Barion Pixel

Iyengar jóga GYIK

Valter Éva kismama és babás jóga oktató

 A Gyakran Ismételt Kérdések azért fontosak, mert sokan szeretnék rájuk tudni a választ. Összegyűjtöttük, hogy az Iyengar-módszerrel kapcsolatban mik is ezek. A válaszadásban Tolner Mária Iyengar jóga oktató segített.

 

Milyen életkorú embereknek ajánlod az Iyengar jógát?

Bármilyen életkorú és fizikai állapotú gyakorlónak, a metódus abszolút segíti azt, hogy elmerülj a jógában. A különböző eszközök használata segít, hogy akár legelőször is helyesen tudd kivitelezni az ászanákat. Például a tégla, a heveder, jógaszék mind abban segít, hogy fájdalom nélkül, precízen, biztonságosan kivitelezhesd a gyakorlatokat.

Miért ajánlod az Iyengar jógát? Annyi minden más is van.

Általában mindenki megtalálja azt a módszert, ami hozzá a legjobban passzol. Ennek a módszernek az eszközök használatában rejlik az ereje, ha hiányzik itt-ott egy centi, akkor a póz precízebb módon megvalósul az eszközök használatával. Könnyebben elérhető a kiterjesztés, a megnyílás, az egyvonalúság az ászanákban. Sajnos az emberek általában bármilyen tevékenységet folytatnak, az általában „magunk előtt történik”, ha egész nap a számítógép előtt ülsz,  olvasol, főzöl,  stb. a mellkas beszűkül, a vállak előre esnek.  ha jógázol  kinyílik a mellkasod,  a végtagok nyújtásán keresztül eléred a gerincoszlopodat is, ki tudod nyújtani,  helyes pozícióba hozni, csigolyák között könnyebben hozunk létre teret, több hely lesz a  mellkasodban a szívnek, a tüdőnek. A rendszeres gyakorlással megerősödnek a hát izmai és könnyebben tudod helyesen tartani magad a hétköznapokban is. A gyakorlás nem csak a fizikai síkon hat, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb leszel, könnyebben koncentrálsz a hétköznapi feladataidra is.

Mennyi ideig érdemes ezzel a módszerrel gyakorolni?

Progresszív a metódus, vagyis bármikor elkezdheted és a fejlődésednek nincs vége. Nyilván ez nem lineáris haladás, néha van olyan, hogy csak fenntartod a gyakorlást.  Az első pár hétben biztosan ugrásszerű a fejlődés. Mindig van mit csinálni, van hová fejlődni és az egészség fenntartásában is hatalmas szerepe van. A rendszeres jógázással a fizikai és a mentális egészség fenntartásáért is sokat tudsz tenni. Az elme csendje sok élethelyzetben jól jön, ezt a jógázás megadja neked. Stresszhelyzetekben, ha az ember jógázik, egészen másként tud reagálni.

Mennyi a gyakorlás minimális ajánlott mennyisége?

Ha hetente egyszer eljutsz órára, az nagyszerű, de a minimum heti kettő gyakorlást ajánlom tiszta szívből.

Mit gondolsz az otthoni gyakorlásról?

Remekül kiegészíti az órai gyakorlást. Amit órán megtanulsz, azt átültetheted az otthoni gyakorlásodba.

Mi van, ha nincs 90 percem az otthoni gyakorlásra?

Az is nagyszerű, ha 10-15 perccel kezdesz, alakulni fog ez a rendszer. Megjön az igény, rájössz, mi a jó a testednek, mikor, hamarosan kialakul az az otthoni szekvencia, amit sikeresen gyakorolhatsz. Vedd az órán tanultakat, azzal nem tévedhetsz. A tested és a lelked is érezni fogja, hogy mire van szükséged.

Szerinted mi a legnehezebb a gyakorlásban?

Elindulni az órára, amikor egy hosszú munkanap végére érsz. De az a tapasztalat, hogy ha ezt megugrod, akkor sokkal kipihentebb elmével és testtel, energikusabban távozol az óráról, mint ahogy érkeztél. Olyan muníciót kapsz, ami akár egész héten kitart.

Mi van, ha mozgásszervi panaszom van?

Kisebb problémákkal, például érzékeny térd, boka, gerincferdülés, nyugodtan jöhetsz. Az akut gyulladással nem ajánlott jógázni, ilyenkor konzultálj orvossal. A legtöbb eseten azonban a jóga remek kiegészítésnek bizonyul a panaszok enyhítésére vagy akár önmagában is „csodaszer”.  A szokványos ülő életmódból kialakuló panaszokra az Iyengar módszert nagyon ajánlom. Megerősödnek a gerinc menti izmok, könnyebben tudsz helyes testtartással ülni egész nap, felszabadul a tested.

Mik a kezdő pozíciók, a kezdők mivel indulnak?

Kezdő órákon zömében álló pózokat gyakorlunk, ezek megerősítik az izmokat, kitartóbb, energikusabb leszel és felkészítenek a haladóbb pózokra. Lesznek egyszerűbb ülő pózok, előrehajlások és  válltámasz, (ha készen állsz rá) ez  az első, legkönnyebb fordított póz, amivel megismerkedhetsz.  A kezdő és a haladó órák is relaxációval zárulnak, ami segít a testnek és az elmének megnyugodni, feldolgozni.

 

 

 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!

Tanfolyamot keresel? Akkor nézd meg ezt!

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

Órát keresel? Akkor nézd meg ezt!