Testkontroll jógával

2019. november 23. | SZOMBAT 10:00-13:00 | DR. SZILÁGYI-NAGY ILDIKÓ

Oktató: Dr. Szilágyi-Nagy Ildikó

A műhely díja: 6 500 Ft

Max létszám: 15 fő

Kezdési időpont: 2019. november 23., szombat 10:00

Helyszín: AUM Jóga Blaha  terem (1085 Bp., Stáhly u. 13.)

Lehetséges jógával megóvni a testedet a kibillentségektől. Akár túlságosan hízol, akár túl sovány vagy, akár merev vagy éppen gyenge izomzatú, ha visszatérsz a születési alkatod szabta egyensúlyhoz, a szervezeted korrigál.
A jóga végső célja a megvilágosodás. Az egészséges test és elme ebből a nézőpontból azért hasznos, mert képessé teszi az embert a jóga különböző útjainak gyakorlására. És valljuk be, kellemesebb is egészséges testben, derűsen tölteni az időt, addig is, amíg megvilágosodunk. Ez a viszony fordítva is igaz: a jóga különböző útjainak gyakorlása kedvezően hat a test és az elme egészségére. Ezt szoktam angyali körnek nevezni.

 • Melyek is azok a gyakorlások, melyek segítenek abban, hogy testedet az egészség felé irányítsd, ha az anyagcsere, a testzsír arány szintjén is jelentkeznek a tünetek?
 • Hol lépj be az “angyali körbe”?
 • Hogyan segít jóga gyakorlása és az Ayurveda javasolta életmód olyan hétköznapi célok megvalósításában, mint súlykontroll, testzsír arány, erő, hajlékonyság, derű, összpontosítóképesség?

Ez a műhely ezekre a kérdésekre ad választ, gyakorlati szemszögből.

TESTALKATOK ÉS KIBILLENTSÉGEK AZ AYURVÉDA SZERINT

Az Ayurveda szerint az egyén születési alkatát (prakruti) az határozza meg, hogy az 5 elemből álló 3 dosha milyen arányban található meg benne. Az ehhez képesti eltérés, kibillentség (vikruti) okozza a kellemetlen közérzetet, végső soron a betegséget. A születési alkat nem változtatható meg. A prakruti határozza meg, milyen a lelki beállítódásunk, és a fizikai jellemzőinket is. Ez a születési alkat azonban nem hátrányosan determinál, hanem egy keret, melyen belül okosan gazdálkodhatunk az adott alkat előnyeivel és gyenge pontjaival.

Érdemes megismerni, mi a természetes alkatodnak megfelelő testalkat, anyagcsere. Ehhez képest merre vagy kibillenve. Milyen az emésztő tüzed (agni), megfelelő-e az alkatodnak, vagy kibillent? Példával könnyű megérteni. Ha például az alkatom pitta-kapha (tűz és víz-víz és föld), akkor számomra a harmonikus, egészséges testalkat az izmos, erős test, zsírpárnákkal lekerekítve. Ha túlságosan lefogyok, és izmaim is összeesnek, rosszul fogom érezni magam, mert ez az én alkatomhoz képest kibillentség a vata (szél és éter) felé. De lehetetlen lenne számomra a holdszerű, telt megjelenés is, ha egyensúlyban vagyok, van ugyan rajtam egészséges zsír, de nehezen hízok. Ha születési alkatomban a vata lenne túlsúlyban, akkor természetes megjelenésem csontos, vékony volna, nehezen építenék izmokat, a zsírt pedig csak kemény hízókúrával tudnám felszedni, helyette öt réteg pulóverre kényszerülnék. Ha a kapha volna a születési alkatom, akkor természetes testalkatom a telt, gömbölyű, puha test volna. Egy drasztikus fogyókúra is csak időlegesen tudna lefogyasztani, és ki is billentené a szervezetem egyensúlyát.

Születési alkatunkhoz képest legkönnyebben az alkatunk felé billenünk ki. Például egy kapha alkat könnyen kapha kibillentséggé válhat. Ám kibillenhetünk bármilyen irányban, például pitta-kaphaként kibillenhetek a vata felé. Megjelenésemben az jelezné ezt a vata kibillentséget, hogy túlságosan lefogyok. A kibillenés két vagy mindhárom doshát is érintheti, ilyenkor meg kell keresni a gyökérokot. Az alkat és a kibillentség meghatározható kérdőívvel, vagy önmegfigyeléssel. Az emésztő tüzet (jathara agni) például értékelheted, ha figyeled az étvágyad, evési szokásaidat és az anyagcserédet. Ha visszatérsz az alkatodnak megfelelő emésztő tűzhöz, anyagcseréd harmonizálódik, és a folyamat el fogja érni a testsúlyod harmonizálását is.

