Meditáció tanfolyam – A tudatos jelenlét művészete

2020. február 4-től | KEDDENKÉNT 19:30-21:15 | BUDINSZKY GABRIELLA

Oktató: Budinszky Gabriella

Létszám: max 13 fő

A tanfolyam díja: 24 000 Ft / 8 alkalom

Kezdési időpont: 2020. február 4., kedd 19:30

Helyszín: AUM Blaha GANESHA terem (1085 Bp., Stáhly u. 13.)

„A Himalájai Tradíció magában foglalja a belső önvalóhoz vezető utak százait, és eme utak egymáshoz való viszonyának és sorrendiségének tudományát is egybe fogja.” (Swami Veda Bharati)

Stressz, fáradtság, kimerültség, kedvtelenség, motiválatlanság, enerváltság, energia, tudatos jelenlét, mindfulness, relaxáció, légzés, meditáció, test-légzés-elme hármasa, örömteliség, béke és nyugalom. A tanfolyamon azt járjuk körbe, vajon mi lehet az összefüggés a fenti állapotok, tevékenységek között. Továbbá vitathatatlanul fontos kérdés, hogy vajon miként állítható vissza az egyensúlyi állapot, ha rövidtávon, vagy akár tartósan elmozdult a jóllétünk mérlegének a nyelve?

Nagyon jól tudjuk, mindennek ára van: a fokozottan aktív életmód a mentális és fizikai egészségünkön egyaránt maradandó nyomokat hagy. Az egyensúly visszaállításáért és megőrzéséért nagyon sokat tehetünk azáltal, ha megtanulunk lazítani, kikapcsolódni, a figyelmünkkel a jelen pillanatban időzni: ily módon pihenőidőt adunk az állandóan zakatoló elmének, valamint lehetőséget arra, hogy a testből is kioldódjon a feszültség.

A Himalájai Tradíció szellemiségében zajló kurzus folyamán megismerkedünk a stressz anatómiájával, a relaxáció, a légzés és a meditáció elméleti hátterének alapjaival. A gyakorlások során rávilágítunk és megtapasztaljuk a tudatos jelenlét, vagyis a jelen pillanatban időző figyelem minőségi változást hozó erejét. Foglalkozunk a stabil, kényelmes testtartás, ülőhelyzet kialakításával, a meditáció és úgy általában a nyugodt, kiegyensúlyozott élet alapját képező helyes légzéssel, a test ellazítását segítő, valamint a koncentrációt is fejlesztő relaxációs gyakorlatok megismerésével.

A tanfolyam gyakorlatorientált, amely támogatja a személyes tapasztalatszerzést, segíti a rendszeres, otthoni gyakorlást. A Himalájai Tradíció az emberi elme képzésének módszereit tanítja rendszerbe foglalva. Az ismertebb meditációs rendszerek tanai és gyakorlatai túlnyomórészt a Himalájai Tradícióból fejlődtek ki.