Barion Pixel

Életenergia művelés chi kung és tai chi videós kurzus

Valter Éva kismama és babás jóga oktató

Csomagban:

8 lecke, 270 perc, 30% elmélet – 70% gyakorlat, +jegyzet, 9900Ft

Leírás:

Kezdőknek is ajánlom, mert a gyakorlatok könnyen végezhetőek, haladóknak is ajánlom, mivel a téma specifikus, így ismereteiket és gyakorlati eszköztárukat bővíthetik az őszi időszak, fém elem, gyűjtés és elengedés jegyében, chi / életenergia fejlesztés (Chi Kung), a szomorúság, a tüdő és vastagbél funkciókörök testi-lelki vonatkozásai kapcsán.

Az 5 elem rendszer fényében minden évszakban másképp kell gyakorolnunk, táplálkoznunk és életvitelt folytatnunk, ebbe nyújt bevezetést az őszi koncepció. A gyakorlatok természetesen nem csak ősszel végezhetőek, hanem a fenti témák iránti érdeklődés vagy hiányosságok esetén bármikor, hiszen pl az életenergia / chi mindig jól jön, nem csak ősszel! Flow gyakorlás, chi érzékelés, masszázs, tüdő és vastagbél gyakorlatok, immunizáció, jó emésztés, töltő, gyűjtő és földelő chi kung, formagyakorlat.

Várlak tai chi órákon, ha szeretnéd életedet stresszmentesebbé, harmonikusabbá, testedet egészségesebbé, vitálisabbá, elmédet nyugodtabbá, fókuszáltabbá tenni. Ha szeretnél olyan gyakorlatokat tanulni, amik ellazítanak, fejlesztenek, feltöltenek testben-tudatban, euforizálnak és flow élményhez segítenek.

A tanfolyamon való részvételt chi kung / tai chi -ban való jártasság nélkül is bátran ajánlom kezdőknek ill. tapasztaltabbaknak is. Kényelmes ruhát, könnyű v. torna cipőt javaslok.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!

 

 

Ingyenes betekintők: elmélet

 

 

Ingyenes betekintők: gyakorlat

 

Oktató:

Sápi Ádám – ÚjTest, a radikális TestTudat
jóga, tai chi, chi kung oktató, mozgásterapeuta, buddhista tanító

15 évnyi tapasztalat chi kungban, tai chiban. Ennek gyümölcseit foglaltam tanfolyami keretbe mind gyakorlatban, mind elméletben és integrál szemléletben igyekeztem megvilágítani a gyakorlás testi, energetikai és tudati aspektusait is.

Mozgásterapeutaként sok átfedést látok eltérő rendszerek közös alkalmazási területeit és céljait illetően: egészségmegőrzés, prevenció, terápia, stresszkezelés, testtudat fejlesztés és önismereti aspektusok megvilágítása. A tanfolyamok hosszabb képzések részeiként egy-egy témát ölelnek fel, amelyek kiegészítik egymást, de önmagukban is teljesek. 

2001 óta foglalkozom jógával, tantrával és buddhizmussal, 2007 óta foglalkozom a tai chi szellemiséggel és harcművészettel. 2011 óta tanítok, jógát, tai chit, chi kungot, illetve vezetek önismereti csoportokat, tartok bodywork programokat, tisztítókúrákat, táborokat, elvonulásokat. Rendszeres tanfolyamaim, workshopjaim online is elérhetőek. Egyéni kezelések során integrál jóga terápiát végzek, amely magába foglal TestTudat(osság) fejlesztést, bodyworkot, illetve jóga-, chi kung-, légzés-, és mozgásterápiát.

Chi kung és Tai chi kapcsán: 2007 óta gyakorlok több féle chi kung – tai chi stílust és kung fut, 2011 óta tanítok jógát, 2013 óta Bian, 8 brokát és évszakspecifikus meridián és 5 elem alapú chi kung gyakorlatokat, 2014-ben nemzetközi Integral Tai Chi oktatóit szereztem, tanítottam integrál tai chi 10 formát és flow szériákat, tui shout (ragadós kezek, partnerwork) és tai chi chuant a Buddhista Főikolán, Arany Hegy, Compass Hungary egyesületekben és több stúdióban is Bp-en és Berlinben. 2017 óta állt össze bennem a Tai Chi Flow koncepció, amelyet azóta tanítok itthon és külföldön is, 2019-re lett belőle kidolgozott rendszer, amely hazaköltözésem óta a legfontosabb projektem több éves képzési tervvel, iskolaszerű működéssel, lehetőséget teremtve több fronton is tanulásra, képzésekre, gyakorlásra rendszeres órák, workshopok, tanfolyamok és táborok-elvonulások formájában, online és offline, Budapesti és vidéki jelenléttel egyaránt.

