Kezdő Iyengar jóga tanfolyam 

2019. március 28-tól | CSÜTÖRTÖKÖNKÉNT 17:30-19:00 | 8 alkalmas

Oktató: Zágoni-Prell Noémi, okleveles Iyengar Jóga oktató

A tanfolyam díja: 19.900 Ft / 8 alkalom

Kezdés: 2019. március 28. csütörtök 17:30

Helyszín: AUM Jóga Astoria, NAP terem (1075 Bp., Károly krt. 3/a.)

Az IYENGAR JÓGA a Hatha jóga egyik metódusa, amely B.K.S. Iyengar jógamester tanításaira épül. Jellemzője a rendkívüli precizitás és a személyre szabható, intelligens rendszer. Fizikailag teljesen átmozgat, fejleszti az izomrendszert és erősíti a csontokat és az izületeket. A belső szerveket tónusossá teszi, a hormonrendszert összhangba hozza, az idegrendszert pedig ellazítja, elcsendesíti. A módszer lényege, hogy gyakorlás közben nagy figyelmet fordítunk a részletekre, folyamatosan fejlesztve a figyelmet és a test-tudatot megtanulunk nagyon kifinomult módon fókuszálni.

B.K.S. Iyengar élete és munkássága felmérhetetlen innovációt eredményezett a jógaművészet és tudomány területén. Ő fejlesztette ki, a ma már sok más jóga irányzat által is átvett jógaeszközöket (hevederek, téglák, blokkok, hengerpárnák és sok más eszköz), melyek segítségével az ászanák (jóga pózok) új megvilágításba kerültek, és mindenki által megtapasztalhatóvá váltak.

Kinek szól ez a tanfolyam?

Ez a tanfolyam Neked szól, ha

  • még sohasem jógáztál, és szeretnéd az alapokat egy biztonságos és szisztematikusan felépített rendszer szerint elsajátítani.
  • jógáztál már más stílusban, de szeretnéd mélyíteni és pontosítani a jógával kapcsolatos tudásod és tapasztalatod – várunk szeretettel!
  • sok időt hagytál ki és szeretnél visszatérni – a tanfolyam remek alkalmat nyújt az újrakezdéshez!
AZ IYENGAR JÓGA ALAPJAI

Az Iyengar-rendszer alapját az álló pózok képezik. Ezek a testhelyzetek (ászanák) megerősítik a lábakat és a hát izmait, és felkészítik a testet a haladóbb előrehajlások, hátrahajlások és fordított testhelyzetek gyakorlására. Az álló pózok rendszeres gyakorlása fejleszti a stabilitást, az állóképességet és a kitartást. Mindezért a tanfolyam során nagy hangsúlyt fektetünk az álló ászanák gyakorlására. Emellett természetesen sok más pózzal is megismerkedünk.
Amikor elkezdünk egy olyan tudatos és precíz mozgásformát, amilyen az Iyengar jóga, sokszor arra eszmélünk, hogy mennyire kevéssé vagyunk tudatában a testünknek. Minél többet gyakorlunk, annál figyelmesebben és tudatosabban fogunk a testtünkkel foglalkozni, és elindulunk egy sokkal tudatosabban megélt élet felé vezető ösvényen.

A TANFOLYAM FELÉPÍTÉSE

A nyolc hetes tanfolyam során átvesszük a legfontosabb álló pózokat, fokozatosan haladva megismerjük az alapvető ülő pózokat, előrehajásokat, csavarásokat, hátrahajlásokat és néhány fordított (fejjel lefelé) pózt. A tanfolyam vége felé megismerkedünk a fejenállással is. Az órákat minden alkalommal vezetett relaxáció zárja.

A TANFOLYAM HOSSZÚTÁVÚ HATÁSAI

Amikor elkezdünk rendszeresen és megfelelő precizitással gyakorolni, elültetjük a helyes testtartás magvait a tudatunkba, és testünk intelligenciája átvezeti ezeket a mindennapjainkba. Elkezdenek kikopni a rossz szokások, és arra leszünk figyelmesek, hogy egyenesebben állunk, helyesebben ülünk, mozgásunk összehangoltabbá és tudatosabbá válik.
A rendszeres gyakorlás nemcsak a fizikai, hanem a mentális erőt és állóképességet is fejleszti. A gyakorlás során kifejlődő test-tudat segít az egészséges szokások és életforma kialakításában. Olyan belső mechanizmusokat és stratégiákat kelt életre, melyek segítségével könnyebben nézünk szembe a mindennapi kihívásokkal. Megtanít arra, hogy elfogadjuk önmagunkat, és együttérzéssel forduljunk mind magunk, mind pedig mások felé.