Barion Pixel

Teremts tudatos teret az életedhez!

MBCT – a praktikus mindfulness

Fedezd fel a Tudatos Jelenlét erejét az MBCT segítségével!

Az MBCT vagyis Mindfulness alapú kognitív terápia egy különleges lehetőség arra, hogy egy olyan tudatos teret teremts az életedben, ahol a mentális erőd és belső béke egyaránt megerősödhet.

De mi is az MBCT?

Az MBCT egy olyan kifinomult rendszer, amely a távol-keleti tudatos jelenlét meditációt és a kognitív pszichológiai elveket ötvözi. Ez a kurzus egy tudományos alapokon nyugvó, gyakorlati és elméleti ismeretanyagot ad át, amely teljesen független a vallásoktól.

AZ MBCT Mark Williams, az oxfordi pszichológus professzor, és John-Kabat Zinn, az amerikai orvosprofesszorok által kifejlesztett módszer az orvostudomány és a pszichológia területén is sikeresen alkalmazható a stressz csökkentésétől a visszatérő depresszióig.

Mi az MBCT tanfolyam lényege?

Az MBCT segít elérni a tudatos jelenlét esszenciáját, amely természetes és egyszerű: tanulj meg minden pillanatot tudatosan megélni, miért érdemes részt venned ezen a tanfolyamon?megfigyelve a külvilágot (színek, illatok, hangok), saját magadat (testérzetek, légzés, érzelmek, gondolatok) és a közöttük létrejövő, folyamatosan áramlóan változó kapcsolatot.

Miért érdemes részt venned ezen a tanfolyamon?

Ez az nagyrészt praktikus, mindennapi életben is jól használható gyakorlati rendszer megtanítja Neked, hogyan fogadd el a dolgokat úgy, ahogy vannak, és ne reagálj rájuk intenzív érzelmekkel, gondolatokkal vagy testi tünetekkel.

Az „Egyszerűen Legyél” alapelv segítségével elfelejted az ítélkezést, legyen szó másokról vagy önmagadról. Az elvárások helyett nyitott szemmel és türelemmel nézed a világot, mint ahogy azt sokszor a kisgyermekek teszik.

Kialakítasz egy belső teret, ami megvédi a gondolataidat, és egészséges távolságot teremt közted és a reakcióid között.

MBCT által kínált előnyök:

Egyre magabiztosabb leszel

Mentálisan ellenállóbbá válsz

Lelkileg sokkal rugalmasabb leszel

Az MBCT segítségével felfedezheted azt a tudatállapotot, ahol az ajtók a végtelen lehetőségek felé nyílnak. Megtapasztalhatod, hogy az igazi erő kulcsa, az empátia és az őszinte, önmagadhoz való viszonyulásban rejlik.

Gyere, és lépj be egy biztonságosabb, határozottabb és kiegyensúlyozottabb életbe!

Kezdés: 2024. szeptember 6. PÉNTEK
Időtartam: 8 alkalom, hetente, 17:30-19:30 között
Helyszín: AUM Jógaközpont, 1075 Budapest, Károly krt. 3/A 1. emelet 10. (Astoria)

 

Aki a tanfolyamot tartja

Ócsai Zoltán

MBCT tréner, Hatha jóga oktató, Mentálhigiéniés szakember

Mit érdemes tudni?

1. Ehhez kurzushoz most csak személyesen tudsz csatlakozni.

2. Gyere kényelmes öltözékben (vagy szükség esetén át is tudsz öltözni), mert időnként lesznek könnyű, átmozgató gyakorlatok is!

3. És persze ne felejsd otthon a kíváncsiságodat! 😉

Találkozzunk szeptember 6-án 17:30-kor!

Kinek ajánlott az MBCT tanfolyam?

  • Aki boldogabban szeretné élni az életét, és jobban élvezni az élet apró „most” pillanatait.
  • Ha érzed, hogy a stressz nehezíti az életedet, és nem tudsz vele megküzdeni, ez a kurzus neked való.
  • Aki kíváncsi és nyitott az új dolgokra, és szeretne fejlődni, változtatni az élethez való hozzáállásán.
  • Aki hajlandó a program 8 hete alatt, napi 20-30 percet szentelni a gyakorlásra, és végigmenni a 8 hetes programon.

 

Csatlakozz és ismerd meg jobban önmagad!

