Mikor fogalmazódott meg benned először, hogy a női jóga oktatása mellett képzéseket is vezetnél? Mi indított erre?

A tanítványaim … Akik jöttek órákra, workshopokra, táborokba és kevésnek bizonyult az, amire ott jutott tér, lehetőség. Szerettek volna még jobban elmélyedni a női témákban. Önmagukért és más nőkért is. Sokan közülük terapeuták, oktatók és szerették volna továbbadni mindazt az információt, élményt, erőt, gyógyulást, amit magukban megtapasztaltak. Az ő kitartó kérésükre született a Női jóga oktatói képzés és ezért nagyon hálás vagyok nekik!

Szerinted mit keresnek a nők egy női jóga órán és miben kell erősnek lenni egy női jóga oktatónak?

Általában egy kis elvonulásra, feltöltődésre vágynak. Sokszor érkeznek konkrét női betegségek tüneteivel, ők a gyógyulást keresik és valamiféle megértést, hogy min is kéne ehhez változtatniuk. Sokszor látom azt, hogy a legfontosabb, hogy tudjanak maguknak teret adni a saját életükben, Én-időt és önelfogadást. Én ebben érzem az erőm, hogy az önmaguk felé fordulásban tudom őket támogatni.

Mi az, amire nagyon nagy hangsúlyt fektetsz a képzés során?

A sok elmélet és gyakorlat mellett, mindig a saját tapasztalatot tartom a legfontosabbnak. Figyeljék meg, hogy rájuk személy szerint, hogyan hat egy ászana, egy légzőgyakorlat, egy mantra… Milyen változások indulnak el az életükben. Nem csak eljönnek gyakorolni és aztán minden megy tovább ugyanúgy… az oktatói tanfolyam akkor éli el a célját, ha a látottak, hallottak, tapasztaltak átszövik a gyakorló mindennapjait is.

A képzés leírásában elég fajsúlyosan megjelenik az önismeret. Miért érezted, hogy ezt külön ki kell emelni?

Mivel a csakrákkal dolgozunk sokat, így nehéz csupán a felszínen maradni… A tényszerű információkon túl mindig előkerülnek a személyes érintettségek és jó esetben az adott viselkedésminta, tünet, félelem gyökerét is sikerül meglátni. Azért nem kell megijedni, mindenkinek csak olyan mélyre „kell” mennie, ami neki még elfogadható. Ha valahol azt látom, hogy szükség lenne még további ásásra, de már úgy érzem nem az én kompetenciám, igyekszem továbbküldeni a tanítványt például családállításra, kineziológushoz vagy éppen orvoshoz.
Szerintem fontos, hogy ha másokkal akarunk foglalkozni tisztában legyünk adottságainkkal, képességeinkkel, határainkkal vagy legalábbis sejtsük ezeket 🙂 és ki is tudjuk fejezni.

Mennyire követelmény a stabil jógás alap a képzés elkezdéséhez?

Egyáltalán nem követelmény. Természetesen jó ha van valamilyen alap, nyitottság, érdeklődés, de olyannal még nem találkoztam képzésen, aki teljesen jóga ellenes lenne 😀 Az a tapasztalatom, hogy a gyakorlók sokszor tisztában vannak azzal, mikor állnak készen arra, hogy Ők is oktassanak (kivéve, amikor valaki már tökéletesen készen áll, csupán egy kis megerősítés hiányzik, amit a képzés folyamán meg is kaphat…) és mikor csak az önismeret a motiváció a képzésre. Úgy gondolom, az önismeret elmélyítéséhez nem kell előképzettség….

Kíváncsi vagy Csuday Dóri Női Jóga Oktatóképzésére?  << KATTINTS IDE >> !

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!