Emésztési Rendellenességek Jógaterápiája

2018. szeptember 18-tól | KEDDENKÉNT 17:30-19:00 | 10 alkalmas

Oktató: Bors Krisztián

Létszám: max 16 fő
A tanfolyam díja: 24.900 Ft / 10 alkalom

Kezdés: 2018. szeptember 18. kedd 17:30
Helyszín: AUM Blaha VISNU terem (1085 Bp., Stáhly u. 13.)

Teltségérzet, álmosság, puffadás, gázosododás, reflux, székrekedés, savasodás, elhízás. Ezek a leggyakoribb emésztéssel kapcsolatos rendellenességek, amelyek modernitásunk mindennapjait képezik. Eszközök hiányában többnyire megtanulunk együttélni ezekkel a problémákkal, pedig a háttérben sokszor igen egyszerű, általában könnyen orvosolható okokat fedezhetünk fel.

Megelőzés és kezelés jógával és az ayurvédával

Az ayurvéda az emésztő tűz (Agni) helyreállításán keresztül dolgozik, különféle jóga technikákon keresztül, amik lehetnek tisztító gyakorlatok (Shat Kriya), ászanák, speciális légzések, mudrák és relaxációs gyakorlatok.

Kibillentség esetén három féle emésztő tűzzel találkozhatunk:

Manda agni: gyenge emésztő tűz. Jellemző tünetei az álmosság és teltségérzet étekzést követően, a székrekedés, az elhízás, és a gyér tápanyag lebontás és felszívás következtében kialakuló általános fáradtság. Nagy eséllyel halmozódhatnak fel méreganyagok (Ama) a szervezetben.

Visham agni: változékony emésztő tűz. Jellemző tünetei a rendertelen étvágy és étkezés. Az érintett egy, vagy akár két étkezést is kihagyhat, amikor aztán hirtelen farkaséhség törhet rá. Székelése rendszertelen, székletének állaga pedig igen változó lehet.

Tikshna agni: rendkívül erős emésztő tűz. Jellemző tünetei a szinte állandó és nagy fokú éhségérzet. A túlműködő Agni viszont inkább égeti, mint lebontja a bevitt táplálékot, ami gyakori gázosodáshoz vezet. Savasodás és reflux a jellemzőek, valamint hasmenés, ami akár krónikus is lehet.

A TANFOLYAM TÉMÁI
  • Az egyes emésztő tüzek működési okainak megértése az ayurvédikus alkattípusokon keresztül (Vata, Pitta, Kapha dóshák)
  • Gyakorlatok, életviteli és táplálkozási szempontok az alkattípusoknak megfelelően
  • A helyes étkezés szempontjai: mit, hogyan és mikor és milyen tudatállapotban?
  • Helytelen ételkombinációk: hétköznapi falatok, amik nem tesznek jót emésztésünknek
  • Bevezetés az ayurvédikus főzésbe: tippek és trükkök a konyhában, hogy egészségesebben főzzünk. Minden alkattípus számára megfelelő (tridóshikus) receptek.
  • Az egyes alapanyagok minősége és hatása a dósháknak megfelelően. A hat íz fontossága az ayurvéda ismeretében.
  • A főzés esszenciája: fűszerek, olajok és megfelelő használatuk.

Amióta az eszemet tudom imádok főzni és enni. Az ayurvédikus látásmód és a jógával való kombináció új dimenziókat nyitottak meg számomra a konyhában és a mindennapi életvitelemben egyaránt. Most már nem csak jó és ízletes ételeket tudok készíteni, hanem egészségeseket is. Hiszem, hogy az étellel magát az életet vesszük magunkhoz, ezért nagy odafigyelést és törődést igényel. Ezt a gondolkodásmódot szeretném átadni a résztvevőknek.