Barion Pixel
Kovács Adrienn

Kovács Adrienn

Iyengar Jóga oktató

Képzettsége: Okleveles Iyengar Jóga Oktató – Intermediate Junior I. , Okleveles Hatha Jóga Oktató

Óratípusai: Iyengar Jóga

Mindig is érdeklődtem India és kultúrája iránt. Ez valahogy ösztönösen bennem van már gyermekkoromtól kezdve. A jógával közelebbi kapcsolatba a miskolci egyetemi éveim alatt kerültem, mikor jelentkeztem Papp József Önvizsgálati meditációra felkészítő jógatanfolyamára. Hamar szerelem lett belőle, mely azóta is tart és egyre mélyül.

2007-2009 között akkori tanárom, Nagy József (NaJó) biztatására elvégeztem a Magyar Jóga Társaság 2 éves jógaoktató-képzését. Ezen a veszprémi tanfolyamon Selmeci Ági és Csongor is a tanáraim voltak, akik révén bepillantást nyertem az Iyengar Jógába, és már eszközök alkalmazásával kezdtem el tanítani 2009 áprilisában.

Kerestem a lehetőségeket a továbbfejlődésre, így jutottam el Trapp Lacihoz, Répássy Erikához és Kevin Gardinerhez gyakorolni, majd 2011-ben felvételt nyertem a Magyarországon indított 3 éves Iyengar Jóga Oktatóképzésre. A képzés első évében szereztem bizonyosságot magamban afelől, hogy valóban ezt a metódust szeretném tanulni és tanítani – teljes mértékben elköteleződtem iránta. 2014-ben sikeresen letettem az Introductory II. vizsgát, amellyel megszereztem az Iyengar Jóga Oktatói Oklevelet, majd 2016-ban Intermediate Junior I. szinten is levizsgáztam. Köszönet tanáraimnak az útmutatásért, a folyamatos inspirációért.

Vélemények Kovács Adri óráiról

“Adrinak köszönhetem, hogy annak ellenére, hogy 64 éves vagyok immáron 5 éve rendszeresen jógázom, és nagy örömömet lelem benne. Amikor életemben először jógáztam – nem Adrinál!!! -, nem értettem, hogy az emberek miért lelkesednek a jógáért. Semmit nem tudtam megcsinálni, folyton felborultam az álló pózokban, nem kaptam levegőt a gyakorlatok közben, nem értem el a lábamat, és mire felfogtam, hogy mit kell csinálni, addigra az oktató és a többiek is már rég túl voltak az egészen. Egy év után feladtam, abbahagytam, mert csak a dühöt és a sikertelenséget érzetem az órák után, és attól a szövegtől, hogy „legyél türelmes, majd menni fog” a guta ütött meg. Pedig a mozgás nem volt idegen tőlem, 10 évig jártam kitartóan egy zenés tornára heti 2-3 alkalommal, és egy hosszabb kihagyás, valamint 10 kg plusz után kezdtem újra valami olyan mozgásformát keresni, ami a túlsúly miatt nem terheli meg az ízületeimet. Aztán egyszer bedobtak egy szórólapot a postaládámba, ami egy közeli jógastúdióba invitált a furcsa nevű Iyengar-jógára, amiről nem tudtam semmit. Ott találkoztam először Adrival és avval az élménnyel, amit a jóga azóta is jelent számomra. Fantasztikus volt, hogy minden instrukciót értettem, minden gyakorlatot már az első alkalommal is meg tudtam csinálni az eszközök segítségével. Adri utasításai pontosak, érthetőek voltak, és mellőztek mindenféle lila „ezo-spiri” ködöt, ugyanakkor mégis érzékelhető volt, hogy a tudásában nem csupán a jóga fizikai, hanem spirituális tartalmai is jelen vannak. Jelenleg a csoportunkban 20-tól 75 évesig mindenféle korosztályú, egészségi állapotú és erőnlétű résztvevő van. Ha kell, Adri annyiféleképpen vezényli le ugyanazt a gyakorlatot, ahányfélék vagyunk, figyelembe véve testi adottságainkat és képességeinket. Mindezt úgy, hogy nem érezzük magunkat ügyetlennek, tehetetlennek vagy bénának, hanem egyre ügyesebbnek és egészségesebbnek. Én már számtalan barátomat csábítottam el az óráira, és bárhol is tanítson, csapatostul megyünk utána, mint Gerald Durell után a kiskacsák. Várom az óráit, és sajnálom, ha nem tudok menni, mert érzem a hiányát a testemben és a lelkemben is. Ha egy mondatban össze kéne foglalnom, hogy milyen oktató Adri, akkor ezek jutnak az eszembe: könnyedség és komolyság, humor és odafigyelés, elmélyültség, szaktudás, szépség és harmónia. Hálás vagyok a sorsnak, hogy találkoztam vele, és járhatok az óráira, remélem, még sokáig.”

“Szubjektív gondolatok Kovács Adrienn jógaoktatóról

Rosszul indultam: nem kis gyanakvással a keleti filozófiák tudatmódosító hatásával szemben. Nem csoda, néhány évvel ezelőtt egy évig megpróbáltam csendben elszenvedni egy lelkendezős, sóhajtozós, de szakmailag felkészületlen jógaoktató hatását. Magamban láttam a hibát, túl racionálisan működöm. Meg aztán kissé rugalmatlan is vagyok. A csoport, akikkel akkor dolgoztam rohamosan fogyott, év végre ketten maradtunk.

A barátnőm néha ugyan emlegette a jógát, azonban rosszul tűrte, hogy már negyedik alkalommal, ám igen szorgalmasan újból és újból a Lukács nappali kórházától reméltem a gyógyulást. Átmeneti alig érzékelhető, inkább stagnáló helybenjárás volt a Lukács-hatás. Pontosabban kezdtem megszokni a fájdalmat. Kikerültem azokat a helyzeteket, amelyek során emeletre kellett másznom, abbahagytam a bringázást, néha látványosan sántítottam- viszont szorgalmasan látogattam az orvosokat.

A fentemlített barátnőm lassan kezdett letenni arról, hogy rábeszéljen: egyedül a jóga segít. Ennek immáron több mint 2 éve. Már az első év után az ideggyógyászati felülvizsgálat eltörölt 2 korábbi gyógyszert, mondván: nincs rá szükségem. A reumatológiára nem járok, semmi értelme. Minden orvosi vizsgálat azzal kezdődik: kitűnően érzem magam. Bár az alapbetegségek nem múltak el, karban tartom őket. A három havonkénti laborvizsgálat mindent rendben talál. De nem ez a lényeg.

Nem csak a sántításom múlt el. Egyenes gerinccel járok. A lelkem is rendben van. Igen, egyértelműen a jógának, jelesen Adriennek tulajdonítom a változást.

Hiteles ember, hiteles mestere a jógának. Semmire nem akar rábeszélni, bár indiai útjai, a jóga fogalmainak rövid ismertetése bizonyíték arra, hogy rendkívül pontos ismeretekkel bír.

Minden óra szerkezete pontosan körülhatárolt. Minden foglalkozás egy meghatározott témát, fejlesztendő, erősítő módszert sugall. Alig fordul elő, hogy valamely eszközt nem használunk, gerincerősítő gyakorlataink  színesek,  szellemesek, olykor még arra is van lehetőség, hogy valakinek valamely kedvencét ( pl. az öt téglás relaxációt) Adrienn beleilleszti a gyakorlatok sorába.

A leglényegesebb azonban az az emberismereten, pontos figyelmen alapuló tolerancia, amellyel valamennyiünket „kézben tart”. Előfordul olykor, hogy azt gondolom egy gyakorlatról, hogy ez nem megy, ifjúkoromban sem tudtam megcsinálni. Odalép, és egy új eszközzel, egy „így próbáld. Ugye most jobb?” Ez nem csak szakmai, anatómiai ismeret. Bátorrá tesz, holott a hétköznapokban nagyon nem vagyok bátor. Nem vagyok vakmerő. Ezeken az órákon azonban biztonságban érzem magam. Önbizalmat kelt bennem is, társaimban is.

Bámulatos, hogy a csoport minden tagjának apró fogyatékosságaival illetve erényeivel tisztában van. Az újabb pozíciók elérésére biztató utasításoknál nagyon differenciált, személyre szabott minden feladat. Más nekem és más a szomszédomnak, és persze segít, ha kell.

Külön kell szólnom arról, hogy  milyen békés, barátságos az órák hangulata. Nincs  feszültség, rossz kedv,  harmónia, békesség van bennünk, valamennyiünkben.

A jóga üzenete nemcsak a testi, fizikai létünk jobbítása, karban tartása. Testi gyakorlataink lelki békét eredményeznek. Azt gondolom, mindünk életében fontos viszonyítási alap, támasz, fogódzó a jóga óra. Ebben természetesen Adrienn szerepe a legfontosabb. Pontosabban egyértelműen neki köszönhető ennek a békének, harmóniának a torna által történő elérése.”

Adri szeretete, profizmusa és odafigyelése online is átjön. Csak javasolni tudom az Iyengar óráit.

 

 Kovács Adrienn órái a héten: