Barion Pixel

Teremts tudatos teret az életedhez!

MBCT – a praktikus mindfulness

Mi is az MBCT?

Az MBCT a távol-keleti tudatos jelenlét meditációt és elsősorban a kognitív pszichológiai alapelveket ötvöző, vallásoktól teljesen független, tudományos alapokon nyugvó gyakorlati és elméleti rendszer összessége.

Ezt a Mark Williams oxfordi pszichológus professzor és John-Kabat Zinn amerikai orvosprofesszorok által kifejlesztett módszert, az orvostudomány és a pszichológia számos területén alkalmazzák a stressz-csökkentéstől a visszatérő depresszión át egészen az idült fájdalmakig.

Mi is az MBCT tanfolyam lényege?

A tudatos jelenlét esszenciája rendkívül egyszerű és természetes: törekedjünk arra, hogy minden egyes pillanatot tudatosítva, megfigyeljük a külvilágot (pl. színek, illatok, hangok), saját magunkat (a légzésünket, az érzelmeinket, a gondolatainkat) és testünk érzelmekre és gondolatokra adott reakcióit (pl. stressz, idegesség esetén a gyomrunk összeszorulását).

Az MBCT másik alappillére, hogy a dolgokat elfogadjuk úgy, ahogy vannak és nem reagálunk rájuk intenzív érzelmekkel, gondolatokkal vagy testi tünetekkel.

A „szabad lennie” alapelvet követjük.

Nem ítélkezünk mások és – ami talán még nehezebb –  magunk felett. Elvárásainkat elengedjük azzal kapcsolatban, hogyan „kellene” történnie a dolgoknak. Nyitottsággal, türelemmel szemléljük a világot ugyanúgy, mint egy kisgyermek.

Kialakítva egy belső teret, gondolatainktól egy egészséges távolságot hozunk létre, hiszen azok legtöbb esetben csak (el)képzelések és nem feltétlenül kapcsolódnak a valósághoz (pl. ha valaki nem köszön nekünk, nem feltétlenül udvariatlanság áll mögötte elképzelhető, hogy az illető egyszerűen csak nem vett észre bennünket).

 

De mit is adhat az MBCT?

Egyre magabiztosabb leszel

Mentálisan ellenállóbbá válsz

Lelki szinten sokkal rugalmasabb leszel

Amikor megtalálod ezt az (tudat)állapotot, az olyan érzés, mintha kinyílnának előtted az ajtók a végtelen lehetőségek felé, és rájössz, hogy az igazi erő az empátia és az önmagadhoz való őszinte viszonyulásban rejlik.

Gyere és kerülj egy biztonságosabb, határozottabb és kiegyensúlyozottabb állapotba!

Kezdés: 2023. október 27. PÉNTEK
Időtartam: hetente, 8 alkalom, 17:30-19:30 között
Helyszín: AUM Jógaközpont, 1075 Budapest, Károly krt. 3/A 1. emelet 10. (Astoria)
Részvételi díj: 56 000 Ft

 

Ennyi idő van a kurzus kezdetéig

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Aki a tanfolyamot tartja

Ócsai Zoltán

MBCT tréner, Hatha jóga oktató, Mentálhigiéniés szakember

Mit érdemes tudni?

1. Ehhez kurzushoz most csak személyesen tudsz csatlakozni.

2. Gyere kényelmes öltözékben (vagy szükség esetén át is tudsz öltözni), mert időnként lesznek könnyű, átmozgató gyakorlatok is!

3. És persze ne felejsd otthon a kíváncsiságodat! 😉

Találkozzunk október 27-én 17:30-kor!

Kinek ajánlott az MBCT tanfolyam?

  • Aki boldogabban szeretné élni az életét, és jobban élvezni az élet apró „most” pillanatait.
  • Aki stresszesnek érzi az életét, és nem tud megküzdeni a stresszel.
  • Aki kíváncsi és nyitott az új dolgokra, és szeretne fejlődni, változtatni az élethez való hozzáállásán.
  • Aki hajlandó a program 8 hete alatt, napi 20-30 percet szentelni a gyakorlásra, és végigmenni a 8 hetes programon.

 

Csatlakozz és ismerd meg jobban önmagad!

Már csak ennyi ideig tudsz jelentkezni

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Mit mondanak a szkeptikusok
egy ilyen kurzusról és miért nincs igazuk?

 

1. Még sosem jógáztam vagy meditáltam. Nem tudom, hogy fogom-e tudni követni a gyakorlatokat…

Az MBCT tanfolyamot úgy tervezték, hogy azok számára is megfelelő legyen, akik korábban nem jógáztak vagy meditáltak, ezért is mindenki számára könnyen követhető és elsajátítható gyakorlatokat foglal magában.