Mit mondanak a szkeptikusok
egy ilyen kurzusról és miért nincs igazuk?

 

1. Még sosem jógáztam vagy meditáltam. Nem tudom, hogy fogom-e tudni követni a gyakorlatokat…

Az MBCT tanfolyamot úgy tervezték, hogy azok számára is megfelelő legyen, akik korábban nem jógáztak vagy meditáltak, ezért is mindenki számára könnyen követhető és elsajátítható gyakorlatokat foglal magában.

2. Nem szeretem a csoportos környezetet…

Amíg ebben a világban létezünk és élünk – akár képesek vagyunk rá, akár nem-, társakra, barátokra, segítőkre, vagyis kapcsolódásokra szükségünk van. Az MBCT tanfolyam egyben egy biztonságos, szakember által kísért közös(ségi) tér, csoportfolyamat, mely nagyon jó alkalom lehet arra, hogy megtapasztald, milyen egy támogató, egymásra figyelő társaság és mennyire sokat tud hozzáadni az élet(ed)hez. Talán nem véletlen az sem, hogy megannyi bölcs ember tartotta esszenciálisnak, hovatovább időnként életmentőnek a jó társaságot. 

3. Rengeteg mindent kipróbáltam már. Miért pont ez a technika, tanfolyam segítene?

Az MBCT tanfolyam kombinálja a kognitív terápia és a mindfulness elemeit, és lehetőséget nyújt a negatív gondolatok és érzelmek elfogadására és átalakítására, valamint fejleszti az érzelmi szabályozást és stresszkezelést. De persze a saját élmény az, ami egyedül számít. Csatlakozz és szerezz közvetlen tapasztalatot.

 

A résztvevők visszajelzései

A gyakorlatok segítségével képessé váltam...

… alaposabban megfigyelni az érzéseimet, gondolataimat, sőt sokszor az ezek mögött megbúvó szándékot vagy további gondolatokat ill. érzelmeket is. Ez a „képesség” nagyban hozzásegít az önismeret elmélyítéséhez. Számomra ez az önismeret alapja. Tulajdonképp ezt mindenkinek tanulnia vagy fejlesztenie kellene.

Ez a tanfolyam technikákat ad a meditatív állapot eléréséhez, ami segít önmagunk megismeréséhez és ugyanakkor gyakorlatias bölcsességgel is ellát minket, hogy meg tudjuk érteni, el tudjuk fogadni és lépésről-lépésre át tudjuk alakítani a szenvedést okozó működésünket.

A tanfolyamvezető többirányú tudása és tapasztalatai nagy pluszt jelentenek a tanultak helyes megértésben és alkalmazásában.

(András)

Örültem az elmúlt heteknek..

.., jó és hasznos tréningnek tartom az MBCT-t.

Első órán mondtad: „megtanulunk semmit nem csinálni ebben a két órában”.  Ehhez kepest sok minden törtent! 😉
Köszönjük a beszélgetéseket.
A többi rajtunk múlik, hogyan is múlik.

(Dani)

Szerettem ott lenni,..

…, jó volt a közösség, az órák, a gyakorlatok. Köszönöm még egyszer, hogy megismerhettem és az átküldött linkek segítségével gyakorolhatom ezt a módszert. A kurzust pedig ajánlom mindenkinek. ????
(Szilvi)

Köszönöm a lehetőséget...

Nekem nagyon hasznos volt a tanfolyam.
Jó volt, hogy saját tapasztalatot vittél az órákba, a hanganyagok nagyon sokat segítettek. A nehéz érzéseknél sokat segít, hogy nem azonosulok a negatív érzéseimmel. Tudatosabban étkezem, kelek, fekszem vagy bármelyik tevékenységre jobban figyelek.
Nyugisabb vagyok.
Hálásan köszönöm az órákat és a tanításod!
(Niki)

Ne habozz, csatlakozz az MBCT tanfolyamhoz,
ahol egy olyan közösség részese lehetsz, amely támogat
és segít felfedezni az önmagadban rejlő lehetőségeket!

Gyakori kérdések és válaszok

Érdemes előre jelentkeznem?

Mindenképpen, mert amellett, hogy max. 10 fő tud csatlakozni a kurzushoz, egy előzetes, 20-25 perces online beszélgetés is része a programnak.

