Barion Pixel

A jóga hatásai a női egészségre – Egy kutatás tükrében

Valter Éva kismama és babás jóga oktató

Szeretnénk megosztani veletek egy érdekes kutatás eredményeit, amely a jóga hatásait vizsgálta a magyar nők egészségére. Reméljük, hogy ez az információ inspirál titeket, hogy tovább folytassátok a jógagyakorlást, és még többet fedezzünk fel közösen a jóga jótékony hatásairól!

A KUTATÁS BEMUTATÁSA

A kutatást Tornóczky Gusztáv, Bánhidi Miklós, Karsai István, Nagy Henriett és Rózsa Sándor végezték, és 2023 májusában tették közzé eredményeiket. Munkájuk során 457 egészséges magyar nőt vizsgáltak, akik közül 72,3% jógagyakorló, míg 27,7% jógaoktató volt. Átlagéletkoruk 42,28 év volt. Három csoportra osztották őket a jóga gyakorlásának tapasztalatai és intenzitása alapján:

  • Kezdő jógagyakorlók (1-6 hónap): Akik éppen elkezdték a jóga gyakorlását, és még csak rövid ideje foglalkoznak vele.
  • Középhaladó jógagyakorlók(7-35 hónap): Akik már hosszabb ideje és rendszeresen jógáznak, de még nem oktatnak.
  • Haladó (több mint 3 év): Akik már magas szintű jóga tapasztalattal rendelkeznek, és oktatják is azt másoknak.

A kutatás során különböző kérdőíveket használtak, hogy felmérjék a résztvevők pszichés és testi tüneteit, valamint a jóga gyakorlásának tapasztalatait és gyakoriságát.

AZ EREDMÉNYEK ÖSSZEFOGLALÁSA

A kutatás nemcsak arra mutat rá, hogy a jóga gyakorlás összefüggésben van az egészség javulásával, hanem azt is megvizsgálta, hogy pontosan milyen területeken és milyen problémákban tud a jóga segíteni, illetve milyen mértékben.

A vizsgálat szignifikáns összefüggést talált a jóga gyakorlásával töltött idő, illetve a jógagyakorlás gyakorisága és az alábbi egészségmutatók között:

  • Depresszió
  • Szorongás
  • Stressz
  • Pozitív affektivitás
  • Negatív affektivitás
  • Szubjektív egészségi állapot
  • Szubjektív testi tünetek

Depresszió, szorongás és stressz csökkentése

A kutatás eredményeiből kiderült, hogy a jóga jelentős mértékben segíthet a depresszió, szorongás és stressz enyhítésében. Minél többet jógázunk és minél hosszabb ideig gyakoroljuk, annál nagyobb mértékben élvezhetjük ezeket a jótékony hatásokat. Ebben a nehéz világban, ahol sokakat érintenek ezek a problémák, a jóga egy remek lehetőséget nyújt, hogy könnyebben tudjunk megbirkózni velük, új energiákra leljünk és jobb közérzetet élvezhessünk.

Pozitív affektivitás növelése és negatív affektivitás csökkentése

A jóga által átélhető pozitív érzelmek, úgynevezett pozitív affektivitás, szintén nagyobb mértékben tapasztalható a hosszabb ideje és gyakrabban jógázók esetében. Mindez azt jelenti, hogy a jóga elősegíti a pozitív gondolatokat és érzéseket, amelyek már önmagukban is jót tesznek a lelkünknek, és erőt adnak a mindennapokban. Ezzel szemben a negatív affektivitás csökkentése is megfigyelhető volt, vagyis a jóga segítségével kevésbé leszünk érzékenyek a negatív érzelmekre.

Szubjektív egészségi állapot és testi tünetek javulása

A jóga gyakorlása nemcsak a lelki egészségre van pozitív hatással, hanem a testi egészségünkre is. A kutatás eredményei szerint a szubjektív egészségi állapot és a szomatikus, vagyis testi tünetek is javulnak a hosszabb ideje és gyakrabban jógázóknál. Ez azt jelenti, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, javul a vitalitásunk és csökken a fizikai fájdalom vagy kellemetlen tünetek érzése.

MIÉRT ÉRDEMES TOVÁBB JÓGÁZNI?

Ez a kutatás csak megerősíti mindazt, amit a jóga jótékony hatásairól már eddig is tudtunk. A jóga nemcsak a testet erősíti, hanem a léleknek is segítséget nyújt, hogy megbirkózzon a mindennapi nehézségekkel. Ezen felül, minél többet jógázunk, annál többet hozhatunk ki a jóga áldásos hatásaiból – ez a kutatás azt mutatja, hogy a legnagyobb hatás akkor érhető el, ha évek távlatában és heti többszöri gyakorlásban gondolkodunk.

A jóga tehát olyan átfogó és sokoldalú módszer, amely egyaránt segít a lelki és testi egészségünk javításában, és azért érdemes gyakorolni, mert minél többet és hosszabb ideig jógázunk, annál nagyobb hatást érhetünk el. Bízunk benne, hogy ez a tudás tovább ösztönöz benneteket a jóga szeretetére és gyakorlására!

Köszönjük, hogy elolvastad ezt a bejegyzést, és további jó jógázást kívánunk neked!

Jógáztál már ma?
Nézz körül az órarendbe és csatlakozz online vagy személyesen.

Namaste,
Zoli

Források: https://akjournals.com/view/journals/0406/24/1/article-p58.xml?body=pdf-26202