Plusz infó:

***************************************************************

Chi Kung (Qi Gong) és Tai Chi (Tai Ji) általánosságban:

***************************************************************

A gyakorlatrendszerek a kínai hagyományból származnak. A chi (qi) kb életenergiát jelent, hasonlóan a jógából ismert pránához. A kung művelés, gyakorlás jelentéssel bír. Belső energiáink működése kevésbé érthető meg fogalmi úton, de tapasztalható és művelhető mozgás, légzés, figyelem segítségével, pl. a kínai akupresszúrás gyógyászat is ezen alapul. A tai ji kb. végső és legfelsőbb elvet / állapotot jelent, amely felé törekszünk a gyakorlásunk során és igyekszünk azt kifejezésre juttatni testben, tudatban, mozgásban, kapcsolódásainkban, az életben, a Jelenlétben.

A gyakorlás során többnyire lágy, lassú mozdulatokkal dolgozunk, ezáltal javul tartásunk, koordinációs készségünk, mélyül testtudatosságunk, és finomodik érzékenységünk saját testünk jelzéseit illetően, ezáltal egészségmegőrző, -fejlesztő hatása van. Testi szinten jótékonyan hat a keringésre, légzésre, ízületekre, izmokra, inakra, idegrendszerre, és a belső szervekre. Energetikai szinten segíti az áramlást, a flow-élményt, oldja a feszültséget, elakadásainkat, csökkenti a stressz-okozta tüneteket mind fizikai, mind tudati szinten, ezáltal támogatja a minőségi relaxációt és meditációt. Ami a környezetünket illeti, segít hogy megtanuljunk erőfeszítés nélkül, elégedetten, derűsen létezni, idomulva a külső jelenségekhez, más szóval segít integrálódni, harmonizálódni abban, ami Van az életünkben.

****************************
Tai Chi flow rendszerről:
****************************

Többféle tai chi stílus / rendszer létezik, az alábbiakban kiemelném a TCF sajátos fókuszait:

..Test és Tudat, önismeret..
A TCF lágy, folytonos, körkörös mozgással, illetve a légzés és mozgás összhangjával dolgozik. Ez az organikus mozgáskultúra könnyen végezhető, de nem könnyen tanulható, mivel nem lineáris, nem szimmetrikus és nem mechanikus, hanem természetes, éppen ezért természetes állapotba juttat. Az áramlásélmény elősegítésén és akadályainak leküzdésén testi és tudati szinten is dolgozunk, mivel egyik másikat támogathatja vagy akadályozhatja. Tudatosabbá tesz önmagadra, mivel radikálisan rámutat akadályaidra, blokkjaidra, a mozgásod életed tükre, ha változtatsz mozgásodon, megváltozik az életed. A gyakorlás során mozgásterapeutaként igyekszem önismereti fókuszt is adni, hogy tapasztalatalapú felismerések segítsék a személyiség kibontakozását. A TCF így fokozatosan hozzásegít egyfajta áramlásélmény tapasztalásához, amely segíti a személyiség / tudat (merevségeinek) oldódását.

..Flow állapot..
A flow természetes létállapot, amely örömérzettel jár, kihívást élsz meg benne, felold, elégedettséget okoz, megnyugtat és akár euforizálhat is, egyfajta dinamikus meditációként is végezhető miközben a tudat könnyűvé és derűssé válik. Nincs célja, nem fizetnek érte, és nem muszáj csinálni. Sokszor észre sem veszed, hogy történik..

..Wei Wu Wei – nemcselekvő cselekvés..
Klasszikus taoista idea/ideál. Ami a környezetünket illeti, segít hogy megtanuljunk erőfeszítés, kétely nélkül, elégedetten, derűsen létezni, idomulva a külső jelenségekhez, más szóval segít integrálódni, harmonizálódni abban, ami Van az életünkben. A wei wu wei középút, nem passzív állapot, nem öntudatlan, gyengeségből fakadó, kiszolgáltatott sodródásról van szó, hanem aktív, de oldott állapot, egyfajta integrált, tudatos jelenlét, amely során ellenállás, ragaszkodás és belefeszülés nélkül megyek azzal ami Van.

..Zen és a harc szelleme..

Hol egyesül a zen és a harc szelleme? Zen gyakorlóként a tudat állapota fontos minden pillanatban. Ebben a szellemben végezzük a tai chi gyakorlást, mint belső harcművészetet. A lassú épít, a gyors rombol. A lassú mozgás segíti a tudatosulás folyamatát és segít integrálni a tudatosan nem megélt impulzusainkat. Mozdulatlanságot keresünk a mozgásban, saját középontunkat. A tai chi kardban a zen üres tudata és a szamuráj harci szellem ötvöződik. Kalandra fel!

Ismerd meg a Tai Chi flow hatásait

Ismerd meg a Tai Chi flow moduljait és fejlődési modelljét

Ismerd meg a Tai Chi flow rendszerét