2. Nem szeretem a csoportos környezetet…

Amíg ebben a világban létezünk és élünk – akár képesek vagyunk rá, akár nem-, társakra, barátokra, segítőkre, vagyis kapcsolódásokra szükségünk van. Az MBCT tanfolyam egyben egy biztonságos, szakember által kísért közös(ségi) tér, csoportfolyamat, mely nagyon jó alkalom lehet arra, hogy megtapasztald, milyen egy támogató, egymásra figyelő társaság és mennyire sokat tud hozzáadni az élet(ed)hez. Talán nem véletlen az sem, hogy megannyi bölcs ember tartotta esszenciálisnak, hovatovább időnként életmentőnek a jó társaságot. 

3. Rengeteg mindent kipróbáltam már. Miért pont ez a technika, tanfolyam segítene?

Az MBCT tanfolyam kombinálja a kognitív terápia és a mindfulness elemeit, és lehetőséget nyújt a negatív gondolatok és érzelmek elfogadására és átalakítására, valamint fejleszti az érzelmi szabályozást és stresszkezelést. De persze a saját élmény az, ami egyedül számít. Csatlakozz és szerezz közvetlen tapasztalatot.

 

 

Gyakori kérdések és válaszok

 

Érdemes előre jelentkeznem?

Mindenképpen, mert amellett, hogy max. 10 fő tud csatlakozni a kurzushoz, egy előzetes, 20-25 perces online beszélgetés is része a programnak.

Online is lehet csatlakozni?

Nem. Ezen a kurzus most személyes jelenléthez kötött. De hidd el megéri kimozdulni a képernyő mögül. 😉

Jöhetek, ha életem éppen romokban és segítségre van szükségem?

Kritikus időszakban az MBCT tanfolyam elkezdése kevésbé javasolt. Számodra is akkor tud nagyobb nyereséget adni ez a tanfolyam, ha olyan időszakot választasz az MBCT elkezdésére, amikor kiegyensúlyozottabb az életed és ezáltal több energiát és figyelmet tudsz az MBCT technika gyakolásába beletenni.

Helyettesíti-e az MBCT tanfolyam az egyéni vagy csoportos pszichoterápiát?

Az MBCT nem helyettesíti az egyéni pszichoterápiát vagy gyógyszeres kezelést. Inkább kiegészítője lehet ezeknek, amennyiben az orvos vagy pszichológus jóváhagyja.

Pszichiátriai kezelésben részesülök. Részt vehetek-e a tanfolyamon?

Pszichiátriai kezelésben részesülők is részt vehetnek a tanfolyamon, azonban az előzetes jóváhagyás szükséges pszichiáterük vagy pszichológusuk részéről.

Nem tudok minden alkalommal részt venni a tanfolyamon. Jöhetek-e így is?

A személyes részvétel nagy előny, ezért ha előre láthatóan több mint 30%-os hiányzásra számítasz, érdemes olyan időszakot választanod, amikor nagyobb arányban jelen tudsz lenni a találkozásokon.

Mikor kezdődik és meddig tart a tanfolyam?

2023. október 27-én kezdünk és tervek szerint december 15-én lesz az utolsó, 8. alkalom.
Azon belül péntekenként 17:30-kor kezdünk és 19:30-kor fejezzük be.

Lesz-e valamilyen segédanyag a tanfolyamhoz?

Igen, minden alkalommal rendelkezésre bocsátom a résztvevőknek a megfelelő jegyzeteket és hanganyagokat.

Kaphatok-e valamilyen dokumentumot a tanfolyam elvégzéséről?

Igen, minden résztvevő kap tanúsítványt a 8 hetes kurzus végén.

 

 

OK, OK de mi fog történni?

Hetente egyszer két órában megtanulunk egy kicsit tudatosabban és boldogabban élni, jobban szeretni és elfogadni önmagunkat és másokat.

Megtanítjuk az elménket, hogy elfogadóbb legyen a világ történései iránt, kevésbé reagáljon a negatív helyzetekre intenzív érzelmekkel és gondolatokkal.

Megtanuljuk átkapcsolni az elménk a „robotpilóta” üzemmódból a „létezés” üzemmódba. Ha az elménk a jelenben tud minél inkább létezni, és a jelen pillanatnak örülni, akkor kevésbé lesz ideje rágódni, aggódni, dühöngeni, szomorkodni, illetve elmerülni a negatív érzelmekben és kártékony gondolatokban, vagy esetleg a fájdalommal foglalkozni.

Maradt még kérdésed? Küldd el nekem és válaszolok!

Jelentkezés menete

A helyedet a csoportban a jelentkezési lap elküldésével és a 10 000 Ft-os regisztrációs díj befizetésével tudod biztosítani.

Ezután egy 20-25 perces online interjú keretében találkozunk, megismerjük egymást és megbeszéljük az esetlegesen felmerült kérdéseket.

A részvételi díj fennmaradó részét (46 000 Ft) az első alkalommal tudod rendezni.

Várlak szeretettel,
Ócsai Zoltán

 

„A tudatos jelenlét lényege, hogy megéljük és megfigyelük a külvilágot, saját magunkat valamint a kettő között folyamatosan áramló és változó kapcsolatot.”