Tóth Zita

Tóth Zita

Képzettsége: yin és hatha jóga oktató,  hangtál kezelő

Óratípusa: Hatha jóga

A kezdetek. 2012-ben a buddhista főiskolára kezdtem el járni, na nem buddhista tanoncnak, hanem a szabadidős tevékenységekre (integrál taichi, meditáció, qigong és jóga gyakorlásokra). “Látám hogy ez milyen jó”, a közösség/környezet is nagyon emelő, fellelkesedtem, s egyre több helyszínen végeztem már a gyakorlásom.

Később az a megtiszteltetés ért, hogy felkértek, helyettesítsek egy jóga óra vezetést a főiskolán. Utána kezdetét vették az oktató és egyéb képzések, tanfolyamok. Hatha jóga, yin jóga oktatói, pranayama és meditáció továbbképzés, itc instuktor képzés, természetgyógyász- mozgás- és masszázsterápia, nada jóga (hangok jógája), gyerekjóga, tengri hagyományok stb.

Nekem a gyakorlás egy terápia mely több szinten hat s a tanítás az életvezetési iránytűm.

A jóga gyakorlás többek között az önmegismerés, önmeghaladás, öngyógyítás eszköztára az úton.

Amikor magunkat fejlesztjük, gyógyítjuk, akkor ezáltal a környezetünk is gyógyul illetve változik, tehát változásunk kihatással van a világ(unk)ra. Nem is beszélve a számos pozitív mellékhatásról pl. egyre rugalmasabbak, nyitottabbak, fókuszáltabbak, békésebbek, magabiztosabbak, együttérzőbbek leszünk, fejleszti a belső erőt, nemesedünk általa és még sorolhatnám napestig.

Egy szó mint száz, gyakorolni jó.

Sok szeretettel várlak a foglalkozásokra. Ígérem, hogy a legjobb tudásommal támogatlak az utadon.

Hatha jóga gyakorlások bemutatása:

A hatha jóga szerint a test az eszköz, hogy a szellem képes legyen felemelkedni. Ez nagyon spirin hangzik ugye? Úgyhogy talán térjünk át most a jóga egyik definíciójára: a jóga egy tapasztalati tudomány. A kísérletei megismetelhetőek, és ugyanazt az eredményt hozzák, de az odavezető út mindenkinél más. 

Ugye milyen izgalmas?

Az, hogy önmagunk megfigyelésével, megismerésével, fejlesztésével (testi, energetikai és mentális szinten is – akár terápiaként) foglalkozhatunk. Ha megismered mi van bent, felismerheted, hogy az van kint is.

Mit szeretnék továbbadni neked ebben a tanítványi láncban?

Miután megtaláltuk az erővonalakat a testben, s ráleltünk a gyakorlásban az aranyközéputra, törekedünk arra is, hogy miként tudunk rátekinteni gyakorlásunk által az erkölcsi elvekre és erényekre (ártó szándék nélküliség, igazsághoz való hűség, mértékletesség, tisztaság, megelégedettség, belső tűz…).

A gyakorlás alatt mint egy semleges megfigyelőként rátekinthetsz arra, hogy mi is zajlik benned, hogyan hat rád, amit éppen csinálsz, milyenek az utórezgései, vagy éppen az amikor nem csinálsz “semmit”. Egyáltalan hogyan tekintesz magadra?

Az általam vezetett órákon mit is csinálunk? El is érkeztünk a lényeghez.

A Himalaya tradíció szerinti gyakorlatokat osztok meg veletek, Iyengar pontosságú kivitelezésben. Haladunk a durvábbtól a finomabb felé.

Az órák felépítése:

Szeretem, ha hosszabb a megérkezésre szánt idő, a központosítás és a koncentráció megtalálása és azt is szeretem, ha az óra végén az elcsendesedés is hosszabb, hisz azért dolgoztunk az egész órán, hogy eljussunk ide.

A ráhangolódás után jön a bemelegítes, utána ászanákat gyakorolunk.

Néha statikusabb, néha bemozgásos gyakorlatokat végezve vagy éppen áramlósabban, dinamikusabban is végezhetünk testhelyzeteket (minden ászana egy egyedi energetikai konstelláció).

Előfordul, hogy hatásmechanizmus alapján gyakorolunk, például stresszoldó gyakorlatokat végzünk vagy méregtelenítünk. Az is lehet, hogy pránajáma gyakorlatok kerülnek a terítékre (van mozgással kapcsolatos és csendesebb, szemlélődősebb gyakorlati része is.

Vagy éppen egy kötött sorozattal is foglalkozhatunk, például a napüdvözlettel és/vagy annak variációival. Ez az egyik kedvenc témám, mivel nem forgácsolódik el benne a figyelem, így  más aspektusokon is tarthatjuk fókuszt. Így igen izgalmassá téve a gyakorlásunkat.

Egy szó mint száz, a jóga eszköztára igen hatalmas.

Óráimnak van egy lecsendesedés felé vezető fázisa is.

Majd jöhet a jól megérdemelt relaxáció. Itt is rengeteg lehetőség van a tarsolyunkban.

Előfordulthat, hogy integrált gyakorlásra jut időnk, ilyenkor a fentieken túl még van pránajáma gyakorlat & meditációs gyakorlat is.

 

Tóth Zita órái: