Barion Pixel
Ócsai Zoltán

Ócsai Zoltán

Képzettsége: Mentálhigiénés szakember, MBCT tréner, Analitikus csoportvezető (folyamatban), Hatha jóga oktató, Integrál szemléletű önismereti tanácsadó, Mediátor és Coach

Óratípusai: Egyéni és csoportos önismereti konzultációk és képzések, Hangoló hatha jóga

 

Gondolom Tőled is rengetegszer megkérdezték gyerekkorodban:

Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel?

Akkor és ott legtöbben talán valamilyen hagyományos foglalkozást választunk. Így voltam ezzel én is. Szüleim mintáit, reál irányultságát követve először villamosmérnöki, majd közgazdasági végzettséget szereztem. A fentiekhez kapcsolódó tevékenységekkel telt el tevékeny és alkotó időszakom első évtizede.

Harmincas éveim közepétől fokozatosan oldódott ki belőlem egy vágy, egy szándék, aminek hatására a figyelmem lassan a test, lélek és a szellem hármassága felé terelődött. Ennek első konkrét és folyamatában következetes megnyilvánulási formája a jóga vagyis az ászana gyakorlás belépése volt az életembe több mint 15 évvel ezelőtt.

A jógagyakorlás, az akkori figyelmemhez képest észrevétlenül alakította át életem egyéb területeit: az étkezéshez kötődő korábbi kondícióimtól kezdve egészen érzések – azon belül a külső és belső kapcsolataim -, egyre tudatosabb megélésének szintjéig. 2009-ben végeztem el az Ashram Jóga Hatha jóga oktatóképzését, majd utána évekig tanítottam is azt.

Egyre inkább az lett az érzésem, tapasztalatom és megértésem, hogy a legigazabb válaszok saját kérdéseinkre nem kívülről, hanem elcsendesedve belülről érkeznek.

2012-ben végeztem az Integrál Akadémián, ahol 3 évig integrál pszichológiát tanultam. Ez alatt az időszak alatt egy igazán szép megközelítést és jó néhány megtapasztalást kaphattam az egyéni- és közösségi transzformáció, felemelő erejéről és az emberi eszmélet vagyis a kollektív tudat és megértés szédítően gyors változásáról. Végzés után több éven keresztül kísértem egyéni klienseimet az önismeret útvesztőiben és megoldáskereséseiben. A záródolgozatom témája a Légzés integrál szemléletű elemzése köré épült fel.

Tanultam Mediációt (Umathum Központ) és Coach szemléletet is (Pro Bono), mely jócskán tovább finomították és árnyalták a segítő munkám során használt eszközöket.

2018-tól a Csoportanalitikusoknál (CSAKIT) képződöm, mint analitikus szemléletű csoportvezető (jelenleg szupervíziós résznél tartok), 2019-ben szereztem MBCT tanári végzettséget, 2022-ben pedig  a BGE mentálhigiénés szakember mesterképzésén szereztem oklevelet. A diplomamunkám témája a Krízis, Trauma és a Légzés kapcsolata volt

Hálás vagyok tanítóimnak, akik egyengették és jelenleg is támogatják utamat. Ők voltak azok, akik már akkor is hittek bennem, amikor még önmagam szinte egyáltalán nem.Jóga területéről tanáraimnak (időrendben) Sárig Hajninak, Répássy Erikának és Trapp Lacinak, Papp Józsinak és Kádár Zolinak, a tudás és megkülönböztetőképességhez kapcsolódóan Gánti Bencének és Shai Dayan, a létezés oldaláról Ram Singh Ji Maharaj-nak, Borbély Magdinak, Váradi-Beöthy Miklósnak  tartozom mélységes hálával.

Egy dolgot tartok fontosnak, amit én is gyakorlok minden nap: nem akarni elérni a válaszokat, hanem elcsendesedve megengedni, hogy a felszínre jöjjenek. Ehhez kívánok mindenkinek kitartást, lelki erőt és szabadságot.

Ha most valaki megkérdezi tőlem ugyanazt a kérdés, ami az legelső mondatban szerepel, vagyis milyen foglalkozást, tevékenységet választanék szíven szerint, jelenlegi tudásommal ezt felelem:

„Elgondolkoztató”

Ebben a szóban szinte minden benne van.
Az szeretnék leginkább lenni.
Olyan jófajta, mély, nézőpont formáló, csendteremtő fajta. 🙂

 

Kívánom, hogy legyen Mindenki (vagyis Te és én is) boldog, békés és szabad!

 

Tegyél egy próbát!
Jelentkezz be hozzám a +36309303945 telefonszámon vagy az alábbi űrlapon keresztül.

 

 Zoltán órái