A jóga önmagam újrafelfedezése

Valter Éva kismama és babás jóga oktató

Beszélgetés Pék Barbi Anaya női jóga oktatóval

AUM: Mit jelent neked a jóga?

Pék Barbi: Önmagam (újra)felfedezését. Az önmagammal, legbensőbb énemmel való kapcsolódást jelenti. A legelső órám egy hazatérés élmény volt. Előtte otthon, könyvből tanulgattam autodidakta módon, de amikor először mentem az első órámra, ami női jógaóra volt, úgy éreztem, ez kell nekem. Jó helyen voltam, megérkeztem.

Utána elindult az életemben egy hatalmas változás, elkezdtem másként tekinteni magamra, a nőiségemre, még a magára a testmozgásra is. Egy idő után elhatároztam, hogy ezeket az élményeket szeretném átadni másoknak is.

Gödöllőn kezdtem a női jógát Gergely Annánál, amikor elköltöztem, akkor ő irányított Kornhoffer Tündéhez, akinek a tanfolyamára jelentkezve lettem Anaya női jóga oktató.

AUM: Miben más az Anaya Női Jóga?

PB: Az Anaya szanszkrit szó, jelentése: Isten velünk van!

Ez alapvetően a nagy, kozmikus rend tiszteletbentartását jelenti. Mindennek megvan a maga ideje, ez ugyanúgy igaz a jógagyakorlásra is, mint a mindennapokra. Az Anaya női jóga engedi a nőt ebben a rohanó világban visszatérni a saját természetes ritmusába. Legyen szó a napi teendőkről, a havi ciklusunkról vagy akár a különböző életszakaszokról.

A nők sokszor a maszkulin, napminőséget élik, ami alapjaiban különbözik a természetes holdminőségtől. Utóbbiban az áramlás, a ciklusosság a jellemző. A női természetes rendbe érdemes visszarendeződni. Akár egy napon belül is megfigyelheted magadat, mi a saját ritmusod. A havi ciklus is befolyásol, hiszen a termékeny időszak energiadús napjait követi a befelé fordulás, a tisztulás, az elcsendesedés. Ilyenkor energiánk is kevesebb van, hiszen a befelé figyelés lesz hangsúlyosabb.

Kár minden szakaszban ugyanazt várni magunktól! Az évszakok változása is hat a női testre, nézd az évszakokat a táplálkozásban és a mozgásban is! Ha ezeket a minőségeket tiszteletben tartjuk, sokkal gyümölcsözőbb, kiegyensúlyozottabb és harmonikusabb lesz az életünk.

AUM: Mit élnek meg a veled gyakorlók?

PB: Sokan mesélnek arról, hogy amikor elkezdték figyelni önmagukat, és elindították a saját és a holdritmushoz való rendeződést, akkor pozitív irányba változott az életük. Volt olyan gyakorlóm, akinél eljött a várva-várt gyermekáldás is!

AUM: Mik a nők akadályai?

PB: Sokan nem is kapcsolódnak a nőiségükhöz vagy csak kevéssé. Akik elérnek hozzám, azoknál már igényként megjelenik a csatlakozási vágy, hiszen érzik, hogy valami nincs rendben. Persze jönnek a stresszlevezetés miatt is vagy mert ismernek engem. De a csoportjaimban sokszor megemlítik, mennyire felszabadító női közösségben lenni, ahol a támogatás és a figyelem ennyire jelen van. Nekem már csak ezért is fontos a női jógaóra, és remélem, hogy sokan csatlakoznak hozzám, és érzik meg az Anaya erejét.

Az Anaya növeli a testtudatosságot, fokozza a termékeny erőnket, akár babavárás a cél, akár saját kreativitásunkat, tetterőnket szeretnénk fokozni.

Az órán nagy szerepet kap az önelfogadás és az önszeretet erősítése. A női jóga gyakorlatai elősegítik a hormonjaink harmonizálását, így nagyon hasznos a különböző női betegségekkel (pl. mióma, ciszta), szexuális problémákkal vagy rendszertelen ciklussal küzdőknek. Nem mellesleg pedig finom áramlásaival kellemesen átmozgat, kiváló stresszlevezető. Ezeken az órákon olyan női körök jönnek létre, ahol egy megengedő és támogató közegben lehet a jógázó.

Pék Barbi

  • Anaya női jóga oktató

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!

PÉK BARBI ÓRÁI