Barion Pixel
Dr. Szilágyi-Nagy Ildikó

Dr. Szilágyi-Nagy Ildikó

Jógaoktató

Képzettsége: jógaterapeuta, táncpedagógus

Dr. Szilágyi-Nagy Ildikó Julianna vagyok, jógaterapeuta, táncpedagógus. 1995-ben kezdtem jógát gyakorolni. 2001-ben irodalomtörténészként diplomáztam a Pécsi Tudományegyetemen, 2006-ban a Táncpedagógusok Országos Szövetségének 360 órás szaktanfolyamán szereztem középfokú modern tánc pedagógus szakképesítést. 2008-ban a Pécsi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájában szereztem doktori (PhD) fokozatot. 2016-ban végeztem jógaoktatóként (RYT 200), Dr Indu Arora (https://www.yogsadhna.com/) képzésén, 2018-ban pedig a 300 órás haladó jógaterápia tanfolyamán szereztem oklevelet. Így a csoportos órákon kívül magánóra keretében is szívesen készítek személyre szabott gyakorlási- és életmódjavaslatot, felhasználva a jóga és áyurveda adta eszközöket.

A jóga gyakorlás 17 éves korom óta a mindennapjaim része, és minden gyakorlás után hálával gondolok arra, hogy létezik a jóga – a jóga számomra életmód, életszemlélet és eszköz az élet nehézségeivel és szépségeivel való együttélésre. Hálával gondolok mestereimre, akik életüket arra szánták, hogy a tant (dharma) fenntartsák és továbbadják.

Jógát oktatni 2012-ben kezdtem felkérésre, előbb jógatánc, majd Áyurvedikus jóga formájában. A jógaoktatóvá válással kapcsolatban számomra megvilágító erejű a példázat, melyet Swami Sivananda Saraswati mesélt: „Képzeld el, hogy a hegyen fekszik egy ember, aki csaknem szomjan hal. Te itt ülsz a Gangesz partján, ez a tömérdek víz itt van előtted. Nem adsz neki egy pohár vizet, csak mert nem tudod odavinni az egész Gangeszt vagy elmagyarázni a víz kémiai összetételét?”

Személyes indíttatásból határoztam el, hogy a jóga terápiás megközelítését és az Áyurvédát tanulmányozom, és ha lehetséges, a szenvedő lények javára fordítom, erőszakmentes módon. Azaz szem előtt tartva azt, hogy az ember akkor segít legtöbbet a másiknak, ha a saját lényével a háttérben marad, és lehetővé teszi a másik ember számára, hogy saját magán segítsen, ehhez bevált egészségvédő eszköztárral látja el.

A tanítás során szeretem az elmélyült, alapos munkát, és szeretek derűvel tekinteni magamra és a hozzám érkező gyakorlókra. Táncpedagógus múltam miatt nálam a test anatómiai szempontú megtapasztalása és tisztelete alapvető háttér, erre igyekszem építeni a jógagyakorlás teljességét – és ebből ki-ki annyit tesz magáévá, amennyire éppen szüksége van. Talán filozófiai képzettségem miatt szeretem, ha elméletileg megalapozott, amit tanítok, de erről nem szeretek hosszan beszélni, inkább a gyakorlat, a tapasztalatszerzés és az ezen való szemlélődés embere vagyok. Tanítványokhoz való viszonyom alapja az erőszakmentesség (ahimsa).  Célom, hogy a velem gyakorló emberek képessé váljanak az önálló gyakorlásra is.

Szabadidőmben a kertben üldögélek a kutyáimmal vagy sétálok, kőékszereket készítek, vagy finom, Áyurvedikus 🙂 ételeket főzök. Szeretek teázni, és megfigyelni a növényeket, állatokat. Hol találkozik az életet élvező hozzáállásom a jógával? Az ászanák (pozíciók) gyakorlása, amellett, hogy „istentisztelet, melyet a testtel végzünk”, „kényelmes aszketizmus” is (Swami Veda Bharati szavaival élve), mely – korlátozott tapasztalatom és jelenlegi megértésem szerint – az egyik legjobb mód, mely segít a szenvedés csökkentésében még ebben az életben.

 

 Szilágyi-Nagy Ildi órái a héten: