Barion Pixel

Én ezt ajándékba kaptam az élettől

Valter Éva kismama és babás jóga oktató

Beszélgetés Valter Éva kismama és babás jóga oktatóval

AUM – Mikor fogalmazódott meg benned először, hogy a kismama és babás jóga oktatása mellett képzéseket is vezetnél? Mi indított erre?

Valter Éva – A tanítás szeretete végigkíséri az életemet. Első munkahelyem egy felnőtt oktatási központ volt, ahol csak egy tanévet oktattam, de ottani csoportommal elképesztő élmény volt együtt dolgozni, igazi közösséggé-csapattá szerveződtünk, rengeteget adtunk egymásnak emberileg is a szakmaiságon túl. Ezek után összes munkahelyemen részt vettem oktatási munkákban, és amikor magam mögött hagytam az üzleti szférát, a jóga oktatás és természetgyógyászati tanácsadásaim során folytattam a tanítást. 

Radics Klaudia Kismama és Babás Jóga oktatóképzésébe segíthettem be a tapasztalataimmal az AUM Jógacentrumban 2015-ben. Abban az évben alapítottuk meg az Aquarius Élet-Mű-Hely Alapítványt, melynek kezdeti célkitűzései között szerepelt egy virtuális tudásbázis létrehozása, melyet oktatóképzések és kiadványok létrehozása követett volna a tervek szerint. Az előbbi már megvalósult, most az utóbbin a sor.

Közben elérkezett Kismama és Babás jóga oktatói pályafutásom 10 éves jubileuma. Egyre inkább érett bennem, hogy szeretném átadni a tudásomat. Abban is reménykedem, hogy találok majd mindeközben néhány olyan kiváló tanítványt az oktatóképzésen, akikkel együtt tudunk dolgozni a jövőben azért, hogy minél több nő várandóssága legyen békés és örömteli; minél több szülés-születés legyen természetes és háborítatlan; minél több anyuka induljon neki anyaságának maximális önbizalommal; minél több baba és gyermek kapja meg a kiteljesedéséhez szükséges szeretetet,  gondoskodást és nevelést; és minél több család éljen boldogan, szeretetben és harmóniában.

AUM – Szerinted mit keresnek a kismamák és anyukák egy kismama vagy babás jóga órán és miben kell erősnek lenni egy kismama és babás jóga oktatónak?

VÉ – A kismamák és az anyukák legfőbb mozgató rugója és motivációja a SZERETET. A szívük alatt hordozott, illetve már a karjaikban tartott kis élet szeretete. Lehet, hogy önmagukért soha nem léptek volna a jóga útjára, de a gyermeküknek a legjobbat akarják adni, már a pocakban és születésük után is. Azon kívül, hogy egy kismama és babás jóga oktatónak szakmailag mélyen a jógában kell gyökereznie, emberileg fontos hogy egy stabil, nyugalmat és harmóniát sugárzó személyiség legyen, őszinte nyitottsággal és szeretettel a kismamák, anyukák, babák és gyermekek irányában. Fontos, hogy szakmailag széles körűen tájékozott legyen a várandósságot, szülést, anyaságot érintő kérdésekben, ugyanakkor képesnek kell lennie, hogy elismerje, ha valamire nem tudja a választ, viszont álljon készen a válasz keresésére, a folyamatos élethosszig tartó tanulásra.

Az a tapasztalatom, hogy nagyon sok kismama és anyuka a Kismama és Babás jóga órákon kerül először igazi mély kapcsolatba saját nőiségével, találkozik a szülés és anyaság misztériumával. A Kismama és Babás jóga oktató érzékeny antennáival finoman tudja segíteni a nőket ezen az ősi tudás felé vezető eszmélésen. Eloszlathatja kétségeiket, elvezetheti őket válaszaikhoz, elkísérheti őket saját benső istennőjükhöz, bölcsességük és varázserejük forrásához.

Ugyanakkor a kismamák és anyukák számára a foglalkozások egyben találkozási lehetőséget is rejtenek magukban, ahol életre szóló barátságok születhetnek nők és gyermekeik között. Öröm megszületni és kibontakozni látni ezeket a barátságokat.

AUM – Mi az, amire nagyon nagy hangsúlyt fektetsz a képzés során?

VÉ – Nagyon fontosnak érzem, hogy átadjam a személyes szakmai és emberi tapasztalataimat, mert hiszem, hogy a személyes tapasztalatok tesznek minket hitelessé, ez képes inspirálni, ez teszi élővé az elméleti tudást.

A másik súlypont nálam az egyes emberen van. Minden egyes ember, aki eljön erre a képzésre, ugyanúgy egyenként fontos nekem, mint minden egyes kismama és anyuka, baba és gyermek, aki az elmúlt 11 évben eljutott hozzám. A széles körű szakmai tudáson túl szeretném átadni azt a lángot, amit hordozok, mióta ezt a gyönyörű hivatást elkezdtem. Remélem, hogy minden jelentkezőnél együtt megtaláljuk azokat a gyökereket, melyek ösztönözték, hogy jelentkezzen a képzésre, és fel tudjuk lobbantani a lángot, mely bevilágítja útjukat ezen a pályán, és vezeti őket végig egy folyamatos fejlődésben.

AUM – Mennyire követelmény a stabil jógás alap a képzés elkezdéséhez?

VÉ – A képzés elkezdéséhez nem követelmény a stabil jógás alap, de őszintén hiszem, hogy ahhoz, hogy biztonsággal és felelősséggel dolgozhassunk együtt kismamákkal, anyukákkal és babákkal Kismama és Babás jóga foglalkozások keretein belül, tudván, hogy ők az átlag felnőtt jóga gyakorlóknál sokkal érzékenyebbek, sérülékenyebbek, és nagyon sok specialitással rendelkeznek, szükséges a stabil jógás alap. Természetesen, ha nem célunk egyenlőre jóga foglalkozások vezetése, csak azt a szakmai tudást szeretnénk használni egyéb kismamákat, anyukákat és babákat segítő szakterületeken, amiket a képzés anyaga felölel, vagy saját várandósságunkat, illetve anyaságunkat szeretnénk a lehető legmélyebben megérteni, akkor eltekinthetünk az erős jógás alaptól. Bár igazán remélem, hogy a képzés végére minden résztvevőben, aki még nem rendelkezik jógás előképzettséggel, mély benső igény fog felébredni valamely jóga ágazatban való jártasság megszerzésére.

Valter Éva

  • Kismama-, Babás- és Gyermek Jóga oktató
  • Gyógymasszőr és Kismama masszőr
  • Holisztikus természetgyógyász.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!

VALTER ÉVA ÓRÁI