Pilates, az élethosszabbító torna

Valter Éva kismama és babás jóga oktató

A Pilates egy olyan mozgásforma, amely hatékonyan járul hozzá a testi-lelki harmónia megteremtéséhez, az egészség megőrzéséhez, az immunrendszer erősítéséhez, arányos, rugalmas izomzat kialakításához.

Ennek a mozgásformának Joseph Pilates német származású szakember által megalkotott alapelvei a koncentráció, a kontroll, a központosítás, a légzés, az áramlás és a precizitás.

A fenti alapelvek figyelembevételével, a döntően szabad testsúlyos gyakorlatok, edzések végzése során tud érvényesülni a Pilates által “megálmodott” módszer.

Borbély-Kontár Mariannával az AUM egyik Pilates oktatójával beszélgettünk.

AUM – Általános iskolai testnevelő tanárként, ritmikus gimnasztika vezető edzőként, fitness-edzőként is dolgoztál. Miért tanítasz Pilatest?

Borbély-Kontár Marianna – Számomra a Pilates az a mozgásforma, amely közel áll a ritmikus gimnasztikában tanított mozdulatokhoz. A lényeg az erőközpont megerősítése és az abból indított, biztonságosan végzett gyakorlatok sokszínűsége. Ezen keresztül tudom leginkább átadni a saját “flow-érzéseimet” a tanítványaimnak, a tréningeken részt vevőknek.

AUM – Meg vagy elégedve a Pilates magyarországi ismertségével?

Marianna – Csak részben. Pilates nevét sokan ismerik, sokan hallottak róla, ám, hogy a módszer lényege mi is, azt már kevesebben ismerik.

AUM – Hogyan tekintesz a oktatásra?

Marianna – Hosszú évtizedek óta tanítok mozgást, testnevelő tanárként, élsport oktatásban, szabadidősport képzésben mindig azt tartottam szem előtt, hogy legjobb tudásom szerint adjam át ismereteimet, elősegítve ezzel a hozzám érkező tanulók, versenyzők, tanfolyami résztvevők fejlődését. Számomra fontos a bensőséges, baráti légkör kialakítása. Igyekszem megismerni a tanfolyamaimra érkező résztvevőket, mert ezek is nagyon sokat jelentenek a tanításom során.

AUMHa jól értem, az eddigi minden mozgással kapcsolatos tudásodat beépíted az óráidba. A mozgás egy kiaknázhatatlan kincsesbánya?

Marianna – Ez pontosan így van. Az a rengeteg mozdulat, mozgás, sporttevékenység amit tanítottam eddig, segít abban, hogy az óráim változatosak és kreatívak maradjanak.

Az eszközök használata, a labda, a kis kézi súlyzók, a gumiexpander is megjelenik, a lassú mozdulatok, a légzés, mindent erősítünk, figyelünk az ízületek egészségére. Harmónia, ha egy szóban szeretném leírni. És persze a tudatosság.

AUM – De mi a helyzet a túlzással?

Marianna – Azt mondom a Pilatesről, hogy életmeghosszabbító torna. Erről gondolják első hallásra, hogy túlzás, pedig egyáltalán nem az. Tény, hogy ha a Pilatesről beszélek, átlépek egy másik dimenzióba, de ezt vállalom. (nevet).

AUM – Ha már itt tartunk, akkor bizonyíték is kell, nem csak ígéret. Milyen eredményekre vagy büszke?

Marianna – Olyan mindennapi dolgokra, hogy például megismernek a villamoson a tanítványok, mert sok embert tanítottam már. Odajönnek, és megosztják velem, hogy mennyire sokat adott nekik a Pilates, mennyire megváltoztatta őket, ez volt a leghatékonyabb mozgás, amit valaha műveltek. Csodálatos átalakulásoknak vagyok tanúja. Sérültekkel is dolgozom, nekik kiemelten fontos, hogy követhető, precíz mozgás órán vehessenek részt. Az egyik tanítványom szellemi sérült, annyit fejlődött, hogy már táncos előadás sorozatba hívták.Egy látássérült tanítványom addig gyakorolt, amíg megtanulta egy egész mozdulat soromat. Amikor találkoztunk, bemutatta nekünk, mindenkinek leesett az álla, aki látta. Volt, aki gerincsérülésből épült fel a Pilates óráimnak köszönhetően.

AUM – Ehhez azért szükséges az is, hogy nagyon érts a mozgáshoz.

Marianna – Ez is, de még inkább az, hogy adni szeretnék, vagyis amit csinálok, azt örömmel adom át. Jót adok, erre a Pilates tökéletesen alkalmas.

AUM – Férfiaknak is ajánlod a Pilatest?

Marianna – Sőt! Az egyik kedvenc történetem, amikor egy 18 éves fiú rátalált az órámra, és annyira megtetszett neki, hogy néhány élsportoló barátját elküldte hozzám. Azt mondta nekik, ezt ki kell próbálniuk, kíváncsi arra, hogy bírják-e. Eljöttek, és bevallották, hogy igen, ebben a dologban vannak kihívások.

AUM – Ennyire nehéz?

Marianna – Az óráimon mindenkit a saját szintjének megfelelően terhelek, minden gyakorlatot elmagyarázok, megmutatom a könnyítéseket is. De ha becsületesen csinálod, koncentrálsz, akkor rájössz, hogy a Pilates komoly hatással van az egész testre, nem egy tingli-tangli. Itt lehet fejlődni biztonságos keretek között. Itt nincs kényszer, mindenki a maga tempójában és lehetőségei szerint tud haladni.

AUM – A teljesen kezdőket is biztatod?

Marianna – Őket a leginkább! Egyszer egy teljesen kezdő hölgy becsöppent egy haladóbb órára. A végén odajött hozzám és teljes komolysággal azt mondta: mindent értettem, mindent le tudtam követni, döbbenet, tudok Pilatesezni.

AUM – Online megtalálnak téged most is?

Marianna – Természetesen. Ebben az időszakban is lehet, sőt, fontos gyakorolni. Erre most kizárólag az online-tér ad lehetőséget. Mindenkit szeretettel várok online óráimon.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!