Gerinc, csakrák, marmák – Jógával az egészséges energiaáramlásért

2018. november 10. | SZOMBAT 14:00-17:00 | DR. SZILÁGYI-NAGY ILDIKÓ

Oktató: Dr. Szilágyi-Nagy Ildikó

A műhely díja: 5 900 Ft

Max létszám: 15 fő

Kezdési időpont: 2018. november 10., szombat 14:00

Helyszín: AUM Blaha VISNU terem (1085 Bp., Stáhly u. 13.)

Ez a műhely a test pránaáramlásaiba, energiahálózatába nyújt gyakorlati bevezetést. Célja a csakrák megéreztetése, és az alapvető marmák bevezetése – gyakorlással. A gyakorlás során tisztításokat, rávezető gyakorlatokat, ászanákat és csakra összpontosító gyakorlatot végzünk. A résztvevők egy körülbelül 1,5-2 órás sorozatot sajátíthatnak el, mely a csakrák köré szerveződik.

Gerinc

A gerinc mentén helyezkednek el a szervezet központi áramlásai, úgy is fogalmazhatunk, a gerincoszlop (meru danda) a test központi energiacsatornája. Anatómiai szempontból nyilvánvaló a fontossága, de a lelki jelentősége is figyelemreméltó. A gerinc a tudatosság oszlopa. A testtartásról, gerinc állapotáról leolvasható a hangulat, lélekállapot, élettörténet. Szerencsére az út kétirányú, tartásunk, gerincünk gondozásával hangulatunkat, tudatállapotunkat befolyásolhatjuk.

Csakrák

Az Ayurveda szerint a testet 72 000 energiacsatorna (nadi) hálózza be. A fő energiaközpontok a csakrák. Több rendszer létezik arra nézve is, hány csakra található a szervezetben – illetve, hány érzékeny pontot tekintenek csakrának. Leginkább a 7 csakrás rendszerrel praktikus gyakorolni. (Mooladhara, swadhisthana, manipura, anahata, vishuddha, ajna, sahasrara.) Mivel minden csakrához tartozik elem, cselekvő szerv, érzékszerv, és érzék (tanmátra), a csakrák gondozásával gondoskodhatunk egészségi állapotunkról, tudatállapotunkról is.

Marmák

A marmák érzékeny pontok a testen, ahol három vagy több energiacsatorna összefut. A csakrák tulajdonképpen fő marmák, a marmák pedig kicsi csakrák. Egy-egy marmaponthoz szervek, funkciók vagy doshák, aldoshák tartoznak. A marmákra való hatással a hozzájuk tartozó szervet, funkciót, aldoshát érjük el.
A csakrákra és a marmákra sokféleképpen hathatunk. Tisztító gyakorlatokkal, ászanákkal, masszázzsal, összpontosító gyakorlatokkal. Mivel a csakrák a gerincoszlop mentén helyezkednek el, a velük való törődés kellemes fizikai mellékhatása a gerinc átmozgatása. Marmákat testszerte találunk, beleértve a kezet, lábat, arcot. Így a velük való foglalkozás a perifériákra irányítja a figyelmet, melyek ellazítása kulcsfontosságú a paraszimpatikus idegrendszer egészséges működése szempontjából

Kinek ajálnjuk?

Annak ajánljuk, aki:
– már rendszeresen gyakorol jógát, vagy elvégzett legalább egy kezdő tanfolyamot.
– hatékonyan szeretné kihasználni a gyakorlásra szánt idejét, testi, tudati, energetikai folyamatokat is elindítani.
– egészségét szeretné megőrizni, vagy érzi, hogy valamilyen nem helyénvaló folyamat kezdődött a szervezetében.
– szeretné a stressz káros hatásait csökkenteni.
– Ajánlom olyan nőknek is, akiknek a ciklusukkal van problémájuk.

 

MIRE SZÁMÍTHATSZ A MŰHELYEN?

– A gerinc és medencealap finom mozgásai segítségével megérezheted a gyökér-, keresztcsonti- és köldök csakra elhelyezkedését.
– Egy hagyományos mudrasorozat (hasta mudra kriya) segítségével megérezheted a szív-, torokcsakra és a harmadik szem csakrájának elhelyezkedését.
– Megtanulhatsz egy tisztító sorozatot (apána kriyát), a prana sanchalana kriyát, a marmákra való összpontosítással végezni, így megismersz jó néhány marmát, és azt, milyen áldásos hatást érhetsz el, ha foglalkozol velük. (Például: Jobb térd a máj, bal térd a lép és a hasnyálmirigy marmája.)
– A ászana sorozat a csakrákon halad végig, így energetikai megújulást nyújt a testnek, miközben a gerincet minden irányban megmozgatja.
– Megtanulhatsz egy nyugtató hatású légzésszabályozó gyakorlatot, mely szelíden felébreszti a belső erőforrásodat (brahmari pranayama).
– Összpontosító gyakorlatot végezhetsz a csakrákkal és maghangzóikkal (bija mantra).
Mindezeket egy harmonizáló, de fizikailag is dolgoztató sorozatban végzed, melyet otthon egyben is gyakorolhatsz, vagy darabjait, szemléletét beépítheted saját gyakorlásodba, szükségleted szerint.

A CSAKRÁKKAL VALÓ GYAKORLÁS HATÁSAI

A csakrákkal való gyakorlás (cakra sadhana) jótékony hatásai közül kiemelkedő, hogy stresszcsökkentő hatása miatt jótékonyan hat a psziché, az idegrendszer és az immunrendszer összekapcsolódó hármasára. A csakrák és marmák tudatosítása segítségével finomra hangolható a fizikai gyakorlás is. Az összpontosítást irányító sorozat, illetve gyakorlási mód még hatékonyabbá teszi a jógagyakorolást a vitalitás fokozása szempontjából is, hiszen ahol a figyelem, ott a prána. Egy riasztóan hosszú nyugati szóval összefoglalva: a csakrákkal való gyakorlás karbantartja a pszichoneuroimmunoendokrin rendszeredet – ilyen szavakat nem fogsz hallani a műhelyen, hanem gyakorlás közben, tapasztalat útján érzed meg belső áramlásaidat.

 

Ha kérdésed merül fel a műhellyel kapcsolatban, szívesen válaszolok levélben: [email protected]