Barion Pixel
Fekete-Páris Eszter

Fekete-Páris Eszter

Hatha Flow Jóga oktató

Képzettsége: Vaisnava jógamester, Hatha jóga oktató

Óratípusai: Hatha jóga

 

Az ez életbeli spirituális utazásom 15 évesen kezdődött el, amikor is egy akkori barátnőm anyukájának a könyvespolcairól buddhista könyvek akadtak a kezembe. Minden annyira egyértelműnek, igaznak, természetesnek és magától értetődőnek tűnt, mintha csak valaki leírta volna a gondolataimat… jó sok évvel ezelőtt. Nem is hagyott el ez a gondolkodásmód többet, gyökeresen megváltoztatta az életemet, és az értékrendemet. Irányt adott. Nem sokkal később, 16 éves koromban, „véletlenül” beestem egy keleti ruhás butik pincéjében az első jógaórámra, ami után egyből maradtam még kettőre, majd azonnal meg is vásároltam az egy hónapos korlátlan bérletemet. Ott akkor azonnal szerelmes lettem a jóga fizikai aspektusába, ami az első oktatói képzésemig, nagyjából csak arról is szólt. 2017 őszén kezdtem el az első, 200 órás alap hatha jógaoktatói képzésemet Hong Kongban, ahol ezzel elindult egy lavina. Nemsokára, 2018 január-februárjában Indiában folytattam az 500 órás jógaterápia képzéssel. Ám ahogy nyíltak a szemeim, és tárultak ki a kapuk, azt éreztem, hogy egyre kevesebbet értek, és egyre égetőbb a vágy, hogy „megértsem a lényeget”. 2019-ben kezdtem el itthon jógamester szakon tanulni, hittudományi főiskolán. Rengeteg érzés, eszme, vélemény futott át rajtam az évek alatt, mégis a legmeghatározóbb számomra a 2021 februárjában kezdődött utazás, ami a légzőgyakorlatok és a meditáció világába kötött be. Ezért végtelenül hálás vagyok, mert a válaszok, amiket kerestem, sosem találtam meg adott rendszereken belül, mindig csak azt tudtam meg, hogy számomra mi nem az. Eszközre és kegyelemre (akármilyen furcsán is hangzik) volt szükségem, hogy bepillantást nyerhessek önmagamba. Úgy érzem, az úton vagyok, és ennyi, amit biztosan tudok.

Útközben több, számomra összefüggő területen szerzett tapasztalattal bővült (és természetesen ez egy véget nem érő folyamat), az eszköztáram. Tanultam többek között theta healinget, jártam 3 évig táltos tanításokra és gyakorlásokra. Jelenleg az asztrozófiai és természetgyógyászati tanulmányaim vannak terítéken, ez utóbbit a fitoterápiával (gyógynövénytannal) kezdtem.

Egyre fontosabb számomra a zene és a hang ereje is. Amihez affinitásunk van, az nem maradhat sokáig kútba nyomott fővel, előbb-utóbb hatalmas levegővel tör a felszínre. Így hát egy mindenértelemben vett álmomat követve, elkezdtem zenével is foglalkozni, és nem titkolt vágyam, hogy idővel egyre inkább integrálni tudjam a jógaóráimba az élő hang gyógyító erejét is.

A jógában számomra minden benne van. Nem szeretném az oly sok helyen közzétett és ismertetett jótékony hatásait taglalni, de leírom röviden, hogy számomra mit jelent. Valójában mindig egy kicsit mást. 🙂 Attól függően, hogy az önismeret és a személyiségfejlődés mely szakaszában és hol tartok, mindig van valamilyen aspektusa, ami aktuálisan előtérbe kerül. És ez már önmagában gyönyörű, hogy adott egy, hívjuk rendszernek, bár úgy érzem, hogy ez a szó kevéssé írja le a lényeget, amely olyannyira tág eszköztárral rendelkezik, hogy az ember szinte bármely életszakaszában megtalálja benne a számára szükséges iránymutatásokat. Ebben a kiérzékenyítő folyamatban, benne van az önfeledt boldogságnak és a határtalan szeretetnek való megnyílás. A gondviselésbe vetett hit organikusan történő megerősödése az egyénben (ugye ezzel nem csak nekem van dolgom? 😉 ). Egy intim kapcsolat önmagunk legbensőbb rétegeivel. Kapcsolatunk realizálása az univerzummal. A „fent” és a „lent” (polaritások) összetartása. Fizikai, mentális és energetikai egész-ség. Harmónia önmagunkkal, a folyamatainkkal és a környezetünkkel. Alázat minden szinten. És tánc, mert lehet öröm testben lenni, mert tud jól és egységben működni. Ugyanakkor mi tagadás, kőkemény önfegyelem is.

Ebből a hihetetlenül jól komponált és integrált szemléletű „rendszerből” szeretnék átadni nektek, amennyit a saját megvalósítási szintemnek megfelelően képes vagyok. Engem a fejlődés lehetősége motivál a végtelen potenciál felé vezető úton, ehhez mérten változatos, vidám, erőteljes és transzformatív folyamatra hívlak az óráimon való részvétellel.

Magáról az óráról:
Ez egy tradícionális alapokra épülő, mégis dinamikus és áramló óratípus, amelyben modern mozgásos elemekkel ötvöződik a hagyományos jógagyakorlás.
Az óra menete a fokozatosan felépített, légzésszinkronnal váltott mozdulatokon át halad a valamivel hosszabban kitartott levezető gyakorlatok felé.
Az āsanák energetikai hatásait a légzőgyakorlatok, és a ráhangolódás alatti rövid vezetett meditáció, illetve az óravégi relaxáció teszik teljessé. Adott esetben, a jelenlévőkre hangolódva, az aktuális tematika mentén.

 

 Eszter órái