Barion Pixel

Babás Női Jóga

A Babás Női Jóga a Kismama Jógához hasonlóan, rendkívül komplex módon segít az anyukáknak a szülés, a babáknak a születés utáni első két évben. A Babás Női  Jóga szintén a Birthlight módszer része. Mai rohanó, elidegenedett világunkban mamák és babák újratanulhatják a nők és gyermekek ősi tudását a mély intimitásról és játékról, melyhez nem szükséges semmi más, csak egy anya és egy gyermek. Ezt a tudást hazavihetik magukkal, beépíthetik családi életük mindennapjaiba, s ezáltal egy mélyebb harmóniát és békességet élhetnek meg.

Hogyan segít az anyukáknak?

Az anyukákat a Hatha Jóga Pavanamuktászana I. és II. bemelegítő gyakorlatain, további ászanákon, lég­ző­gyakor­latokon, a medencealapi izmok (gátizom) tornáján és a relaxáción keresztül támogatja a következőkben:

 • a szülés utáni hatékony regenerációban,
 • a fizikai és a mentális kondíció visszaszerzésében,
 • a női segítő közösségben való részvétel által a szülés utáni depresszió elkerülésében.
 • a sok-sok közös játékkal, élményekkel, kommunikációval növeli a bensőséges kapcsolatot anya és gyermeke között. A babák és a mamák szinte észrevétlenül egymástól is rengeteget tanulnak.

Hogyan fejleszti a babákat?

A babák passzív (baba masszázs) és aktív (baba jóga/torna, baba-mama játékok és babaklub) gyakorlatoztatása által támogatja a baba fejlődését minden szinten. Fejleszti őt a következőkben:

 • a hosszabb és mélyebb alvás elsajátítását,
 • testképének kialakulását,
 • taktilis érzékelését,
 • mozgásérzékelését (mozgásterjedelem, hajlékonyság, rugalmasság, változatos mozgásformák, ritmusérzék, térbeliség, agyféltekék harmonizálása),
 • vesztibuláris rendszerét,
 • beszédfejlődését (mondókák, énekek, hangutánzó szavak)
 • egész idegrendszerét és annak komplexitását,
 • értelmi képességeit, érzelmi és értelmi intelligenciáját,
 • szociális érettségét.

Milyen idős babáknak javasoljuk?

Kisbabás csoport

A babás jógában kétféle időszakot különböztetünk meg. Az első korosztály a kisbabás csoport6-8 hetestől 8 hónapos korig terjed. Ilyenkor 60-90 percesek a foglalkozások, a babák tűrőképességének függvényében. Sokat fogjuk a babát és vele, őt mintegy passzívan jógáztatva, végezzük a gyakorlatokat. Ezeken a foglalkozásokon több gyakorlási lehetőség jut a mamáknak.

Nagybabás csoport

A második korosztály a nagybabás csoport8 hónapostól 24 hónapos korig terjed. Nekik már csak 60 percesek a foglalkozások, mivel lényegesen nagyobb a mozgásigényük, kevesebb a türelmük, ilyenkor már nehéz lekötni őket hosszabb ideig. A baba egy napról-napra nehezedő súlyzóvá válik a babás jóga gyakorlatok közben. Ezek a gyakorlatok olyan fizikai kondíciót adnak, amelyek épp a mindennapi terhelések elviselésére teszik képessé a testet. A nagybabás csoportban már kevesebbet emelgetik, hozzák-viszik a mamák gyermekeiket, több az aktív közös játékos elem és önálló gyakorlatok. Az örömteli folyamatos újrakapcsolódás és bizalommal teli ismételt elengedés segíti a természetes leválási/önállósodási folyamatot anya és gyermeke között. Császármetszés esetén a gyakorlás megkezdéséhez kérd orvosod engedélyét!

Praktikus kérdések

Mit hozz magaddal? Semmilyen különösebb eszköz nem szükséges, csak amit egyébként is magával visz az ember, amikor elindul valahová a gyermekével. A leglényegesebb dolog viszont az, hogy mindketten könnyű, laza öltözékben legyetek a gyakorlás alatt, amiben jól lehet mozogni, lélegezni. Ha van egy saját pléd, amit a baba alá lehet teríteni a gyakorlás és a babamasszázs rész közben, és egy kedvenc játék a babának, az növeli a baba komfortérzetét, de ezek az eszközök (plédek, párnák, jógaszőnyeg, játékok stb.) a jógastúdióban minden foglalkozáson rendelkezésre állnak.

Mit tegyél, ha a baba sír? A babád sírása valószínűleg téged zavar a legjobban, tehát ne aggódj a többiek miatt. Te magad vegyél néhány mély lélegzetet, nyugtasd le magad, ne engedd, hogy a baba stressze rád is átragadjon, és ezzel egy negatív spirálba sodródjatok. Ha a jóga oktató felajánlja, hogy eldajkálja a babádat, fogadd el bátran, sokszor ennyi változás elegendő a nyűgös babák megnyugtatásához. A baba sírásának különféle okai lehetnek: lehet éhes, szomjas (bátran szoptasd meg bármikor, ott helyben); lehet, hogy tisztába kell tenni (ezt is bármikor tedd meg, ott helyben, amikor szükségesnek találod); lehet fáradt, túl sok inger érte, aludni szeretne (ringasd el, szoptasd meg); megunta/elunta az aktuális foglalkozást (adj ki egy különleges hangot, változtass a testhelyzetén, válts egy másik mozgásra pl. amiről tudod, hogy a baba szereti; éppen azért sír, mert a kedvenc gyakorlatát abbahagytad (ismételd meg még egyszer-kétszer).

Mit tegyél, ha a baba elaludt? Az alvó babát soha nem zavarjuk meg a pihenésében. Élvezd ki, hogy a babád alszik, végezd magadon teljes figyelemmel a gyakorlatokat, az oktató ad neked külön feladatokat, ha szükséges. Közben pedig figyeld meg a többi mamát és babát gyakorlás közben, ebből is nagyon sokat fogsz tanulni. A tanultakat hazaviheted magaddal, és otthon gyakorolhatod majd a babáddal.

Ha nálunk jársz
kismama jógára vagy babás jógára, akkor 
40% KEDVEZMÉNYT kapsz a fotózás árából a
Panda Stúdiónál!
Részletek>>

Oktató

Valter Éva

Prenatal and Baby yoga instructor

Aktuális babás foglalkozások a héten

Aktuális Babás tanfolyamok / műhelyek

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.