi feldolgozásért felelős béta agyhullámok lecsökkennek, a théta aktivitás megemelkedik, miközben mégis kontroll marad a körülöttünk zajló történéseket illetően (például a relaxáló hallja és követni is tudja a relaxációt vezető utasításait). A képekben, inspirációkban, rég elfeledett emlékekben gazdag théta állapotban az agytevékenység lelassul és már majdnem az alvás szintjére érünk, de még nem alszunk. A mesemondás aktusa óhatatlanul meghívja belső gyermekünket is, ez pedig korrekciós élményként hathat gyermekkori hiányainkkal szemben.

A Jóga Nidra órát tartja:

Bánosi Eszter

Női- és intimjóga oktató, alkotó-fejlesztő mese-szakpedagógus

Jóga Nidra órák az órarendben