A kibillenést gyakran az életmód okozza. Tehát változtatni kell. Nem is biztos, hogy sok időt és nagy erőfeszítést igényelnek a változtatások. Inkább figyelmet, tudatosságot. Olyan életmódot és mozgást érdemes kialakítani, mely támogatja a jó anyagcserét. Érdemes kerülni a számodra kibillentő ételeket és étkezési módokat, és előnyben részesíteni a téged tápláló és kiegyensúlyozó ételeket. A testmozgást érdemes rendszeressé tenni, például olyan jógagyakorlást választani, ami mindhárom alkatnak jó, vagy az egyéni kibillentséget korrigálja. Edzi a szív- és érrendszert, karbantartja az emésztőrendszert. Edzi az izmokat, nyújtja a kötőszöveteket (fascia), karbantartja az ízületeket.

A műhelyen első lépésként kérdőív segítségével meghatározzuk a születési alkatodat. Hallasz a kibillentségek jeleiről, az emésztő tűz típusairól, így el tudsz gondolkodni, vajon ki vagy-e billenve, szükséged van-e erre részletesebb megoldásra. A gyakorlás során elsajátíthatsz egy körülbelül 1,5 órás sorozatot, mely tisztító és anyagcsere szabályozó hatású, minden alkatnak áldásos. Variációkat hallhatsz a három alkat számára. Megtudhatod, étkezés terén melyek a legfontosabb kerülendő és hasznos dolgok a különböző alkatok számára. Hallhatsz néhány kellemes tisztító eljárásról, és megtudhatod, melyeket milyen esetben alkalmazd.

Az alábbi tisztító eljárások kerülnek szóba a műhelyen:

 • „tűz” megtisztítása (agni saar)
 • az emésztő- és reproduktív szervek élénkítése (nauli)
 • az energiacsatornákat tisztító légzés (nadi shodhana)
 • nyelvtisztítás (jihua dhauti))
 • szem gondozásának módjai
 • fül olajozása
 • orr olajozása
 • orrmosás (neti)

Megismerheted a napüdvözlet (Surya namaskara) tisztító hatású variációját, végzésmódját.

Tanulhatsz egy tisztító testhelyzetekből (ászanákból) álló dinamikus sorozatot, és ennek alkathoz, élethelyzethez igazított variációit.

VANNAK-E TISZÍTÓ HATÁSÚ ÁSZANÁK?

Vannak-e tisztító hatású ászanák, és melyek azok? – ezt a kérdést is gyakran hallom. Többféleképpen közelíthetjük meg a választ. Szorosabb értelmezésben ha a samana vayu (a szervezet átalakító, „emésztő” áramlása) és az apana vayu (a szervezet ürítő, salaktalanító, elengedő áramlása) működését normalizáljuk, élénkítjük, akkor segítjük általánosságban az emésztő és ürítő funkciókat minden szinten, tehát, a jóga fogalomkörén belül maradva a fizikai-, az energetikai-, az intellektuális-, az érzelmi rétegben és az üdvtestben is. Tágabban értelmezve a tisztítást, ha a kötőszövetet (is) nyújtjuk, azzal a kötőszövet egyenetlenségét, mely az emlékeket tárolja, simítjuk el. Harmadik megközelítésben, ha az emésztésünkről gondoskodunk, akkor lelki jóllétünkről is gondoskodunk, ugyanis az emésztőrendszerben több idegsejt található, mint az agyban. Ezek a felvetések már messze vezetnek, de jól mutatják, hogy az emberi szervezet angyali kör: bárhol nyúlunk hozzá, a jó hatás szétterjed a többi részre is.

A jóga és az Áyurveda évezredes hagyományai több kaput is kínálnak, ahol az ember beléphet az angyali körbe. Ezek egyike a tisztító eljárások csokra. Ha a tisztításokat mértékkel, a hasznos – elegendő – szeretetteljes hármas elvét követve alkalmazzuk, akkor kis befektetéssel nagy egészségbeli haszonhoz és közérzetbeli javuláshoz juthatunk.

Az elv tehát egyszerűen hangzik: Segíts a szervezetednek visszatérni saját harmóniájába, és korrigálni fogja a testalkatodat is. Az eszközök tanulhatók, kitapasztalhatók, testre szabhatók. Ami megnehezíti az alkalmazásukat, az az a közhangulat, mely manapság teherként nehezedik az emberekre: mindenből többet és gyorsabban. Azok az egészségvédő módszerek azonban, melyek évezredeken át fennmaradtak – és nyilván okkal őrizte meg őket az emberiség –  azt javasolják, hogy mindenből pont elegendőt, és lépésről lépésre, saját tempóban végezzünk.

A „Swagatam!” köszönés azt jelenti, „Üdvözöllek a saját idődben/tempódban!”. A harmonizálást is ebben a szellemben érdemes végezni.

Kérdéseddel az alábbi e-mail címen tudsz elérni: [email protected]