Online is lehet csatlakozni?

Nem. Ezen a kurzus most személyes jelenléthez kötött. De hidd el megéri kimozdulni a képernyő mögül. 😉

Jöhetek, ha életem éppen romokban és segítségre van szükségem?

Kritikus időszakban az MBCT tanfolyam elkezdése kevésbé javasolt. Számodra is akkor tud nagyobb nyereséget adni ez a tanfolyam, ha olyan időszakot választasz az MBCT elkezdésére, amikor kiegyensúlyozottabb az életed és ezáltal több energiát és figyelmet tudsz az MBCT technika gyakolásába beletenni.

Helyettesíti-e az MBCT tanfolyam az egyéni vagy csoportos pszichoterápiát?

Az MBCT nem helyettesíti az egyéni pszichoterápiát vagy gyógyszeres kezelést. Inkább kiegészítője lehet ezeknek, amennyiben az orvos vagy pszichológus jóváhagyja.

Pszichiátriai kezelésben részesülök. Részt vehetek-e a tanfolyamon?

Pszichiátriai kezelésben részesülők is részt vehetnek a tanfolyamon, azonban az előzetes jóváhagyás szükséges pszichiáterük vagy pszichológusuk részéről.

Nem tudok minden alkalommal részt venni a tanfolyamon. Jöhetek-e így is?

A személyes részvétel nagy előny, ezért ha előre láthatóan több mint 30%-os hiányzásra számítasz, érdemes olyan időszakot választanod, amikor nagyobb arányban jelen tudsz lenni a találkozásokon.

Mikor kezdődik és meddig tart a tanfolyam?

2024. szeptember 6-án kezdünk és tervek szerint október 25-én lesz az utolsó, 8. alkalom. Azon belül péntekenként 17:30-kor kezdünk és 19:30-kor fejezzük be.

Lesz-e valamilyen segédanyag a tanfolyamhoz?

Igen, minden alkalommal rendelkezésre bocsátom a résztvevőknek az aktuális, nyomtatott jegyzeteket és a letölthető vagy online hallgatható hanganyagokat.

Kaphatok-e valamilyen dokumentumot a tanfolyam elvégzéséről?

Igen, minden résztvevő kap tanúsítványt a 8 hetes kurzus végén.

Mennyibe kerül a tanfolyam?

A teljes, 16 órás program + 140 oldalas nyomtatott tananyag + hanganyagok + bevezető beszélgetés részvételi díja: 65 000 Ft. EARLY BIRD akció! Augusztus 8. péntek éjfélig csak 59 000 Ft a részvételi díj.

 

 

OK, OK de mi fog történni?

Hetente egyszer két órában megtanulunk egy kicsit tudatosabban és boldogabban élni, jobban szeretni és elfogadni önmagunkat és másokat.

Megtanítjuk az elménket, hogy elfogadóbb legyen a világ történései iránt, kevésbé reagáljon a negatív helyzetekre intenzív érzelmekkel és gondolatokkal.

Megtanuljuk átkapcsolni az elménk a „robotpilóta” üzemmódból a „létezés” üzemmódba. Ha az elménk a jelenben tud minél inkább létezni, és a jelen pillanatnak örülni, akkor kevésbé lesz ideje rágódni, aggódni, dühöngeni, szomorkodni, illetve elmerülni a negatív érzelmekben és kártékony gondolatokban, vagy esetleg a fájdalommal foglalkozni.

Maradt még kérdésed? Küldd el nekem és válaszolok!

Jelentkezés menete

A helyedet a csoportban a jelentkezési lap elküldésével és a 10 000 Ft-os regisztrációs díj befizetésével tudod biztosítani.

Ezután egy 20-25 perces online interjú keretében találkozunk, megismerjük egymást és megbeszéljük az esetlegesen felmerült kérdéseket.

A 8 alkalmas tanfolyam 65 000 Ft-os részvételi díjának fennmaradó részét (55 000 Ft) az első alkalommal tudod rendezni.

EARLY BIRD akció! Augusztus 9. péntek éjfélig csak 59 000 Ft a részvételi díj.

Várlak szeretettel,
Ócsai Zoltán

 

„A tudatos jelenlét lényege, hogy megéljük és megfigyelük a külvilágot, saját magunkat valamint a kettő között folyamatosan áramló és változó kapcsolatot.”