Barion Pixel

A jógát sokszor univerzális jótevőként, minden baj azonnali hatású ellenszereként állítják be. Habár ez nem teljesen van így és főleg nem rövidtávon, a jóga rendszere valóban elképesztő sokoldalú segítséget jelent. Aki hosszútávon gondolkodik, még a vártnál is több pozitív hatást tapasztalhat.

Ellensúlyozd jógával az ünnepi túlevést és túlizgatottságot

A jóga nagyon jót tesz az emésztésnek, ennek oka többek között az idegrendszerre gyakorolt hatásokban keresendőek. A jóga gyakorlatok között számos olyan ászana található, amely a paraszimpatikus idegrendszert stimulálja, ami a vegetatív idegrendszer része. Fontos szerepe van az emésztés és a kiválasztás szabályozásában. Amikor a paraszimpatikus idegrendszer aktív, pihenésre ösztönözzük a testet. Ilyenkor megindul a nyálelválasztás, lassul a szívverés, mélyül a légzés, fokozódnak a gyomor és bélmozgások. Több vér jut a zsigerekbe, megindul az emésztőnedvek termelése.

A stresszes helyzetek, feszültséget okozó, megoldandó problémák ezzel szemben a szimpatikus idegrendszert stimulálják, hogy a szervezeted képes legyen megbirkózni a feladatokkal. Ha állandósul ez a szimpatikus idegrendszeri aktivitás, a folyamatos készenléti állapot, a paraszimpatikus, azaz a pihenésért, emésztésért is felelős idegrendszer nem tud megfelelően működni. Ennek következménye a gyomoridegesség, puffadás, székrekedés és még számos kellemetlen tünet, betegség. A jóga tehát nem elsősorban az elégetett kalóriákkal segíti elő a fogyást, hanem az idegrendszeri aktivitások kiegyensúlyozásával és a hasi szervek „masszírozásával”.

Az ünnepi falatozások után kifejezetten fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk az emésztésünkre. Ahelyett, hogy további blokkokat kreálnánk a testünkben azzal, hogy ragaszkodunk ahhoz az extra adag sütihez vagy az érzelmekhez, amit a családdal töltött időszak hozhat fel (harag, ellenállás, féltékenység), elengedhetjük a test, az elme és a lélek telítettség érzését.

Néhány jóga gyakorlat az emésztés megfelelő működésének elősegítésére:

Malasana

Malasana

Parivrtta Parsvakonasana

Parivrtta Parsvakonasana

Parivrtta Utkatasana

Parivrtta Utkatasana

Ustrasana

Ustrasana

Setu Bandha Sarvangasana

Setu Bandha Sarvangasana

Fekvő gerinccsavarás

Fekvő gerinccsavarás

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!