Barion Pixel

Meditáció és tudat videós tanfolyam

Valter Éva kismama és babás jóga oktató
Csomagban:

8 lecke, 8×120 perc, 25% elmélet – 75% gyakorlat, + jegyzet, 19.900Ft

Leírás:

Ha érdekel a jóga felsőbb ága, a légzés és a meditáció, a tudat rejtelmei, a klasszikus meditációs hagyományok bölcselete és a modern tudatkutatás hogyan férnek meg egymás mellett. Ha szeretnéd életedet stresszmentesebbé, harmonikusabbá, elmédet nyugodtabbá, fókuszáltabbá tenni. Ha érdekel a relaxáció, az önmagadba tekintés, a megismerés, az én, a tudat lehetőségei és rejtelmei, a tudatalatti és a tudatfeletti. Nézd meg mit adhat neked a Meditáció és Tudat modul.

Jógás nyelven a felsőbb astangával foglalkozunk (5-8), a figyelem szerepével, a fókusz, a koncentráció, kontempláció és feloldódás, egységállapot, tudat állapotok, meditációs szemléletmódok, módszerek és célok. Felsőbb-alsóbb énünk akadályai és lehetőségei az abszolút, illetve relatív szinteken tárgyalva. A meditáció modul a jóga kontextusán kívül is megállja a helyét, hiszen az nem csak a jóga hagyomány sajátja. Megvizsgálunk különféle tudatmodelleket és a tudatfejlődés lehetőségeit: jóga, buddhista, pszichoanalitikus, wilberi integrál szemlélet. A tanfolyam során alkalmanként 15-35 perces ülések lesznek.

Tematika:

Relaxáció: relax és stresszkezelés, ellazultság fázisai, módszerei, ideg rendszer tónusai. Érzetfigyelés. Jóga nidra mélyrelax.

Mi nem meditáció: felsőbb astanga 5-8, mi a relaxáció, koncentráció, kontempláció, szamádi, meditáció? a figyelem szerepe és lehetőségei, nyitott és zárt fókusz, egyhegyűség. Légzésfigyelés. Meditációs pózok hangolása, struktúra és tartás szerepe, derék, térd és gerinc problémái.

Elmén túli tudat: módosult tudatállapotok, tudatfeletti, tudatalatti, fogalmiság és üresség, megismerés és megismerő, a tanú, a lélek, atman, purusa-prakriti. Nyugati tudatmodellek: freudi, jungi, transzperszonális, integrál. Kiüresítő, elvágó légzések, fordított póz, mint a meditáció előszobája.

Jóga tudatmodell: manasz, ahamkara, buddhi, csitta, atman. Kettősségek: tudat-anyag, benn-kinn, szellem-anyag és világnézeteik. Mantra és Brahmari légzés.

Integrál tudatfejlődés létrája, 9 szintje, személyiség, tudat és kulturális fejlődés, szelf-rendszer, szint és állapot, kilátás és interpretáció, lehetőségek, elakadások. Fekvő tri bandha légzés. Mudrák.

Üresség: sunjatá, értelmi űrállapot, relativitás, modern kvantumfizika és az ősi bölcselet, fogalmi háló, mint mátrix, nyelviség, metaforák és valóság. Légzés visszatartás: Kumbaka. Tratak.

Nondualitás: patandzsáli astanga 7-8: djána, szamádhi, tudás és bölcsesség, vélt tudás, nézeteken túl, ritmus és szünet gondolatok és lélegzetek közt, tértudatosság, légzés metafizikája (kumbaka, susumna nadi). Lézgzésvisszatartás kumbaka, nadi sodhana.

Abszolút és relatív ösvények: klasszik és modern megközelítések a fokozatos és direkt szemléletben, jón és rosszon túl, mindfulness, Tolle, a Most hatalma, jelenLét, szellemi materializmus meghaladása, tér tudat, tükör tudat. Hangfigyelés, zazen és koan, sétáló meditáció.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák!

 

Ingyenes betekintő gyakorlat – pózok lehetőségei, beállításai, problémái, korrekciói. Ülés és tartás jelentősége, feltételei, a test felkészítése:

 

 

Ingyenes betekintő elmélet jóga tudatmodellje – Kettősségek, alany-tárgy, benn-kinn, kelet-nyugat, purusa-prakriti, tudat-anyag végletek és szemléletmódok. A jóga tudatmodellje: manas, ahamkara, citta, buddhi, atman jellemzése, funkcióik és lehetőségeik a megismerés, gyakorlás, tudattágulás és megvilágosodás terén:

 

Oktató:

Sápi Ádám – ÚjTest, a radikális TestTudat
jóga, tai chi, chi kung oktató, mozgásterapeuta, buddhista tanító

20 évnyi tapasztalat jógában, meditációban, ájurvédában és 15 évnyi chi kungban, tai chiban. Ennek gyümölcseit foglaltam tanfolyami keretbe mind gyakorlatban, mind elméletben és integrál szemléletben igyekeztem megvilágítani a gyakorlás testi, energetikai és tudati aspektusait is, mindegy, hogy jógáról vagy tai chiról van szó. Mozgásterapeutaként sok átfedést látok egymástól eltérő rendszerek közös alkalmazási területeit és céljait illetően: egészségmegőrzés, prevenció, terápia, stresszkezelés, testtudat fejlesztés és önismereti aspektusok megvilágítása. A tanfolyamok hosszabb képzések részeiként egy-egy témát ölelnek fel, amelyek kiegészítik egymást, de önmagukban is teljesek.

2001 óta foglalkozom jógával, tantrával és buddhizmussal, 2007 óta foglalkozom a tai chi szellemiséggel és harcművészettel.

2011 óta tanítok, jógát, tai chit, chi kungot, illetve vezetek önismereti csoportokat, tartok bodywork programokat, tisztítókúrákat, táborokat, elvonulásokat. Rendszeres tanfolyamaim, workshopjaim online is elérhetőek. Egyéni kezelések során integrál jóga terápiát végzek, amely magába foglal TestTudat(osság) fejlesztést, bodyworkot, illetve jóga-, chi kung-, légzés-, és mozgásterápiát.

Meditáció kapcsán: 20 éve kezdtem meditálni, jóga és buddhista hagyomány keretein belül. Tanultam és gyakoroltam a jóga terén a felsőbb astanga ágait, a tantrikus, a jantra alapú és imaginatív módszereket, valamint az advaita vedanta megközelítését, a buddhizmus terén pedig főképp tibeti tantrikus, a dzogchen és a zen hagyomány útmutatásai alapján.

A tudat megismerésében volt szerencsém elmélyülni hosszabb elvonulások alkalmával (vipasszana, önvaló kutatás, dzogchen, zen), valamint 1 évnyi intenzív gyakorlás során, amely alatt egy meditációs központban éltem (Kwanum Zen Center Berlin). Mindemellett tai chi oktatóként is működöm, ami számomra egy dinamikus meditáció is, afféle mozdulatlanság a mozgásban.