Barion Pixel

Emésztési Rendellenességek Jógaterápiája

2019. április 23-tól | KEDDENKÉNT 17:30-19:00 | 10 alkalmas

Oktató: Bors Krisztián

Létszám: max 16 fő
A tanfolyam díja: 27.500 Ft / 10 alkalom

Kezdés: 2019. április 16. kedd 17:30
Helyszín: AUM Jóga Blaha, VISNU terem (1085 Bp., Stáhly u. 13.)

Teltségérzet, álmosság, puffadás, gázosododás, reflux, székrekedés, savasodás, elhízás. Ezek a leggyakoribb emésztéssel kapcsolatos rendellenességek, amelyek modernitásunk mindennapjait képezik. Eszközök hiányában többnyire megtanulunk együttélni ezekkel a problémákkal, pedig a háttérben sokszor igen egyszerű, általában könnyen orvosolható okokat fedezhetünk fel.

Megelőzés és kezelés jógával és az ayurvédával

Az ayurvéda az emésztő tűz (Agni) helyreállításán keresztül dolgozik, különféle jóga technikákon keresztül, amik lehetnek tisztító gyakorlatok (Shat Kriya), ászanák, speciális légzések, mudrák és relaxációs gyakorlatok.

Kibillentség esetén három féle emésztő tűzzel találkozhatunk:

Manda agni: gyenge emésztő tűz. Jellemző tünetei az álmosság és teltségérzet étekzést követően, a székrekedés, az elhízás, és a gyér tápanyag lebontás és felszívás következtében kialakuló általános fáradtság. Nagy eséllyel halmozódhatnak fel méreganyagok (Ama) a szervezetben.

Visham agni: változékony emésztő tűz. Jellemző tünetei a rendertelen étvágy és étkezés. Az érintett egy, vagy akár két étkezést is kihagyhat, amikor aztán hirtelen farkaséhség törhet rá. Székelése rendszertelen, székletének állaga pedig igen változó lehet.

Tikshna agni: rendkívül erős emésztő tűz. Jellemző tünetei a szinte állandó és nagy fokú éhségérzet. A túlműködő Agni viszont inkább égeti, mint lebontja a bevitt táplálékot, ami gyakori gázosodáshoz vezet. Savasodás és reflux a jellemzőek, valamint hasmenés, ami akár krónikus is lehet.

A TANFOLYAM TÉMÁI
  • Az egyes emésztő tüzek működési okainak megértése az ayurvédikus alkattípusokon keresztül (Vata, Pitta, Kapha dóshák)
  • Gyakorlatok, életviteli és táplálkozási szempontok az alkattípusoknak megfelelően
  • A helyes étkezés szempontjai: mit, hogyan és mikor és milyen tudatállapotban?
  • Helytelen ételkombinációk: hétköznapi falatok, amik nem tesznek jót emésztésünknek
  • Bevezetés az ayurvédikus főzésbe: tippek és trükkök a konyhában, hogy egészségesebben főzzünk. Minden alkattípus számára megfelelő (tridóshikus) receptek.
  • Az egyes alapanyagok minősége és hatása a dósháknak megfelelően. A hat íz fontossága az ayurvéda ismeretében.
  • A főzés esszenciája: fűszerek, olajok és megfelelő használatuk.

Amióta az eszemet tudom imádok főzni és enni. Az ayurvédikus látásmód és a jógával való kombináció új dimenziókat nyitottak meg számomra a konyhában és a mindennapi életvitelemben egyaránt. Most már nem csak jó és ízletes ételeket tudok készíteni, hanem egészségeseket is. Hiszem, hogy az étellel magát az életet vesszük magunkhoz, ezért nagy odafigyelést és törődést igényel. Ezt a gondolkodásmódot szeretném átadni a résztvevőknek.

Vélemények az Emészési Rendellenességek Jógaterápiája Programról

Emésztési rendellenességek jógaterápiájára jelentkeztem és szerencsére 1 alkalmat leszámítva részt is tudtam venni.

Pont jól volt meghatározva a maximális létszám, mert így még épp kényelmesen elfértünk. Tetszett az elmélet, gyakorlat aránya és a tanfolyam struktúrája is. Krisztián kiválóan magyaráz és elég türelmes. A gyakorlatokat kérésre kijavítja és nagy hangsúlyt fektet a pontos kivitelezésre. Elméleti részekben nagyon hasznosnak találtam a recepteket.

Nekem rengeteg segített a tananyagra való koncentrációban és a lenyugvásban Krisztián hangja.

Mindenkinek bátran ajánlom a kurzust és Krisztiánt is.

Laci

Nagyon szépen köszönöm az étkezéssel kapcsolatos tanácsaidat, sokat tanultam a tanfolyamon. Eddig is szerettem jót enni, de most érzem, hogy az ételtől tényleg jól érzem magam, sokkal több energiám van.

A napi rutin, a saját jóga gyakorálsom, meg a nyelvkaparás csodát művelt velem.?

Krisztina

Mindenkeppen az elso oratol kezdve jo volt erezni, hogy egesz sokan vagyunk, aik kulonbozo emesztesi rendelleneseggel kuzdenek. Azt hiszem ez a kozossegi osszetartozas erzes mar reszben segit, emellett pedig az elmeleti es gyakorlati kepzes soran elsajatithato szokasrendszer, kialakithato sajat napi rutin, amely segit ezen problemak kezeleseben.

Luca

A téma az emésztési probléma körül forgott, hisz ezért választottuk ezt a kurzust. Tudomásul kell venni, hogy nem lehet minden „normális, hétköznapi ételt” gond nélkül fogyasztanunk, illetve ritkán és mértékkel.

Segített tudatosabban fordulnunk saját testünk meggyógyítása, rendbehozatala felé. Nagyon sok hasznos információt kaptunk jóga, táplálkozás, meditáció terén. A cél, hogy ami belefér az életünkbe, azt rendszeresen végezzük, építsük be, hisz ettől tudjuk jobban érezni magunkat a bőrünkben. Legyenek napi rutinként beépíthető elemek!

Talán a legidősebb voltam a csoportban, félve is mentem, de gyógyulni szeretnék. Jógáztam régen és most is járok, de sok újat tudtam hozzákapcsolni az eddigi ismereteimhez.

Gemma